Maria este creator de spa-uri, omul din umbra unora dintre cele mai importante proiecte din Romania. A conceput Grand Santerra SPA de la Balvanyos Resort. A refacut Spa-ul de la Afrodita Resort, Baile Herculane si a adus Romaniei premiul pentru cel mai bun concept de Spa din Europa, acordat de European Spa Association in 2019.
Prin stilul de viata si abordarea ei, Maria intruchipeaza tot ceea ce inseamna wellness.
De foarte tanara, a simtit nevoia de liniste si s-a preocupat de starea ei de bine, de sanatate si echilibru. Ca sa le obtina, a preferat sa defineasca succesul dupa propriile criterii. Si chiar daca premiile pe care le-a primit de-a lungul timpului confirma ca l-a obtinut, nu se considera un om de cariera. Ii aduce bucurie sa impartaseasca celor interesati ce a acumulat ea din domeniul spa & wellness. O face in calitate de Mentor, dar si Consultant, in proiectele in care este implicata.
S-a nascut la tara, in valea cu flori pe care o considera cel mai frumos loc din lume, chiar daca a lucrat in destinatii Spa de 5* din insule exotice. S-au mutat in Cluj cand era mica, dar a avut mereu nostalgia vietii tihnite din locurile natale.
A descoperit foarte devreme spiritualitatea, in lecturile cu care si-a colorat adolescenta, de la Eliade, pana la Dostoievski.
Miscarea, mai ales inotul, a fost permanent parte din viata ei. A incercat de toate: ski, alpinism, diving, yoga, aerobic fara sa urmareasca performanta, ci doar simpla bucurie.
A urmat cursurile Facultatii de Chimie din Cluj. De la aceasta meserie a mostenit rigurozitatea si claritatea pentru lucrurile practice, dar si mai buna intelegere in citirea etichetelor de pe cosmeticele spa.
A fost inginer chimist cativa ani. Intamplarea a facut ca, dupa un tratament cosmetic, sa-i apara o infectie in zona barbiei. Pentru ca recuperarea a fost anevoioasa, a simtit nevoia sa inteleaga de ce. Asa ca a facut un curs de cosmetica. La scurt timp a venit Revolutia si, odata cu ea, libertatea de a calatori. Intr-una dintre primele vacante in afara tarii, s-a indragostit de Italia si, cu ajutorul cursului de cosmetica, a trait propria ei experienta “La dolce vitta”, pret de cinci ani.
Setea de aventura, de locuri noi, de exotic si necunoscut a inceput sa prinda aripi. Asa a semnat primul contract cu un vas de croaziera si a ajuns sa aiba primul job in Spa.
“Intamplarea a facut ca acest prim job sa fie cu cei mai buni in lume pe vremea aceea in trainingul in spa – Steiner. Pe-atunci, scolile de spa, inclusiv in managementul spa-ului, lipseau aproape in totalitate. Avansarea in cariera avea reguli simple: trebuia sa arati intr-un anume fel, sa ai un zambet nedezlipit de pe fata indiferent cat de lungi erau turele si sa vinzi produse. Eu am luat o nota mai buna la retail, dar nu am fost niciodata interesata cu adevarat sa conduc ceva sau pe cineva.
Imi doream sa vad lumea, asa ca alegeam in primul rand destinatiile, abia apoi cautam un job ca sa pot ajunge in locul respectiv.
Am avut de-a lungul carierei manageri mai buni si mai putin buni, am fost intotdeauna un observator atent si am invatat si de la unii si de la altii.
Am fost la randul meu in pozitii de conducere si nu o data am acceptat pozitii de executie dupa ce anterior urcasem pe scara ierarhica, doar ca sa pot vedea locurile visate, pentru ca asta era prioritatea mea. Asa am ajuns sa traiesc in adevarate paradisuri, cum ar fi Bermuda, Grand Cayman, Malta, Tenerife sau insulele grecesti.
Impingeam sezonul sandalelor cat puteam de mult in functie de locatie. Fotografiile mele din acea vreme arata ca fotografiile de vacanta, cu o palarie si sticla cu apa in mana, chiar daca multe erau facute pe drumul la si de la job.”
A avut sansa sa lucreze in spa-uri de renume precum The Bodyholiday sau Abama Spa. Chiar daca pentru CV-ul ei aceasta aparenta “nestatornicie” nu arata bine, experienta acumulata prin diversitatea Spa-urilor a ajutat-o enorm.
“Generatia mea a invatat din carti. Atunci cand au inceput sa apara oferte de cursuri de Spa Management, am simtit nevoia sa imi completez cunostintele invatate la Steiner, prin cursurile unei academii de Spa Management. Am urmat cursurile Alpine College, The Swiss Business School for Hotel & Tourism Management”
Cand e vorba de un domeniu atat de complex cum e cel al Spa-ului, teoria si practica sunt la fel de importante. Asta se poate vedea foarte bine in dezvoltarile de spa care se fac fara un consultant sau un spa manager cu experienta. Din pacate, inca se improvizeaza foarte mult si consecintele sunt extrem de costisitoare.”
Aspectele financiare nu au fost niciodata importante, dar si astfel de calcule erau necesare. “Intr-unul din aceste momente am semnat un contract in Baku. Apasarea pe piept pe care o resimteam din cauza aerului pe care il respiram acolo m-a determinat sa renunt, fidela parerii mele ca sanatatea e mai importanta decat orice. Nu am abandonat insa inainte sa implementez conceptul Hyatt pe locatie, am dus contractul pana la deschidere. A fost ultima mea colaborare in afara tarii.”
Revenirea in Romania nu a fost usoara si nici nu s-a intamplat brusc, au fost ani de du-te vino in care incepuse sa opteze pentru locatii spa deschise sezonier.
Decizia revenirii totale nu a avut legatura cu cariera, ci cu convingerea ei ca pentru a fi cu adevarat bine trebuie sa fie acolo unde iti este inima. Inima Mariei este acolo unde este familia ei.
“Am invatat ca paradisul poti sa ti-l creezi singur in propria gradina si ca echilibrul tau interior sta in propriile maini. Si, poate, si spiritul aventurii incepuse sa oboseasca. Fac lucruri simple, nu mai escaladez stanci, nu mai strabat mari si tari in acelasi ritm frenetic, important este sa fiu mereu in miscare pentru ca mintea si sufletul sa se odihneasca.”
In tara, a fost nevoita sa se adapteze la o piata destul de slaba, dar in continua crestere si cu evolutie pozitiva. A trebuit sa puna frana de multe ori, ca sa poata merge in acord cu asteptarile investitorilor, care erau diferite si mult sub propriile ei exigente.
Maria m-a contactat prima data in momentul in care s-a decis sa ramana in Romania. Mi-a scris un email, pe adresa de contact a site-ului si m-a intrebat cu ce ma poate ajuta. Am povestit putin si am stabilit ca cel mai mult m-ar ajuta sa ne scrie doua tipuri de articole. Unele pentru cititorii site-ului, altele pentru profesionistii in domeniu, cu cat mai multe exemple practice, pe intelesul tuturor.
Dar Maria a facut mult mai mult decat agreasem. Stia ca, desi nu sunt specialist spa, ca vreau sa promovez prin despreSpa.ro conceptele de spa si wellness si beneficiile lor, cu ajutorul celor cativa specialisti din Romania.
Cu multa pasiune, dar si rabdare, Maria m-a introdus in profunzimea acestui domeniu, chiar daca stia ca nu l-am ales ca profesie. Am vorbit la telefon sute de ore in acesti ani. Cu ajutorul ei am inteles importanta unui circuit operational corect in spa, dar si consecintele unuia prost creat, mi-a explicat ponderea majora a meniului in succesul unui spa si cum ar trebui sa-si aleaga spa-urile produsele cosmetice.
Maria este omul pe care il sun ori de cate ori am o nelamurire. Oricat ar fi de ocupata, isi gaseste timp pentru mine si nu se lasa pana nu inteleg pe deplin atat detaliul pentru care o sun, cat si imaginea de ansamblu si consecintele extinse. Imi explica pas cu pas, logic, cu rigoarea ei de inginer.
De aceea, in pandemie, in momentul in care mi-a venit ideea sa demaram programul de mentorat online, 100% gratuit pentru spa managerii din Romania, prima la care m-am gandit a fost Maria. Ma invatase enorm in cei 9 ani de cand colaboram si stiam cat de mult isi doreste sa le transmita si celorlalti din ceea ce stie.
“Simt nevoia sa ma apropii de tinerii care au venit din urma. Suntem din doua generatii diferite, dar am avut si avem nevoie unii de ceilalti.”
Proiectele notabile la care am lucrat sunt: Grand Santerra Spa – Balvanyos Resort si Herculum Spa – Afrodita Resort Baile Herculane, care au primit si continua sa primeasca multe recunoasteri unanime, chiar internationale. Eu am pus aceeasi daruire si pricepere si pentru Cellarium Spa – Castel Daniel, Teleferic Grand Hotel sau Anette in Timisoara.
Cred ca balneologia romaneasca traditionala, care se incadreaza intr-o categorie de spa, are nevoie de schimbari profunde. Sunt tari europene care se misca mai repede. Experienta Herculum Spa @ Afrodita Resort, Baile Herculane m-a ajutat sa aprofundez studiul acestui sector, sa-l cunosc indeaproape, si abia astept sa imi pun amprenta si in alta statiune de renume, Baile Tusnad, unde vreau sa fac lucruri mari.
Experienta si rolul asumat sa pastrez integritatea conceptului de spa ma ajuta sa vad “the big picture” si sa raman conectata cu evolutia la nivel global, in conditiile in care vorbim de o industrie care creste accelerat in lume. Diferente culturale au fost si vor fi, dar conteaza cum adaptam intre mixul de idei si dorinte ale investitorului, tendintele moderne si conceptele istorice traditionale de spa.
Background-ul de inginer m-a ajutat sa-i asist pe dezvoltatori sa evite sau sa corecteze greselile de design functional care se dovedesc foarte costisitoare.
Dar si background-ul de terapeut spa m-a ajutat.
Imi plac multe lucruri. E partea aceea de analiza si descoperire a locatiei, cu toata istoria, resursele si ingredientele, cu toate povestile stiute si unele poate nespuse demult. In jurul lor naste conceptul. Cred ca asta e partea favorita.
Imi place sa fac training terapeutilor, am o manualitate foarte buna si reusesc sa duc schimbul acela de energie absolut necesar la cote inalte.
In spa intru cu usurinta in orice rol, pot chiar sa “bag capul in poza”, daca in timpul unei sesiuni foto lipseste un model.
Premii, aprecieri, toate sunt importante, dar cand ajungi sa intelegi un domeniu foarte bine si sa-l iubesti, evaluarile ti le faci singur.
Imi place sa formez echipe, sa-i ajut sa evolueze. Dar lucrul care ma misca si azi cel mai mult e multumirea pe care o vad pe chipul clientilor dupa un masaj sau alta experienta spa.
Ma bucura realizarile, asa cum vin, fiecare dupa masura ei. Nu stiu care este cea mai mare si nu imi fixez niciodata tinte legate de activitatea mea profesionala, desi sunt o perfectionista.
Imi fixez insa propriile standarde de la care nu abdic si, daca pot sa fac ceva in perimetrul acestora, o fac cu toata energia.
Pandemia a venit intr-un moment in care aveam nevoie de o pauza. Am avut grija de ai mei. Am coborat din pod tot ce mai ramasese de reconditionat, pentru ca simteam ca trebuie sa fac ceva cu mainile si imi place sa dau viata lucrurilor vechi. Am cultivat rosii si am recoltat miere din stupii familiei.
Am analizat mult comportamente, opinii, ce a fost si ce va fi. Am preferat sa astept cu calm ca aceasta nebunie sa treaca.
Putin dupa starea de urgenta, am simtit brusc ca ma strange curtea casei si am plecat la mare. Marea, cea care ma vindeca intotdeauna.
Apoi, am intrat cu mare entuziasm in Programul de Mentorat despreSpa.ro si in Proiectul Asociatiei SPA Romania de legiferare a pietei spa din Romania. As fi spus “Yes” cu mare bucurie si in vremuri normale.
Surprinzator, sau poate nu, au venit si solicitari de business, investitorii au profitat sa se recalibreze.
Consider pandemia ca si incheiata. Pentru mine nu a fost prea rau. Mi-a lipsit totusi mult de tot inotul.
Am invatat ca exista lucruri mai adanci dincolo de suprafata. Rationalul si constientul nu sunt suficiente. Trebuie sa-ti deschizi si inima ca sa fii intreg si sa atingi echilibrul cu tine si in relatiile cu ceilalti. Am invatat sa ma opresc des si sa ma intreb ce simt eu, dar ce simt si cei din jurul meu.
Am un temperament puternic, ma enervez repede si am invatat ca trebuie sa-mi treaca la fel de repede ca sa nu ma ranesc pe mine si pe cei din jur.
Iubirea. Sa-i stiu pe cei dragi bine si sanatosi.
Imi place sa-mi rasfat mama in vacante scurte la munte sau la mare, si la spa, evident.
Imi place istoria si mersul prin iarba desculta.
Iubesc Clujul si, chiar daca il parasesc frecvent ca sa evit aglomeratia, trec periodic prin oras.
Spa-ul meu cel de toate zilele in ultima vreme este un strand, de fapt, reamenajat in jurul unor lacuri vecine cu vestita Salina Turda, locuri unde ne scaldam si ne petreceam si anii de liceu.
In sezonul rece, apa sarata din aceste lacuri se foloseste si in alte spa-uri din oras, unde a trebuit sa ma ajustez standardelor ca utilizator. Singura pretentie de la care nu abdic este curatenia absoluta.
Cred in evolutie, umanitate si civilizatie. Cred in pace, armonie si dreptate.
Am inteles ca iubirea face lumea sa se invarta, iubirea imi pune aripi, iar imensa dorinta de libertate pe care eu am simtit-o intotdeauna o acord egal si celorlalti.
Cred ca din iubire vine si dorinta de a face bine celor din jur, dar binele nu se face cu de-a sila. Iubirea m-a invatat si detasarea si am invatat sa stau in asteptare pana cand e nevoie de mine.
Cu iubire ma intorc si inspre mine insami, a venit vremea si pentru intelepciune.
In concluzie, mesajul meu este unul aparent simplu:
Fa-ti bine tie, fara sa faci rau altora
si
Fa-le bine altora, fara sa-ti faci tie rau.”
Ioana Marian,
Fondator despreSpa.ro
Fondator despreSpa.ro