Yoga presupune medițatie, movement si o anumita tehnica a respiratiei. Isi are originile in India. Vizeaza, prin intermediul meditatiei, inaltarea spirituala si exercitiile corporale, scopul fiind unificarea fiintelor umane din punct de vedere fizic, psihic si spiritual. Yoga se practica inca din secolul III i.e.n., iar in secolul II i.e. n., Patanjali a scris Yoga-Sûtra, sistematizand filozofia yoga.
Yoga nu exclude planul metafizic din cel fizic si mental. Ea nu separa materialul de gandire. Metoda ei include cunostintele, structura lumii aparente, formarea gandirii, rolul energiei care da nastere si puterea energetica si creativa din care a aparut lumea. Prin metoda reintegrarii, permite perceperea naturii reprezentarilor mentale si ale constiintei, ajungandu-se la uniunea cu forma subtila a Fiintei. Yoga este una dintre cele 6 scoli (saddarsana) ale filozofiei vedice.
Temenul yoga vine din sanscrita, iar semnificatia lui este mai mare decat definitia care se da in general. Radacina sa sanscrita (yuj) inseamna “a uni”. Cuvantul yoga inseamna in sanscrita: 1) actiunea de a uni; 2) metoda de dresare a cailor; 3) tehnica; 4) disciplina spiritual; 5) Râja-Yoga; 6) Hatha-Yoga; 7) starea de uniune a fiintei subiective cu Supremul. Astfel yoga este in acelasi timp metoda, mijloc si scop, incluzand ideea de uniune a sufletului individual cu Spiritul universal.
Desi a fost practicata in urma cu mii de ani, yoga a reaparut la inceputul secolului XX. In anul 1924, Sri Krishnamacharia a pus bazele unei scoli de yoga in care se invata Hatha-Yoga, asa cum este ea cunoscuta in Occident. Yoga este un concept ce a fost elaborat o durata indelungata, fiind inainte de toate o realizare practica (sâdhanâ), obtinuta printr-o asceza care implica toate fortele corpului si spiritului.
Yoga – meditație, mișcare și respirație. Tehnici Yoga
Exista mai multe stiluri de yoga, legate de aspiratiile individuale diferite. Acesta diversitate nu este semnul unei slabiciuni sau al unei disensiuni, ci mai curand un raspuns la diversitatea de asteptari ale fiecaruia. Astfel, cinci directii majore de yoga au fost identificate, fiind posibil sa fie urmate impreuna sau separate.
Jñâna-Yoga: Yoga cunoasterii transcedente
Bhakti-Yoga: Yoga devotamentului si adoratiei
Karma-Yoga: Yoga serviciului si actiunii dezinteresate
Kriyâ-Yoga: Yoga tenhicii, cea care include toate tehnicile de yoga: Hatha-Yoga, Kundalinî-Yoga, Tantra-Yoga, Yoga-Nidrâ (somn) etc.
Râja-Yoga: Yoga definite de Patañjali si care se realizeaza prin meditatie (dhyâna).
Hatha-Yoga est cea mai cunoscuta, fiind o disciplina de armonizare si dezvoltare a facultatilor psihologice (concentrare, liniste) si a celor fizice (fermitate, suplete). Mantra-Yoga este o forma de meditatie si poate fi efectuata in cadrul unui ritual minimal sau a unei celeborii elaborate.
Ce sunt chakrele?
Potrivit filosofilor yogini, omul comunica prin cele 7 chakre cu mediul inconjurator, acestea fiind punctele prin care se realizaza schimbul de energie. In functie de calitatea acestor schimburi, ne simtim bine sau rau din punct de vedere fizic si mental. Blocarea chakrelor implica depresie, indecizie si o stare proasta de spirit. Aceste chakre pot fi stimulate printr-un procedeu numit purificare ce se realizeaza prin anumite pozitii de meditatie. Iata care este activitatea celor 7 chakre:
1. Prima: fixarea si stabilizarea. Se afla la baza coloanei vertebrale.
2. A doua: sexualitatea. Se afla in zona organelor genitale.
3. A treia: putere psihica si descarcare emotionala. Se afla in zona buricului sau a plexului solar.
4. A patra: promovarea calitatii mentale. Se afla in zona inimii.
5. A cincea: puterea discursului. Se afla in zona gatului.
6. A sasea: intelepciunea launtrica. Se afla in zona sprancelenlor, intre ochi.
7. A saptea: implinirea si sarea de bine. Se afla in crestetul capului.
Cum ne influenteaza yoga starea de sanatate
Binefacerile pe care yoga le aduce organismului nostru sunt atat de natura fizica cat si psihica. Astfel, s-au remarcat avantaje ale practicii sale in ameliorarea stresului, nervozitatii, hiperemotivitatii si a hipertensiunii arteriale. In plus, ea poate diminua durerea provenita din diferite surse si imbunatati starea provocata de mici probleme de sanatate. Spre exemplu, pozitii de Hatha-Yoga actioneaza la nivelul musculaturii, iar numeroase tehnici permit intinderea anumitor muschi, eliberand corpul de tensiune atat la nivel dorsal cat si articular.
Respiratia asociata cu pozitiile yoga scade ritmul cardiac, incetineste fluxul gandirii si stimuleaza termoreglarea si toate acestea dezvolta o constiinta a corpului. Yoga are si beneficii asupra digestiei, putand fi benefica si persoanelor insarcinate. Ea le permite viitoarelor mamici sa se simta bine in pielea lor, le scade neplacerile legate de sarcina si le imbunatateste starea de spirit. Yoga le armonizeaza corpul si emotiile, imbunatatind concentrarea. Deprinderile dobandite in timpul practicii yoga pot folosite la nastere si in travaliu.
Yoga – meditație, mișcare și respirație. Practica Yoga
Yoga este ideala si pentru silueta deoarece in timpul anumitor pozitii muschii sunt solicitati si contractati si pusi la lucru. Astfel avem de castigat in ceea ce priveste fermitatea musculaturii, tonusul si supletea. Ca orice activitate fizica, practica regulata de yoga ajuta la incetinirea procesului de decalcifiere a oaselor.
Cum nu exista nicio contraindicatie si nu este necesara nicio calitate fizica, yoga poate fi practicata de toata lumea fara exceptie, toti putand profita de efectele benefice ale practicii ei. Persoanele de varsta a treia sunt cele mai entuziasmate in a o practica deoarece ele remarca rapid multiplele beneficii ale yoga, mai ales prin imbunatatirea calitatii somnului.
Yoga poate fi practica in special in cluburi wellness.