Când l-am cunoscut pe Cosmin, acum 4 ani, la Therme, am fost surprinsa sa vad cat era de tânăr, mult mai tânăr decât mi-am închipuit. Pe atunci avea 25 de ani. La aceeași întâlnire, aveam sa aflu de la colega lui, Andrada Seitan, directorul de PR, că venise din ziua lui libera. N-a zis nicio clipa: nu pot, din contra, a acceptat ziua si ora imediat ce i-am propus să ne vedem, ceea ce m-a impresionat.
Îi place să se prezinte „Cosmin de la Wellness” pentru că simte că e reprezentat în totalitate de acest domeniu vast concentrat pe prevenție, protecție și îmbunătățire: ,,În „Wellness I trust”, aceasta îmi este chemarea, aceasta este vocea mea și asta voi face până la finalul vieții, nu as schimba acest lucru nici în alte 2 vieți dacă aș mai trăi.”
„Am fost pasionat de biologie, biochimie și fizică. Nu am fost atras de nicio altă materie, iar învățatul și cititul în aceste materii îmi hrănesc curiozitatea și pofta de cunoaștere în cel mai profund mod, hrana sufletului meu.
De la 12 ani am stat prin săli de forță, am făcut haltere, apoi fitness, am încercat Muay Thai, box și m-am îndrăgostit de antrenamentul funcțional, calistehnics și, mai târziu, cross fit. Prin antrenamente vedeam prieteni care se răneau, își suprasolicitau articulațiile, aveau dureri, rupturi musculare, contracturi și m-am întrebat cum pot fi evitate accidentele sau protejate sistemele de lucru ale atleților.
Prin anii 2005 – 2009 era un trend puternic cu substanțe steroide pentru dezvoltare musculară, iar efectele secundare erau foarte puternice. M-a intrigat foarte mult cum își regăsește echilibrul o persoană care dorește să renunțe la utilizarea lor și vrea să își recapete sănătatea. Așa că am început să citesc, să învăț homeopatie și fitoterapie pentru plante care ajută la stimularea testosteronului, alimente sau compuși organici care îmbunătățesc digestia și transmit nutrienți către mușchi, articulații și grăbesc vindecarea sau refacerea.
Eram fascinat de Orient, cu shaolinii, preoții tibetani, luptătorii din mănăstiri și voiam să înțeleg cum de aveau o forță explozivă și un dinamism uriaș, iar mușchii lor erau capabili să producă un lucru mecanic foarte mare și contrații rapide. Conștientul meu a fost acaparat de foarte multe întrebări și o curiozitate expansivă în tot ce ține de corpul uman și de dezvoltarea acestuia cu ajutorul elementelor naturale. Am ales facultatea de Kineto și am făcut practică pe ortopedie, am lucrat ca asistent kinetoterapeut atât pe deficiențe neurologice, cât și pe simptomatologie a aparatului locomotor. M-am adâncit în domeniul wellness și am început să cercetez elementele cognitive, simțuri, percepții și puterea creierului uman asupra realității.
Sunt obsedat (pasionat este puțin spus și nu reflectă realitatea mea) de kinetoterapie, aromaterapie și alte terapii complementare ce îmbunătățesc calitatea vieții și oferă o dezvoltare sau o întreținere pozitivă a organismului. Din 2016 sunt Wellness Manager în cadrul Therme București și sunt licențiat kinetoterapeut, personal trainer și aromaterapeut, iar înainte de asta am lucrat în Spa-uri pe vase de croazieră.”
Nu voia sa rămână in tara, dar totuși s-a dus la interviu pentru că a vrut să vadă ce se mai întâmplă prin țară și ce proiecte mai apar. ,,Am aplicat pentru un job de Staff Wellness și m-am dus la interviu în tricou negru cu pantaloni de armată, pierce în sprânceană, cercel în ureche plus barbă stufoasă, bucuros că scăpasem de regulamentul strict de a te bărbieri în fiecare zi. Voiam să explorez și să aud ce au de prezentat, voiam să știu; nimic mai mult. Am fost oaia neagră dintre toți candidații care au venit cu costumele pregătite. Eu nu știu dacă m-aș fi angajat pe mine, atunci, dar persoanele din conducere au văzut potențial, au simțit pasiunea, au văzut dorința și optimismul meu. Oameni geniali, deschiși, vizionari care au putut să înțeleagă. Am fost uimit și surprins plăcut! Discuția a fost lejeră și apropiată, proiectul părea ireal, iar complexitatea acestuia îmi depășea capacitatea mentală; am fost provocat și incitat.
Pentru că au crezut în mine am evoluat rapid, am asimilat, am citit, am căutat, am descoperit, am învățat tot ce am putut, am avut șansa să demonstrez că nu s-au înșelat în privința mea. Obsesia sănătății mi-a devenit profesie, iar dedicația mi-a asigurat o activitate constantă”, povestește Cosmin.
„Să fiu specialist în țara mea, pe pământul matern, să lucrez pentru semenii mei, familia mea, prietenii mei este cel mai frumos lucru. Să pot să mă dezvolt, să am siguranța zilei de mâine, să fiu respectat și apreciat în locul în care m-am născut. Până la proiectul Therme București, nu aveam nicio speranță și voiam să plec cât mai repede din țară. Este foarte frumos să știu că nu mai trebuie să evadez sau să devin fugar, să îi las pe cei dragi în urmă pentru un trai mai bun.”
Pe Cosmin l-am observat mai târziu și din postura de client, într-o duminica pe care am petrecut-o cu o prietena la Therme. Cu un profesionalism desăvârșit, ne-a prezentat activitățile si ne-a îndrumat in ce ordine sa le experimentăm. Am remarcat cat de frumos a vorbit despre fiecare dintre colegii lui care se ocupau de ele.
„Eu cred că motivația este supraevaluată. Cred în disciplină, repetiție și puterea exemplului mai mult decât în motivație. O parte dintre colegi mă iubesc, o parte mă respectă, iar o parte mă rivalizează. Sunt foarte mulțumit de acest aspect și așa ar trebui să fie lucrurile. Ca să le câștig atenția, loialitatea și implicarea, am fost mereu activ în ascultare, am înțeles de unde vin, încotro se îndreaptă, am observat inclinațiile, aspirațiile și dorințele lor și am intervenit doar dacă mi s-a cerut. Prin experiența de până acum și tot ce am studiat, am capacitatea să discut cu un Terapeut secvențe de masaj, biomecanică, anatomie și inervație. Cu un trainer wellness, discut despre aromaterapie, scruburi și fiziologie, iar cu un instructor aerobic fitness pot să povestesc despre adaptare la efort, răspuns cardiovascular, suplimente nutritive etc. Oamenii sunt impresionați când întâlnesc persoană care are cel puțin același nivel de cunoștințe și cu care pot dezvolta o discuție complexă sau pot dezbate subiecte de interes.”
Prin mixul de piscine cu ape termale, prețul accesibil si design, Therme ar fi putut sa rămână mulți ani alegerea nr. 1, fără să se preocupe sa adauge in program tot felul de alte activități wellness prin care sa educe publicul. In saune poți sa faci ritual de frumusețe cu trandafiri si rodie, sauna siberiana cu menta si eucalipt, exfoliere cu zahar si cafea, masca de argila marocana si multe altele. In piscine, aquagym etc. Cosmin si echipa lui au creat acest program, si, mai mult, au făcut-o intr-un stil fun si atrăgător pentru toate vârstele.
„Am în echipă specialiști, oameni foarte competenți și extrem de pasionați, profesioniști de elită pe care i-am ales și cu care dezbat, pregătesc protocoale și mă asistă în implementare. Fără echipă sunt doar un visător. Alături de ei reușesc să fac sănătatea, prevenția și bună-dispoziția disponibilă tuturor vizitatorilor noștri; alături de echipă am acțiune și rezultat nu doar idei și concepte. Formal eu sunt conducătorul, dar moral sunt parte dintr-un întreg, din organismul, numit departament Wellness ce conține trainerii wellness și terapeuții.”
Valoarea lui Cosmin m-a convins să-l propun mai târziu ca speaker la diverse evenimente in care eram invitata si eu, atat in tara, cat si in străinătate. Mixul intre siguranța de sine si prezentările lui a fost admirabil si a lăsat de fiecare dată o amprenta puternica. Impresionata de personalitatea lui, Natasa Ranitovic, Președintele Wellness Clusterului din Serbia si-a prelungit șederea in Romania cu încă o zi, după un Congres pe care l-am organizat la Băile Herculane, ca sa poată sa vadă chiar ea ce a reușit Cosmin să facă din Therme în doar câțiva ani. Care e secretul?
„Am câteva reguli pe care îmi bazez siguranța, plec de la percepția că interlocutorul meu știe mai mult ca mine (ceea ce îmi aprinde spiritul competitiv); ascult și nu doar aud; când sunt depășit de situație, recunosc și fac un pas în spate; accept că sunt păreri și opinii care diferă complet de ale mele; recunosc că sunt limitat de vârstă și timp și că, oricât de bun ai fi, nu ai cum să te compari cu un om care are experiență în domeniu cât am eu de viață; simt că pot mai mult și mă simt bine în pielea mea, chiar dacă am foarte multe defecte, mai multe ca majoritatea. La fel ca și Arghezi, cred că siguranța mea rezultă din „nunțirea” între „slova de foc” (inspirație) și „slova făurită” (muncă sau experiența cumulată).”
Sunt energic și dinamic iar aceste caracteristici mă înclină către impulsivitate și reactivitate. M-am lovit de situații în care am greșit, am răspuns fără să fiu conștient și fără să gândesc implicații sau să am în vedere un termen mai lung de timp, răspunsuri emoționale de moment și reacții vulcanice. Am învățat să am răbdare, să planific, să aștept momentul oportun și să acționez proactiv. Am învățat prin cicatrice că o idee bună la momentul nepotrivit face cât 10 idei proaste. Am învățat ca uman nu este să dai ajutor ci să oferi unelte pentru a rezolvare, încredere și soluționare. Situațiile sunt numeroase, complicate și diverse, nu trebuie să fie ușor ci trebuie să am capacitatea de a le rezolva.
Am învățat ca un bun manager nu este cel care creează dependență și este omniprezent suflând în ceafa angajaților. Un manager este un om care susține idei, ajută dezvoltarea, promovează pasiunea și dorința iar intervenția o face pentru ghidare, pentru direcționare și pentru suport. Dacă printr-o nefericire se întâmplă ceva cu mine și departamentului îi scade productivitatea sau eficiența, nu am fost un manager bun.
Cea mai mare satisfacție din activitatea mea a venit în urma evenimentului Sauna Fest 3rd Edition (2019) care a durat 17 zile. Sauna Fest a pornit ca un eveniment pentru împătimiții saunelor și a activităților de înfrumusețare ce dura 3 zile, 1st Edition 2017. Un eveniment distractiv și educațional în care se prezintă diferite activități de aromaterapie în saune, inspirate din ritualurile străvechi ale civilizațiilor apuse, și diferite activități de scrub sau peeling cu produse naturale conform cunoștințelor orientale.
A treia ediție SaunaFest a incorporat activitați fitness, tratamente corporale specifice, noi proceduri și ritualuri în sauna, terapie prin sunet, nutriție și remodelare corporală, wellness cuisine iar impactul asupra vizitatorilor a fost uriaș. Am avut noroc și sunt recunoscător că am fost ajutat de Directorul de Evenimente Therme, care mi-a oferit tot suportul posibil cu tot staff-ul din departamentul ei.
17 zile de activități unice, de pregătire, de gestionat, aranjat și ghidat 30 de maeștri ai saunelor, herbaliști și aromaterapeuți din Polonia, Germania, Hawaii, Danemarca, Suedia, Elvetia, Belgia și Olanda plus echipa wellness formată din 13 traineri wellness. Totul a trebuit să fie aranjat în cel mai mic amănunt, cererea a fost foarte mare chiar și în zilele din cursul săptămânii, vizitatorii noștri au fost uimiți și au plecat cu memorii și povești unice.
Colegii mei au depus un efort uriaș în realizarea evenimentul, erau obosiți, extenuați dar toți erau fericiți, toți zâmbeau, erau plin de entuziasm; a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. La finalul evenimentului am fost acaparat de mesaje pozitive pe facebook, mail-uri de mulțumire, de aprecieri și de recunoștință. Invitații străini care ne-au vizitat au avut numai cuvinte de laudă și au plecat foarte impresionați de echipa Wellness Therme. Am simțit iubire, respect, mândrie și recunoștință. Am simțit ca ceea ce fac este mai presus ca mine. Am simțit ca scopul meu este benefic, că sunt pe drumul cel bun. M-am simțit un om de succes.
Cea mai mare realizare o consider stabilirea, formarea și concretizarea departamentului masaj, un hibrid Româno-Filipinez. O ciocnire de culturi, două scoli de masaj diferite ca și concept, abordare, protocoale de lucru, mentalități. Prin unirea punctelor comune și printr-o meritocrație bazată pe calitate, am ajuns să avem 1600 de masaje lunar. Impactul pe care îl au asupra vizitatorilor și mulțumirea acestora este uimitoare. Oricine cred că este în stare să contracteze un producător sau distribuitor de produse cosmetice să ceară protocoale de lucru, costuri per tratament și indicații asupra terapiilor… Adevărata structură se formează când terapeuții discută, prezintă, dezbat și aleg ideile cele mai bune care acoperă nevoia vizitatorilor noștri.
Protocoale de lucru care le permit să își utilizeze adevăratele abilități, cunoștințe și capacități astfel încât să ajute, să îmbunătățească și să influențeze fiecare vizitator care le trece prin mână, la propriu. Terapeuții nu trebuie limitați de o firmă de cosmetice care le spune ce, cum și cât, ei trebuie eliberați iar tratamentele lor trebuie să se adapteze, să fie croite după nevoia clientului.
Incredibil de grea și nememorabil de urâtă. Pagini albe scurse din viața mea, așa am simțit. Fiind dependent de fericire, mi-a lipsit echipa, mi-a lipsit interacțiunea personală, mi-a lipsit acțiunea, situațiile și activitățile pe care le aveam. În prima parte, restricțiile fiind drastice, nu am avut unde să mă antrenez nici cum să evadez într-o plimbare sau explorare.
Cred că nu reușeam să trec de această perioadă fără persoana iubită, fără familie și fără cățelul meu. Cele 2 ședințe săptămânale cu echipa Wellness m-au ajutat să rămân pozitiv, să sper, să visez și să doresc o revenire. Aș fi fost pierdut fără oamenii din jurul meu. În fiecare săptămână povesteam cărți, podcast-uri, trend-uri wellness, cercetări noi sau hobby-uri și ne întindeam la discuții pentru 2 – 3 ore. Sper că știu că am avut nevoie de ei mai mult decât au avut ei nevoie de mine.
Am lucrat la diferite concepte și am oferit informații wellness pe partea de cercetare, definire și implementare alături de colegii din Therme XPR atât pentru proiectele în curs cât și pentru proiectele viitoare.
Am lucrat asupra redeschiderii departamentului Wellness cu un nou set de activități în conformitate cu noile reguli. Acest wellness post-covid pe care trebuie să îl practicăm și care își schimbă forma dar nu rezultatul și scopul. Am aranjat lucruri astfel încât departamentul Wellness să poată proteja clienții sub orice regulament și în orice condiții iar experiența clientului să nu fie denaturată sau deteriorată ca urmare a restricțiilor.
Este cea mai tare experiență în învățământ din viața mea! Nu credeam că există așa ceva în Romania și nu credeam că o să mai găsesc ceva care să mă stimuleze intelectual atât de profund. E genial!
Am ales acest Master deoarece vreau să înțeleg ce înseamnă cultură, ce înseamnă obiceiuri, ce înseamnă relaționare și comunicare cu persoane aflate în alte medii. Am lucrat cu indonezieni, africani, sârbi, nemți, filipinezi iar diversitatea culturală continuă să crească pe măsură ce avansez în domeniu. Ca și manager trebuie să înțeleg punctele comune și să accept pozițiile diverse astfel încât să pot structura o echipa mixtă de membri care poate funcționa în tandem. Fără să înțeleg individul nu pot forma o „haită” cu un scop comun.
Rămân cu multe foarte multe cunoștințe noi și respect pentru învățământul universitar din Romania. Eu vin din profilul real, tot ce cunosc este biologia, biochimia și nițcai fizică, iar majoritatea colegilor din facultate vin din filologie, economie sau limbi străine și sunt cu mult mai capabili ca mine să asimileze. Drumul meu este foarte greu, totul este nou, nu am habar de nimic! Așa ar trebui să fie învățământul, trebuie să deschidă noi orizonturi. Sunt foarte încântat de ce am găsit în Catedra Unesco.
Sunt dezamăgit de mine că nu am oferit tot ce aș fi putut; Perioada pandemiei m-a afectat și nu am putut să mă concentrez sau să mă dedic cu adevărat.
Urăsc din tot sufletul meu oamenii care spun „o mizerie de țară” sau spun că mai bine este afară și găsesc frumusețe doar peste hotare. Nu țara este vinovată pentru comportamentul oamenilor, pentru acțiunile lor și pentru sistemele corupte și instabile care continuă să dezamăgească. Aș vrea ca cei care fac astfel de afirmații să trăiască în Turcia lui Erdogan, măcar 1 an în Statele Unite, câteva luni în Mexic sau câteva săptămâni în India. Avem o țară minunată, populația se va educa, vom deveni din ce în ce mai frumoși și mai inteligenți. Sper doar să nu fie prea târziu pentru România.
Nu suport oamenii care dau vina pe un factor extern pentru nefericirea lor, pentru incompetența lor sau pentru cum sunt tratați. Nu circumstanțele sunt de vină ci atitudinea, disciplina, capacitatea celor care dau vina pe cineva sau ceva. În societatea actuală opusul curajului nu este lașitatea ci conformitatea.
Îmi iau bucuria din rezultatul echipei și din evoluția pe care aceștia o au. Mă simt extraordinar când oamenii din echipa mea sunt lăudați, apreciați și au rezultate cu care se mândresc. Sunt foarte bucuros să reprezint o echipă de specialiști, oameni profesioniști plini de entuziasm, pasiune și cu o dorință foarte mare de dezvoltare.
Mă simt împlinit când ceea ce gândesc sau ceea ce implementez aduce mulțumire și ajută oameni. Mă simt împlinit când dau ceva înapoi, când scopul meu este îndeplinit, când ofer speranță, fericire și frumusețe. Un astfel de moment a fost când dintr-o ședință de Void la ora 22:00 (aufguss în întuneric complet 60 grade celsius) un client a ieșit foarte emoționat și mi-a spus „Mulțumesc Cosmin, abia aștept să ajung acasă și să îmi strâng băiatul în brațe. Am lucrat foarte mult iar săptămâna asta l-am neglijat. Îmi e dor de el. ” Viața în domeniul wellness este plină de astfel de experiențe pozitive care rămân întipărite în personalitatea noastră.
Îmi este frică să dezamăgesc oamenii care cred în mine, oameni care mă susțin, oamenii la care țin. Acesta este și motivul evoluției mele, frica nu este în fața mea, nu mă blochează. Frica de a nu dezamăgi este în spatele meu și mă împinge mai puternic ca orice factor motivațional.
Efectul Dunning Kruger mă sperie. Este interesant, deoarece subminarea sau supraevaluarea fac parte din aceeași eroare suținută de autocunoștere. Cu cât te adâncești în citit sau în studiat cu atât pot să cazi mai repede în extrema în care recunoști ca știi nimic și de-abia ai atins suprafața domeniului sau în extrema în care după 2 rânduri citite te crezi un Guru al domeniului.
Pe plan personal vreau să fac cursul de parfumier la GIP – Grasse institute of Parfumery; în următorii ani îl voi dovedi și pe acesta.
Pe plan profesional Echipa Wellness Therme să fie prima echipa din Romania care aduce troferul AufgussWM acasă. Visul meu cel mai măreț este ca pozițiile 1,2,3 ale podiumului să fie ocupate colegii mei. În casa mea voi afișa un tablou cu ei pe podium; România are specialiști și sunt recunoscuți la nivel mondial!
Wellness tourism va avansa și va evolua din ce în ce mai rapid. Pe termen lung wellness tourism reprezintă un trend cu potențial infinit iar jucătorii și locațiile care conștientizează acest lucru vor putea defini calitatea vieții. Vizitatorii vor dori experiențe multi-senzoriale și vor fi din ce în ce mai atenți la detalii și la cum se completează simțurile. Activitățile trebuie gândite în cel puțin 3 dimensiuni ce produc o experiență unică combinând tactilul, olfactivul, auditivul și gustativul.
Pe termen scurt populația va fi înclinată să călătorească în rulote și să exploreze cât mai mult, un recul al izolării pandemice. Un wellness apropiat curentului hipiot în care minimalismul va defini dorințele și alegerile oamenilor. Oamenii își vor redescoperi țara și locurile natale apoi vor continua drumul peste graniță. Vor face multe opriri și în fiecare oprire vor căuta o experiență unică.
As vrea să readuc în discuție o prezentare din 1950 de-a lui Earl Nightingale în care spune “Your success will always be measured by the quality and quantity of service you render.” Și “we can achieve nothing without paying the price.” Dacă facem nimic, devenim nimic. Este foarte ușor să pierzi timpul, este foarte ușor să te uiți pe Netflix, să te joci pe PlayStation, să stai legumă cu telefonul în mână. Totul durează un moment. Fii conștient de momentul tău!
Pe Cosmin il gasesti la Theme Bucuresti.
Ioana Marian,
Fondator despreSpa.ro
Fondator despreSpa.ro