/
/
Terapii alternative pentru afectiunile digestive

Terapii alternative pentru afectiunile digestive

Last updated in 07 Apr 2023
|
Terapii alternative pentru afectiunile digestive
Terapii alternative pentru afectiunile digestive

Tulburarile digestive

Afectiunile tubului digestiv grupeaza un ansamblu de simptome legate de functionarea aparatului digestiv. Cel mai adesea tulburarile digestive sunt trecatoare, dar destul de neplacute. Din categoria acestor tulburari fac parte arsurile de stomac, aciditate (gastrita), aerofagie sau balonare cu alternanta de diaree si constipatie. Rareori, o astfel de afectiune impune o interventie medicochirurgicala urgenta.   

Pentru majoritatea pacientilor, inconfortul abdominal este cea mai mare problema. Acesta este cauzat de balonare, arsurile la stomac sau cresterea aciditatii care le tulbura si somnul. Daca persista in timp, tulburarile digestive pot duce la adevarate boli, cum ar fi inflamarea esofagului sau ulcer.

Cauzele tulburarilor digestive sunt foarte numeroase, printre ele aflandu-se cele de natura hormonala, neurologica, alimentara, infectioasa, alergica si inflamatorie. Cel mai adesea este vorba despre o dificultate de a digera alimentele, provocata de spasmele digestive si de incetinirea trecerii alimentelor digerate in tubul digestiv, de urcarea sucului gastric in gat si de formarea gazelor. Tulburarile digestive sunt favorizate de stres, anxiety, oboseala si chiar o masa copioasa, inghititul rapid al alimentelor si mestecarea lor insuficienta.  

Simptomele tulburarilor digestive sunt legate de mecanismul digestiei si determinate de mese. Astfel, arsurile de stomac se pot manifesta imediat dupa masa, in cazul gastritei. Lichidul gastric poate urca pana la nivelul gatului, mai ales seara inainte de culcare, iar balonarile apar intre mese. O alternare intre constipatie si diaree se manifesta mai ales in cazul colonului iritabil si boala lui Crohn. In cazul ulcerului, durerile se manifesta la 1-2 ore dupa masa si sunt calmate tot cu ajutorul inflamatiei.

Tratamente alternative pentru afectiunile digestive

Cea mai buna metoda de prevenire consta intr-o igiena simpla de viata si intr-o alimentatie corespunzatoare. Nu se recomanda mesele bogate in grasimi si alimente grele. Alimentele vor fi mestecate incet si se vor evita iritantii digestivi – bauturile prea calde, condimentele, cafeaua, alcoolul. Pentru a ameliora tranzitul intestinal, este necesara o buna hidratare, o activitate fizica si odihna suficienta. O metoda foarte buna de tratament alternativ al afectiunilor digestive este fitoterapia. In cazul constipatiei sunt recomandate ceaiurile cu efect laxativ, cum ar fi cel de crusin sau coada soricelului. Ceaiul negru si cel verde au si ele un usor efect laxativ. Pentru arsurile de stomac si balonare sunt recomandate ceaiurile cu efect calmant – de sunatoare, galbenele. In cazul diareei, ceaiul de menta este foarte indicat. Iasomia este cunoscuta pentru virtutile sale digestive si calmante. 

Massage este si el o metoda buna de ameliorare a afectiunilor digestive prin faptul ca relaxeaza intreg organismul si favorizeaza digestia. Masajul balinez si cel ayurvedic sunt foarte bune in acest sens. Si hidromasajul stimuleaza sistemul digestiv. Salina si salt sauna sunt si ele recomandate celor care acuza tulburari digestive. Alte terapii alternative eficiente sunt presopunctura, reflexotherapy, acupuncture si ozonoterapia. 

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *