/
/
Zooterapia

Zooterapia

Last updated in 07 Apr 2023
|
Zooterapia
Zooterapia

Zooterapia foloseste prezenta animalelor cu scopul imbunatatirii sanatatii mentale si fizice a unei persoane sau calitatea sa de viata. Acesta terapie se bazeaza pe una dintre cele mai vechi fenomene naturale – relatia stransa dintre firea umana si animale.

Companie fidela si impartial, animalele se ataseaza de oameni fara sa ii judece, fara sa le ceara nimic in schimbul afectiunii si devotamentului lor. Astfel, animalele de companie ne scapa de singuratate si ne ajuta sa innodam contactul cu emotiile noastre. Totusi, singura prezenta a unui animal nu reprezinta o terapie in adevaratul sens al cuvantului, nu animalul este terapeut, ci interactiunea umana. Animalul este doar un mediator. Zooterapia nu vindeca si nu este o ramura a medicinii, ci doar o terapie alternativa.   

De cand exista zooterapia?

Interesul asupra acestei terapii a inceput sa se manifeste in cea de-a doua jumatate a secolului XX. Dupa ce psihiatrul american Boris Levinson a dezvoltat o prima teorie in anii 1960, cercetatorii anglosaxoni s-au axat pe lucrari asupra rolurilor animalelor. Ei au demonstrat faptul ca acestea au un efect benefic asupra oricarei generatii – de la copii la varstnici. Animalele reduc manifestarile autismului, anxietatii, depresiei si Alzheimerului.

Zooterapia poate fi folosita ca tratament de ameliorare in urmatoarele afectiuni:

– Schizofrenie

– Hipertensiune arteriala

– Alzheimer

– Dureri postchirurgicale

– Autism

Animalele utilizate in zooterapie

Trebuie stiut ca atunci cand anumite functii biologice sau intelectuale sunt afectate, probleme de vedere, de auz, deficiente mentale, tulburari de comportament, perturbari relationale sau afective, animalul de companie din preajma acestor persoane are rolul de sursa de siguranta. El este un substitut comportamental, agent intermediar, pentru sustinere psihica sau afectiva. 

Principalele animale folosite in zooterapie sunt cainii. Ei au o memorie conectata la un lob prefrontal care le permite sa arate reprezentarile lor mentale. Cainii si pisicile mai ales sunt o prezenta in viata persoanelor singure, acestea simtindu-se utile pentru ca trebuie sa aiba grija de animalute.

Multe camine pentru batrani includ zooterapia in tratament. Beneficiarii ei isi recapata calmul si starea de bine atunci cand o pisica se cuibareste langa ei sau atunci cand se joaca cu un caine. Cele mai recomandate rase sunt cele calme si docile. Zooterapia nu vizeaza doar cainii si pisicile, desi cele mai multe exemple se refera la aceste animale.

Caii si delfinii sunt animale foarte potrivite pentru persoanele autiste. Calul, desi este un animal puternic, isi schimba inexplicabil comportamentul cand se afla in prezenta unui copil sau a unei persoane fragile.

Cateva precautii pentru a preveni aparitia bolilor

Pentru a fi in siguranta, animalul trebuie sa fie sub urmarirea unui veterinar, pentru a preveni aparitia parazitilor sau a unor boli. Avand in vedere posibilitatea reactiilor alergice, tipul de animal trebuie ales cu grija si ingrijit corespunzator pentru a trai intr-un spatiu curat. Pentru a evita accidentele, cum ar fi muscaturile si zgaraieturile, trebuie sa ne asiguram ca animalele sunt dresate si obisnuite cu prezenta umana si ca primesc ingrijiri medicale corespunzatoare. 

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *