/
/
Terapii pentru tulburari ale somnului

Terapii pentru tulburari ale somnului

Last updated in 07 Apr 2023
|
Terapii pentru tulburari ale somnului
http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-worry-anxiety-her-bed-insomnia-sleeplessnes-sleeplessness-symptom-unstable-mood-image32439593

Terapii pentru tulburari ale somnului. Insomnia este, din punct de vedere medical, o tulburare a somnului caracterizata fie prin imposibilitatea de a adormi, fie prin trezirea dupa o scurta perioada de somn ori la intervale orare de cateva ore, in cursul noptii.

Tulburarile de somn pot fi declansate de un incident izolat, de un eveniment traumatizant sau de stilul de viata neordonat. Cateodata, somnul întrerupt poate fi un efect secundar al unui medicament sau al unei alte afectiuni de care suferim.

Odihna insuficienta determina scaderea randamentului fizic si intelectual, scaderea imunitatii si imbolnavirea frecventa, generand chiar afectiuni de natura psihica si emotionala.

Cel mai frecvent, insomnia accentueaza starile de stres, tot mai frecvente pentru cei mai multi dintre noi. Astfel, stresul determina eliberarea hormonilor care conduc la vasoconstrictie, diminuand astfel circulatia sangelui. O inima stresata lucreaza mai greu, respiratia se accelereaza, pulsul creste, disconfortul psihic determinandu-l pe cel fizic.

Starea de nervozitate conduce la tensiuni musculare care se concretizeaza prin contracturi involuntare si repetate ale muschilor, producand  dureri  la nivelul trunchiului si  al coloanei vertebrale, rezultand contracturile cervicale (prin vasoconstrictie la nivelul lobilor occipitali, temporali si frontali ai creierului, generand migrene), crizele de lumbago si lombosciatice, nevralgiile, fibromialgia etc. 

Evenimentele stresante de peste zi se transforma in consum nervos ce produce efecte nedorite in corp, creandu-se tensiuni musculare ce inoculeaza starea de nervozitate, epuizandu-ne constient sau nu energia fizica si psihica, totul culminand cu dereglari ale somnului si starii de confort general.

Caracteristicile persoanelor aflate intr-o stare de stres acuta sunt urmatoarele:

– sentiment constant de urgenta, graba, neliniste;

 – tensiuni in relatiile interumane, rezultand certuri sau jigniri;

– mania “evadarii” intr-un spatiu intim;

– dorinta constanta de a avea o viata mai simpla si mai linistita; 

– prea putin timp dedicat propriei persoane sau cuplului;

– sentiment acut de vinovatie.

Simptomele fizice si psihice legate de stres:

tensiune musculara, gura uscata, greata, palpitatii, ameteala, diaree, stare constanta de sfarseala fizica, anxiety, iritabilitate, depresie, sentiment de vina, dificultatea de a lua decizii si incapacitate de concentrare, modificari de comportament, tulburari ale somnului etc.

Relatia dintre stres si tulburarile de somn, obiectul acestui articol, in fapt,  este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii. Stresul determina eliberarea de hormoni ce creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei. Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, toate procesele corporale degenerand. 

Cauzele insomniei

Cauzele insomniei pot fi nenumarate, de la afectiuni fizice de tipul astmului bronsic sau afectiuni metabolice precum diabetul, afectiuni ale inimii, afectiunii psihomotorii, somatice sau de circulatie, afectiuni hormonale.

Asemenea multora dintre afectiunile cu care ne confruntam, insomniile sunt de mai multe tipuri:

– tranzitorie – cu durata cuprinsa între o noapte si citeva saptamini;

– intermitenta – ce se manifesta pe perioade scurte, dar repetitive;

– cronica – ce se manifesta aproape în fiecare noapte pe perioade mai lungi de o luna.

Terapii pentru tulburari ale somnului

Terapiile complementare prin massage, precum si terapiile alternative pot ajuta un organism afectat, contracarand toate aceste stari, pe termen scurt si indelungat. De asemenea, un mod de viata sanatos, exercitiile fizice si o dieta corespunzatoare, pot avea efecte benefice pentru un organism aflat in lupta cu tulburarile de somn.

Ambianta camerei de culcare e foarte importanta pentru a avea un somn sanatos. Dormitul cu capul spre nord, in sensul campului magnetic terestru, este de preferat. Incrucisarea retelelor energetice,  se afla la originea marilor consumuri de energie, de aceea, mutand patul, se va observa care pozitie este mai odihnitoare, aceste practici putand fi regasite in filosofia feng-shui.

Fiind un practicant pasionat al terapiilor complementare, consider ca tulburarile de somn pot fi imbunatatite semnificativ sau eliminate, in special prin intermediul terapiilor prin masaj,  meloterapiei yes aromaterapiei.

Terapii pentru tulburari ale somnului: terapiile prin masaj

Masajele sunt printre cele mai recomandate terapii pentru combaterea insomniilor: masajul cu pietre vulcanicemasaj suedez (de relaxation ori terapeutic), masaj californian (de relaxare ori terapeutic), terapia prin masaj “on-site” sau masaj corporate, Terapia prin masaj ayurvedic  (Shirodhata – dusul cu ulei al fruntii sau Shirophichu – compresa cu ulei cald pe crestetul capului ( se utilizeaza ulei de migdale simplu (fara alte uleiuri aromatice), ulei de nuca sau ulei de floarea soarelui presat la rece in care se adauga cateva picaturi de ulei esential de lavanda, trandafir, portocal (flori), iasomie sau ylang-ylang (la alegere) sau Shirovasti –  baia de ulei a capului (Tratamentul consta in a mentine uleiul medical prescris de specialist, la o temperatura suportabila, pe cap, punand in jurul acestuia o tichie sau boneta din piele).

Dar exista si alte metode, foarte usor de utilizat pentru combaterea insomniilor, chiar la tine acasa. Despre aceste metode (uleiuri volatile, cura cu aloe vera, naturoterapia), in articolul de maine!

Spa treatments

Le puteti folosi in timp ce faceti baie, in lampa aromaterapeutica, puteti inhala uleiurile sau sa va masati cu ele, diluand cateva picaturi in ulei de migdale dulci.

La recomandarea medicului specialist se pot recomanda:

– Masoterapie

– Tratamente de termoterapie si hidroterapie: impachetarea cu parafina, impachetarea ca namol, baile cu namol, impachetarea cu nisip, baia kinetoterapeutica, dusul masaj, baile cu abur, sauna, baia cu aer comprimat

– Hidrotinetoterapia in bazine cu ape minerale termale

– Climatoterapie sedativ indiferenta, climatul de padure

– Psihoterapie

– Kinetoterapia

Statiuni balnerare recomandate: Băile Felix, Moneasa, Călimănești-Căciulata, Olănești, Techirghiol, Băile Herculane, Ocna Sibiului.

Andrei Claudiu Simion

Specialist tehnici masaj, Consultant spa

Mobil: 0736.339.830

Topics:Therapies

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *