/
/
Wellness – ce inseamna si cum obtii starea de bine

Wellness - ce inseamna si cum obtii starea de bine

Last updated in 28 Oct 2015
|
Wellness – ce inseamna si cum obtii starea de bine

Wellness Stare de bine

Starea de bine poarta in zilele noastre denumirea de ,,wellness”. Desi pare un concept modern, radacinile sale sunt antice. Totusi, curentul a luat amploare abia in preajma anilor 1950, cand un grup informal de fizioterapeuti si ganditori americani au conturat prin scrierile si conferintele lor ceea ce intelegem astazi prin ,,wellness” sau ,,stare de bine".

Civilizatiile antice ale Greciei, Imperiului Roman sau ale Asiei au influentat semnificativ nasterea ideii de wellness. Pentru a-ti face o idee despre evolutia conceptului pana in vremurile noastre, consulta cu incredere randurile de mai jos, insotite de un infografic explicativ!

Citeste in acest articol despre:

  • Bazele wellness-ului
  • Miscarile din secolul XIX
  • Secolul XX: ideea starii de bine se raspandeste
  • Secolul XXI: wellness-ul in zilele noastre
  • Wellness-ul si Starea de bine
  • Cateva lucruri simple pe care le poti face pentru starea ta de bine:
    • alege o dieta pentru o piele stralucitoare
    • misca-ti corpul
    • conecteaza-te cu semenii

Bazele wellness-ului in India si China

3,000 – 1,500 i. Hr. – in aceasta perioada ia nastere Ayurveda. Practicile specifice s-au transmis initial prin viu grai. Ulterior, acestea au fost notate in asa-numitele Vedas sau cele patru scrieri hinduse sacre. Ayurveda este un sistem holistic care tinde catre armonia dintre cele trei planuri ale fiintei umane: trup, minte, spirit. Tipologiile ayurvedice sunt croite dupa constitutia unica a fiecarei persoane: infatisare fizica; nevoi specifice; interactiuni sociale; caracteristici psihologice s.a.m.d.). Cheia este pastrarea constanta a unui echilibru, obiectiv care poate fi indeplinit cu ajutorul unui stil de viata armonios si a unor practici precum yoga or meditation.

3,000 – 2,000 i.Hr. – ne aflam in timpurile Medicinei Traditionale Chineze, unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume. Puternic influentata de taoism si de budism, M.T.C. abordeaza organismul uman ca pe un intreg (un sistem holistic). De aici apar derivate precum acupuncturefitoterapia, qi gong or tai chi. Practici a caror eficienta este atestata astazi pana si de medicina alopata.

Bazele wellness-ului in Europa

500 i. Hr. – batranul Hippocrates este (cel mai probabil) primul medic care atrange atentia asupra preventiei. Sugereaza totodata ca boala este o urmare a unui regim de viata incorect. Prin regimul de viata, filosoful intelegea un cumul de factori: alimentatia, stilul general de viata si mediul inconjurator.

50 i. Hr.: medicina romana antica pune si mai mult accentul pe preventie. Dezvolta in acest sens un sistem public de sanatate care se baza pe baile publice. De aceasta initiativa sunt legate si inceputurile balneologiei.

Miscarile din secolul XIX

Dupa o serie de respingeri ale ideii de preventie in Evul Mediu, perioada moderna vine cu multiple miscari intelectuale, spirituale si filosofice proliferate atat in Statele Unite ale Americii, cat si in Europa. Ia nastere un intreg portofoliu de practici alternative, printre care se numara homeopatia, osteopatia, chineziterapia, chiropractica si tratamentele naturiste. Se propaga tot mai mult ideea conform careia sursa sanatatii fizice sta in starea de spirit.

In anii 1790, fizioterapeutul Christian Hahneman dezvolta homeopatia, un sistem care se bazeaza pe substantele naturale pentru a stimula raspunsuri de autovindecare din partea organismului.

In jurul anilor 1860, preotul Sebastian Kneipp creeaza cura cu acelasi nume, combinand hidroterapia cu fitoterapia, exercitiile fizice yes nutritia. In aceeasi perioada apare si New Age, curentul care promoveaza gandirea pozitiva in orice situatie.

Anii 1870 aduc osteopatia, o terapie care lucreaza musculatura si articulatiile.

In 1880, Maximilian Bircher-Benner incepe primele cercetari de nutritie din lume, promovand un regim alimentar bogat in fructe si legume. Ia fiinta organizatia YMCA, prima unitate la nivel mondial care are ca punct de pornire starea de bine.

In 1890, Daniel David Palmer dezvolta chiropractica, aducand atentia asupra structurii si modului de functionare a organismului.

Secolul XX: ideea starii de bine se raspandeste

La trecerea in secolul XX, John Harvey Kellog face publica o noua reteta pentru starea de bine, de data aceasta formata dintr-o nutritie corecta, exercitii fizice, aer proaspat, hidroterapie si grija de sine. Naturopatia, care are ca punct central abilitatea corpului de a se vindeca prin schimbari de alimentatie, ierburi, massage si stimularea articulatiilor, devine din ce in ce mai cunoscuta in toata lumea. Apar primele programe de detoxifiere.

In 1910, Fundatia Carnegie pune la indoiala toate practicile alternative, reprosandu-le lipsa de rigoare stiintifica. Medicina orientata spre boala si bazata pe evidente devine principalul reper la nivel mondial.

Intelesul modern al cuvantului ,,wellness” este strans legat de anii 1950, momentul in care apare o lucrare foarte importanta si totodata putin cunoscuta. Aceasta din urma se intituleaza High-Level Wellness (anul publicatiei este 1961), iar autorul ei este Halbert L. Dunn.

Ideile propagate in carte au fost imbratisate ulterior de alti ,,parinti” ai wellness-ului, ajungandu-se pana in punctul in care pana si corporatiile au devenit interesate de implementarea noii abordari a sanatatii. Sunt initiate asadar mai multe programe guvernamentale care vor promova starea de bine in special in America si sunt fondate din ce in ce mai multe organizatii importante in acest sens – Deutscher Wellness Verband (Germania) si European Wellness Union (Europa) sunt doar cateva exemple.

Secolul XXI: wellness-ul in zilele noastre

Expresia ,,stare de bine” a intrat deja in vocabularul nostru de baza si se bucura de mult sprijin din partea mediei si a unor lideri de opinie ca Deepak Chopra, Mehmet Oz sau Andrew Weil. Cum bolile cronice si obezitatea au invadat vietile a foarte multi oameni, am inceput sa fim din ce in ce mai preocupati de posibilele cauze ale imbolnavirilor si de felul in care le putem preveni si/sau combate.

Conform Global Wellness Institute, industria starii de bine valoreaza momentan 3,4 trilioane de dolari, adica de 3.4 ori mai mult decat sectorul farmaceutic. In segmentul wellness sunt incluse zece alte piete: beauty & anti-aging, nutritie / slabire, fitness, turism wellness, preventie / medicina personalizata, medicina alternativa / complementara, imobiliare wellness, SPA, Balneo yes conceptul de corporate wellness.

Wellness-ul si Starea de bine (Wellbeing)

Daca Starea de bine este o nevoie dupa care tanjim, Wellness-ul este modul in care o atingem. Starea de bine se refera atat la sanatatea fizica, mentala, sociala, cat si emotionala, si chiar financiara. In vreme ce, Wellness-ul este actiunea prin care atingem toate acestea.

CARE SUNT BENEFICIILE WELLNESS-ULUI?

Actiunile de Wellness, de exemplu- mersul la spa sau exercitiile fizice, pot reduce riscurile de boli si imbunatatesc starea de spirit. Companiile au motive întemeiate să ofere angajaților lor beneficii de wellness, angajații sănătoși sunt mai productivi, rămân la locul de muncă mai mult și contribuie la crearea unui mediu de lucru mai bun pentru toți.

CE ESTE WELL-BEING-UL?

Spre deosebire de wellness, WELL-BEING-UL nu este un set de comportamente/actiuni, ci mai degrabă o stare legată de modul în care îți percepi viața. Ești pe deplin fericit și împlinit? Well-being-ul este suma totală a sănătății și fericirii care rezultă din a fi în formă sau a practica obiceiuri sanatoase de viață, la care se adauga si condițiile tale de viață, conexiunile sociale , calitatea relației cu partenerul, situația la locul de munca, nu in ultimul rand, sănătatea mentală și emoțională.

Provocarile in relatie cu Well-being-ul?

Deoarece Starea de bine atinge atât de multe aspecte ale vieții și pentru că implică o componentă mentală / emoțională puternică, problemele legate de Wellbeing sunt diverse. Stresul financiar este o problemă care afecteaza Starea de bine, la fel ca epuizarea din cauza suprasolicitării. Izolarea socială, condițiile de viață dificile sau starea de sănătate precară influenteaza de asemenea negativ Starea noastra de bine.

Este important să ne cultivam nu doar sănătatea (prin exerciții fizice, o dietă sănătoasă etc.), ci să cultivam abilități, hobby-uri, relații care ne fac să ne simțm fericiți și împliniți. Starea noastra  emoțională este la fel de importantă ca și starea fizică!

Pentru a concluziona, Wellness-ul este un set de obiceiuri și comportamente, în timp ce Wellbeing-ul este mai degraba o stare de spirit. Acestea merg mână în mână: wellnessul contribuie la wellbeing, iar sentimentul de Stare de bine generează adesea mai multe obiceiuri sanatoase. Wellnessul se concentrează mai mult pe sănătatea fizică, în timp ce Wellbeingul pune accentul pe sănătatea mentală și emoțională.

CATEVA LUCRURI SIMPLE PE CARE LE POȚI FACE PENTRU STAREA TA DE BINE

Alege o dieta pentru o piele stralucitoare

A mânca bine îți menține corpul sănătos si în formă, dar, iti face si pielea mai frumoasa – ceea ce la rândul său poate duce la un sentiment sporit de încredere și stimă de sine (Stare de bine).

Misca-ti corpul

In afară de menținerea în formă, flexibilitate și evitarea bolilor, exercițiile fizice sunt un stimulent natural al dispoziției și vă pot ajuta cu probleme comune de sănătate mintală, cum ar fi gestionarea stresului, depresia și anxietatea. Și, indiferent de aspectul corpului tău, simplul act de a face mișcare poate contribui la creșterea stimei de sine.

Conecteaza-te cu semenii

Conexiunea socială este esențială pentru sănătatea noastră, fie ea fizică sau mentală. Relațiile interumane sănătoase oferă o ieșire în vremuri dificile și sunt o sursă de bucurie. În afara relațiilor strânse cu prietenii și familia, nu ezita sa porti o conversatie placuta cu vanzatorul de la magazinul tau alimentar sau o discuție rapidă si agreabila cu colegul de lucru in pauza de cafea.

Citeste mai multe despre wellness si well-being:

  • ce inseamna un stil de viata Wellness in zilele noastre here
  • Interconectiunea celor patru planuri: corporal, mental, emotional si spiritual a fost dovedita stiintific. Citeste aici despre Studiul Harvard
  • O vacanta este cel mai bun moment sa incepi sa deprinzi stilul de viata wellness.  Ai timp sa imbini toate componentele: miscare zilnica, relaxare, timp petrecut in natura, hidratare corecta, somn, meditatie, alimentatie sanatoasa! verifica si ofertele speciale de vacante spa & wellness in Romania. Daca vrei sa mergi intr-un retreat, apasa here.  Testeaza si vezi cum te simti dupa o vacanta spa wellness!

Ti-am facut pofta de spa? Te putem programa intr-unul dintre centrele spa, spa, wellness yes detox partenere!

Maria Rendes

Consultant SPA @ spaGuide

Source:

ncbi.nlm.nih.gov

www.fh-joanneum.at

www.seekwellness.com

www.globalwellnessinstitute.org

library.furman.edu

Topics:Wellness

Love,

Maria Rendes

Spa Consultant Colaborator

Email: office@desprespa.ro
Wellness – ce inseamna si cum obtii starea de bine
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊

Come to the community!

Maria Rendes

Maria Rendes

Spa Consultant Colaborator

First name
Mail

Similar articles

Global Wellness Day - June 8 - FREE program offered by Romanian Spa Centers
Global Wellness Day - June 8 - FREE program offered by Romanian Spa Centers
reduce stresul prin termomasaj
Stresul și sănătatea. Cum putem reduce stresul prin termomasaj
Blue Zones_studiu de caz
Blue Zones: secretul longevitatii si al vitalitatii la 100 de ani

Login

Username *
Password *