/
/
Terapii alternative in afectiuni pulmonare

Terapii alternative in afectiuni pulmonare

Last updated in 07 Apr 2023
|
Terapii alternative in afectiuni pulmonare
Terapii alternative in afectiuni pulmonare

Terapii alternative in afectiuni pulmonare. Remediile complementare au reprezentat intotdeauna o alternativa de netagaduit la tratamentele alopate.

Terapeutii din vremurile stravechi si-au dezvoltat cunostintele studiind modalitati de vindecare nenumarate, pentru diverse afectiuni.

Articolul de astazi descrie metode alternative si naturiste de vindecare in cazul bolilor de plamani, concentrandu-se asupra terapiilor prin haloterapie, salinoterapie, a bailor de aburi, precum si a masajelor corporale si retetelor naturiste fitoterapeutice.

Terapiile complementare şi alternative încercate în bolile de plamani sunt numeroase, de la exerciţii de respiraţie la remedii naturiste din plante.

Terapia cu aerosoli salini

Aerul din galeriile salinelor este purificat datorita umiditatii care provoaca lipirea de pereti a microbilor, a particulelor de praf, a ciupercilor si a polenului. Acest aer fiind mai pur scade riscul de infectie. Cantitatea mare de dioxid de carbon aflata in aerul din salina aeriseste plamanii si usureaza respiratia, iar continutul scazut de ozon indeparteaza crampele musculare.

Recunoasterea sarii in terapie a venit in secolul trecut, in jurul anilor 1950, in tari precum Germania ori Austria, odata cu dezvoltarea unui sistem medical naturist, ce cuprindea asemenea bailor de aburi si salinoterapia ori speleoterapia si utiliza elemente pur naturale, in scop profilactic si terapeutic in afectiuni diverse, precum: astmul bronsic, bronsitele cronice, sinuzitele, rinitele, afectiuni respiratorii si pulmonare, emfizem, tuse provocată de fumat, infecţii respiratorii, reducerea sforăitului etc. 

Astfel, s-a constatat că efectul sării asupra sistemului bronhial este de stimulare a secreţiei, de eliminare a acesteia, de inhibare a inflamaţiei, reducând iritaţia producătoare de tuse şi curăţând cilii membranei mucoasei.

Literatura de specialitate mentioneaza ca ionul de sodiu este recunoscut ca important stabilizator al membranei celulare de la nivelul epiteliului de tip respirator. Acesta are rolul de a dezinfecta caile respiratorii, fluidiza mucoasele, elimina toxinele si calma plamanii in stari acute sau cronice.

Salinoterapia are insemnate efecte curative asupra afectiunilor de plamani, intareste sistemul imunitar si previne diferite boli.

Interesant este faptul ca femeile gravide care nu au voie sa ia medicamente pot apela cu succes la aceasta terapie, nu numai in scopul ameliorarii functiilor pulmonare, ci si in scopul cresterii imunitatii organismului.

Speleoterapia consta in tratamente în peşteri şi în mine de sare. Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde inhalarea aerului din aceste zone joase, fiind foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii, tema articolului nostru. Pe toata durata petrecuta  în subteran se recomandă gimnastică, plimbări, cu dozarea efortului fizic, astfel ca cei ce suferă de afecţiuni respiratorii simt o imbunatatire semnificativa după aproximativ doua săptămâni de tratament.

Haloterapia utilizează aerosoli sau microparticule cu sare în terapia bolilor respiratorii.

Haloterapia foloseşte acelaşi model şi tinde să înlocuiască speleoterapia (terapia în mina de sare/salină) ce se practică în salinele din Europa centrală şi de Est de peste 150 de ani.

Haloterapia reproduce condiţiile speleoterapiei la domiciliul pacientului (microspeleoterapie artificială).

Mecanismul de acţiune în afectiunile pulmonare sunt acelea de reducere a inflamaţiei, precum si de inhalare a unui aer mai pur, sărac în bacterii, alergeni, poluanţi. 

Parafrazandu-i pe invatatii vremurilor de demult, sarea era considerata “aur alb” datorita proprietatilor sale curative si a beneficiilor pe care aceasta le are asupra sanatatii oamenilor.

Terapii alternative in afectiuni pulmonare: proceduri terapeutice cu sare

Baie cu sare

Doua cani mari de sare in apa din cada pot imbunatati sanatatea. 

Sarea elibereaza o serie de reactii mecanice si dezlantuie in intregul corp procese biologice, biofizice si biochimice care iti rasfata simturile si duc la normalizarea functionarii organelor. De asemenea, o astfel de baie cu sare grabeste vindecarea unor boli cardiovasculare, ginecologice, abdominale, nevralgice, dermatologice.

Cataplasmele cu sare

O cataplasma cu sare incalzita pe care sa o asezati pe piept si gat in cazul in care resimtiti o raceala puternica, face minuni. Incalziti sarea si asezati-o pe piele, presand usor cataplasma cu palmele, timp de aproximativ 30 de minute. Puteti repeta sesiunea terapeutica pde cateva ori pe parcursul unei zile, accentuand astfel efectele benefice ale sari asupra plamanilor afectati.

Masajul cu sare calda

Urmareste aceleasi principii ale cataplasmei cu sare, cu diferenta ca putem utiliza si ulei incalzit, care sa faciliteze miscarile circulare efectuate (de data aceasta) numai la nivelul pieptului, evitand masajul cu sare in zonele puternic limfatice.

Tratamentele cu bai de aburi si saline se folosesc de asemenea in tratarea afectiunilor pulmonare, iar mai multe detalii despre acestea puteti citi in articolul Terapii neconventionale in afectiuni ORL – baile termale si salinele

 Andrei Claudiu Simion

Specialist massage techniques, Spa consultant

Mobile: 0736.339.830

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Reason for rejection *

Login

Username *
Password *