Misiunea aparatului respirator este sa ii furnizeze oxigen sangelui si sa elimine din corp deseurile gazoase si in principal dioxidul de carbon. Aceste schimburi de gaze au loc la nivelul plamanilor, care pot fi victimele a numeroase afectiuni sau infectii.
Caile respiratorii asigura trecerea aerului din mediul exterior spre alveolele pulmonare. La nivelul acestora din urma, oxigenul este absorbit in sange, iar dioxidul de carbon este eliberat. Caile respiratorii sunt subdivizate in cai respiratorii superioare si inferioare. Din prima categorie fac parte: nasul, gatul, sinusurile, urechea medie, corzile vocale si traheea. Caile respiratorii inferioare cuprind caile respiratorii mari si pe cele mici (bronhiile), tesutul pulmonar si alveolele pulmonare.
Infectiile cailor respiratorii sunt foarte frecvente, mai ales la nivelul celor superioare. Fumatorii si persoanele care merg zilnic in masina spre locul de munca prezinta mai multe riscuri de a dezvolta infectii ale cailor respiratorii, iar simptomele acestor afectiuni sunt mai mult timp prezente decat in cazul nefumatorilor si a celor care folosesc transportul in comun. Infectiile cailor respiratotii superioare sunt in general cauzate de virusi si nu necesita un tratament. Ele se manifesta prin raceala, angina pectorala, tuse, inflamarea urechii medii, inflamarea sinusurilor. Infectiile cailor respiratorii inferioare sunt adesea mai grave, cum ar fi de exemplu bronsita cronica sau pneumonia.
Bronsita – Reprezinta inflamarea bronhiilor si este cel mai adesea rezultatul infectiilor virale si bacteriene. Febra si tusea caracterizeaza bronsita acuta, iar tusea persistenta si productiva, bronsita cronica.
Astmul – este o afectiune respiratorie destul de raspandita si care consta in inflamarea bronhiilor, fapt ce face ca aerul sa patrunda cu greutate spre plamani. Oxigenul ajuns la plamani poate fi insuficient, intreg organismul fiind afectat de acest fapt.
BPCO – bronhopneumopatia cronica obstructiva este o afectiune grava si, asa cum o arata si numele, reprezinta obstructionarea bronhiilor, pacientul putand fi pus in incapacitatea de a expira.
Cancerul pulmonar – reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale mortalitatii si se manifesta prin multiplicarea necontrolata a celulelor anormale.
Rinita alergica – poate fi o afectiune sezoniera sau se poate intinde pe toata durata anului. Ea se manifesta prin stranut, tuse si incapacitatea de a respira, iar crizele sunt declansate de praf, acarieni, polen, particule sau anumite mirosuri.
Fibroza pulmonara idiopatica – este o boala rara a carei cauza nu este cunoscuta si care provoaca insuficienta respiratorie. Acesta afectiune este foarte greu de tratat in mod eficient.
Laringita – consta in inflamarea laringelui si este adesea o infectie de natura virala sau bacteriana. Poate fi mai mult sau mai putin periculoasa in functie de localizarea afectiunii.
Sinuzita – reprezinta inflamarea mucoasei sinusurilor: cavitati aeriene situate la nivelul osului fetei, pe frunte si in dreptul obrajilor. Ele sunt in legatura cu nasul si gatul.
Afectiunile respiratorii usoare pot fi tratate cu ajutorul phytotherapy, fiind recomandate mai ales ceaiurile de gnimbir si lamaie, pentru continutul lor bogat de vitamina C. Echinaceea este o planta care stimuleaza cresterea imunitatii, reducand riscul contractarii virusilor, principala cauza a afectiunilor respiratorii. De aceea, la inceputul sezonului rece se recomanda o cura cu extracte de echinacee.
In cazul aromaterapiei, se recomanda utilizarea uleiurilor esentiale de eucalipt si pin. Astfel, afectiunile respiratorii pot fi ameliorate prin intermediul hammamului deoarece sunt inhalati vapori impregnati cu esente de eucalipt sau de pin pentru proprietatile lor calmante si decongestionante. Acelasi efect il are si sauna aroma care elibereaza caile. Persoana care inspira vaporii parfumati cu aromele ierburilor va avea un sistem respirator intarit si fara probleme.
O alta terapie alternativa pentru afectiunile respiratorii este cromoterapia. Portocaliul este culoarea care stimuleaza sistemul respirator si este recomandat in tratarea astmului si a tuturor problemelor respiratorii. Si thalassoterapia este recomandata celor care sufera de afectiuni respiratorii. Masajul lomi – lomi este si el recomandat acestor persoane.
Terapia cu sare (haloterapia) si vizitarea unei saline sunt si ele recomandate celor care sufera de afectiuni respiratorii cornice. Printre beneficiile haloterapiei se numara si ameliorarea afectiunilor respiratorii si a bolilor de plamani. O alternativa la salina o reprezinta salt sauna. Ea imbina avantajele unei saline cu cele ale unei saune. Inhalarea ionilor de sare trateaza bolile sistemului respirator – astm, bronsita cronica, sinuzita si pneumonie, tuse cronica, infectii ale urechii.
Virtual Wellness Explorer