Sergiu Neguț a crescut afaceri în diferite industrii (sănătate, IT&C, servicii financiare, HR, consultanță) – din diferite roluri: consilier, membru al consiliului de administrație, business angel, manager.
Este antreprenor, angel investor, lector în cadrul Maastricht School of Management și vicepreședinte al fundației Romanian Business Leaders.
Este co-fondator FintechOS, o companie lider în infrastructură fintech de înaltă productivitate. La nici 6 ani de la înființare, tehnologia lor este folosită în peste 20 de piețe de pe 4 continente.
În piața Spa, în 2019 a fost invitatul primei ediții a evenimentului Infuzia de Business (vezi înregistrarea aici), iar acum, în 2023, la Conferința Spa România, ne va dezvălui câteva tips-uri valoroase pentru echipe axate pe creștere.
Sergiu consideră că “treaba noastră pe aici este să ducem lumea mai departe. Și să o facem un pic mai bună, mai evoluată, din multe puncte de vedere. Fiecare după putințele lui. Modul în care cred că pot să contribui – este printr-un mediu de afaceri mai bun. Să creez mai multă prosperitate pentru mai multă lume și, cu un pic de atenție, mai multă bunătate.”
S-a născut la țară, dar înainte să înceapă școala, familia s-a mutat la oraș. I-a plăcut să învețe și și-a dorit să se facă programator: „am dat la Facultatea de calculatoare și am și fost programator în timpul facultății.”
A vrut sa înțeleagă de ce oamenii bogați sunt bogați, de ce economia în unele țări merge mai bine decât în România și atunci s-a înscris și la a 2-a facultate, la ASE. „Nu am aflat foarte multe lucruri de acolo, dar când s-a ivit oportunitatea să migrez spre zona de business în job-ul meu de atunci, am migrat pentru că era un salariu mai bun.”
Multă vreme l-a apăsat faptul că ar fi putut fi un profesionist mai bun ca programator, însă a rămas la direcția de Business. „La un moment dat, mi-am dat seama că vreau să fiu foarte bun la business, la orice nivel. Și să pot să schimb, dacă vreau, geografia în care lucrez sau industria în care lucrez, ca om de afaceri. Și m-am documentat ce ar însemna să intru la una din cele mai bune școli de afaceri din lume.”
Avea 30 de ani, propriul lui business cu câțiva angajați când a făcut MBA-ul la INSEAD. Azi consideră că faptul că s-a desprins de un business în care îi era bine și cu care avea succes – ca să facă MBA-ul – a fost cea mai mare realizare, cea care i-a schimbat viața: „mi-a schimbat traiectoria de carieră. M-a făcut să gândesc ca un om de afaceri care are tot potențialul și toate cunoștințele pentru a avea succes la orice nivel.”
Întors în țară, s-a angajat la Regina Maria (pe atunci CMU), unde a fost Director Executiv și, alături de fondatorul clinicii, a contribuit la creșterea de mai bine de zece ori a companiei, printr-un mix de creștere organică, dezvoltări greenfield și achiziții, inclusiv vânzarea de două ori a companiei către fonduri de investiții.
Dar, în 2011, după o schimbare de acționariat, a fost concediat de la Regina Maria.
“După ce am selectat Advent ca investitor și fondul a preluat majoritatea, nu ne-am aliniat prea bine. La un moment dat, deși business Unit-ul pe care îl conduceam avea rezultate foarte bune, am fost concediat. La modul urât, ca în filme, în care mi s-a cerut să-mi pun lucrurile într-o cutie și să părăsesc în câteva ore compania la care lucrasem vreme de 7 ani. Tot succesul meu profesional vizibil era legat de jobul ăla.”
Și cu destul de multă autoironie si cu destul de mult curaj, am mers mai departe și am învățat că a fi curajos, e important; a fi curios despre lucruri pe care nu le faci acum, e valoros; a păstra relații bune cu oamenii, e esențial și a nu-ți da prea multă importanță, e cuminte.”
Curios din fire, îi place să înțeleagă cum funcționează lucrurile, să găsească explicații sau rute alternative pentru un drum deja stabilit: „mai degrabă îmi place inovația în business și să mă gândesc cum am putea să facem lucrurile altfel.
Asta seamănă foarte tare cu ce înseamnă diferențiere, disruptive innovation, blue ocean.
Seamănă foarte tare cu niște concepte de strategie pe care niște oameni foarte deștepți le-au elaborat și pe care eu le-am citit. Și nu m-am oprit la partea cu cititul, am mers mai departe să implementez și să-i învăț pe alții.”
A înțeles că „nu sunt printre cei mai buni manageri operaționali cu care ai putea lucra. Și nu îmi doresc să fiu cel mai mare șef peste un imperiu de business. Dar sunt bunicel la strategie și mă pricep binișor la oameni. Și îmi place jocul ăsta de creștere a afacerilor.”
Cred că am creat FintechOS cu ideea să devină o firmă mare, de succes global. A fi unicorn este o etapă sau o măsurătoare. Ca să poți ajunge acolo, trebuie să înțelegi oamenii foarte bine, piața foarte bine, tehnologia foarte bine și finanțele foarte bine.
Să zicem că atuul meu vine din partea de oameni și finanțe. Cam ce fel de echipă și cultură îți trebuie ca să ajungi acolo. Și cum poți să lucrezi cu banii altora pentru a avea destule resurse încât să obții o creștere rapidă.
Plecarea de la Regina Maria. Am învățat că orice șut în cur e un pas înainte, dar pentru asta trebuie: 1. Să-ți dai voie și 2. Să caști ochii spre viitor, nu spre trecut.
Muncesc. Asta înseamnă destul de multă rutină și destul de multe întâlniri. Unele întâlniri sunt mai interesante, altele mai puțin. Una peste alta, îmi doresc să-mi rămână puțin timp pentru mine.
Puțin timp să citesc niște articole, puțin timp să mă gândesc la orice care nu mi se cere imediat în business și un pic de timp de relaxare, cu familia sau cu prietenii – deși asta din urmă rămâne de obicei pe weekend. Călătoresc destul de mult și deseori pe avion am un me time extraordinar.
Mă motivează creșterea afacerilor. Mă motivează să văd și să înțeleg cum putem face afaceri care să crească mai bine și care să fie afaceri frumoase în care oamenii prosperă, în care oamenii devin mai buni profesional și oameni mai buni. Și mă motivează să fiu împreună cu oameni din ăștia de la care am ce învăța.
Cred că m-am bucurat la fiecare tranzacție importantă. Atunci când am atras investiții la Regina Maria. Atunci când am atras investiții la FintechOS. Când am listat la bursă 2performant sau Bittnet.
Și m-am mai bucurat fără un milestone anume, atunci când, după ce am decis să schimb domeniul în care activez, mi-am dat seama după câțiva ani că am devenit suficient de bun încât să contez în domeniul ăla.
Dragostea este cel mai frumos lucru. Și bucuriile simple alături de oameni dragi.
M-a sufocat, într-un fel. Eu am nevoie de oameni. Îmi amintesc că am făcut un grup de prieteni, și ne vedeam pe zoom în fiecare vineri la un fel de chef online. A ținut cam toată perioada de lockdown, vreo 12 săptămâni. Plus că ridicam bani pentru FintechOS. In imaginația mea, asta însemna că o să umblu prin orașele mari, să particip la conferințe, să vizitez birourile marilor fonduri de Venture Capital din San Francisco, New York, Londra.
Numai că totul s-a întâmplat din biroul meu de la demisol.
Tata zicea ca n-are nicio alergie, afară de alergia la prostie. Eu m-am împăcat cu prostia, dar nu suport răutatea gratuită. Când cineva e vulnerabil, slab, dezavantajat și se trezește câte un nemernic să-l batjocorească, pentru o superioritate meschină bazată pe o putere conjuncturală.
Cele mai mari bucurii sunt bucuriile mici. O seară cu prietenii, o drumeție, o floare, un apus, o melodie, o plajă, un munte, un film, o glumă, o îmbrățișare.
Plus micile vanități împlinite – un curs reușit, o întâlnire de business faină, un succes de afaceri. Și categoric învățarea, toate acele aha moments mai mici sau mai mari.
Nu prea am frici.
Mi-e frică să nu mă înrăiesc, să nu mă blazez, să nu devin inert, plictisit, sceptic si cinic. E foarte ușor să ajungi acolo. Cam ca-n bancul ăla: “aici e clubul nostalgicilor” – “mda, dar să știți că nu mai e ce-a fost”
Pfff, să răstorn universul cu fundul în sus. Haha. Să fac bani. Să ajut oamenii să facă mai mulți bani, fiind mai relaxați. Adică să fac mai mult din lucrurile pe care le-am făcut deja. Plus să merg în … (și aici am o lista de vreo 10-20 de locuri la care nu am ajuns încă)
În plan personal e mult mai banal, dar în același timp, mult mai intens. Este despre a te simți bine alături de oameni frumoși. Despre a petrece timp de calitate cu familia sau cu prietenii. Despre călătorii, locuri frumoase și avea experiențe interesante. Cel mai mare succes al meu este când oamenii cu care vreau sa mă văd se bucură să mă vadă.
Că viața nu-i o luptă. Și business-ul sau cariera, cu atât mai puțin. Sigur că poți să le tratezi ca pe o luptă, dar într-o luptă toată lumea pierde câte ceva. Chiar și învingătorii. Așa că mai degrabă e un dans, sau un joc de societate jucat cu bucurie, reinventând regulile pe parcurs.
Unde cel mai bine ne e atunci când tuturor le este mai bine.
Fondator despreSpa.ro