Sport pentru Seniori. Mereu in formă, fizic si mental – cu toții ne dorim sa rămânem aşa inclusiv la vârste înaintate şi să ne putem bucura de viată căt mai mult timp. Insa cei care doresc să rămână in formă, să işi mențină forța si anduranța trebuie să se antreneze regulat.
Varsta a treia nu este o scuză pentru lipsa exercițiilor fizice sau a mișcării, la modul general.
De fapt, s-a observat ca starea activă este unul dintre cele mai bune elixire ale tinereții. Numeroase studii arată faptul ca practicarea exercițiilor de intensitate moderată ajută la prevenirea pierderii osoase și atrofiei musculare la batrănețe si contribuie la prevenirea tulburărilor metabolice, bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare si neurodegenerative. De asemenea, exercițiile fizice ajută la cresterea secretiei de endorfine sau „hormoni ai fericirii“, imbunatățirea relatiilor sociale, imbunatățirea odihnei s.a.m.d.Exercițiul este o parte importantă a sănătății cotidiene a tuturor. Acest lucru este valabil și pentru adulții mai în vârstă. Experții spun că persoanele în vârstă ar trebui să urmărească să fie cât mai active pentru că exercițiile pot ajuta să trăiți o viață mai frumoasă și mai sănătoasă.
Da, chiar și pacienții care au boli cronice pot face mișcare în siguranță.
Există numeroase avantaje ale exercițiilor fizice atunci când sunteți senior, inclusiv:
Există 4 tipuri de exerciții, de bază. Pentru o stare deplină de bine este important să includeți toate cele 4 tipuri în rutina de exerciții.
Îmbunătățește sănătatea inimii, plămânilor și a sistemului circulator. Construiește energie. Include:
· mersul pe jos
· jogging
· dans
· înot
· cu bicicleta
· tenis
· baschet
· urcatul pe scări / dealuri
· greblat, cosit
· Ridicarea greutăților.
· Folosind o bandă de rezistență.
· Efectuarea de exerciții de greutate corporală (flotări).
· Stând pe un picior.
· Mersul pe călcâi sau pe vărfuri.
· Tai chi sau yoga.
· Yoga
· Pilates
Exercițiul din așezat oferă tot felul de beneficii extraordinare. Cea mai bună parte este că oferă adulților mai în vârstă o modalitate de a executa mișcarea fără riscul implicat în alte tipuri de exerciții.
Deoarece veți rămâne așezat pe parcursul celor mai multe exerciții, există o stabilitate adăugată, care pur și simplu nu există cu alte tipuri de activitate fizică care necesită poziția dîn picioare. În acest fel, riscul de căderi și alte leziuni este mult redus.
· mai bună flexibilitate și amploare de mișcare
· Creșterea circulației sângelui
· Creșterea forței musculare
· Un echilibru mai bun
· Mai puțină rigiditate articulară și durere
· Concentrare mai bună și dispoziție ridicată
· Niveluri mai scăzute de stres and anxiety
Există o listă aproape interminabilă de posibile exerciții pe care le-ai putea efectua într-o poziție așezată pe un scaun începând de la exerciţii care lucrează musculatura abdomenului, a braţelor şi a picioarelor repetând de cel puțin 10 ori un exercițiu;
· Flexia gatului aducănd barbia in piept
· Cerculețe ale gâtului înspre dreapta apoi înspre stănga
· Rotiri ale brațelor cu coatele flectate; din față in spate și inversăm apoi direcția
· Cerculețe ale brațelor dar de data această brațele sunt intinse in lateralul corpului; din față in spate și inversăm apoi direcția
· Ducem genunchii la piept, fie același picior, fie alternativ, fie ambii genunchi în același timp
· Ne putem ridica, ne plasăm pe lateral in spatele scaunului sprijinindu-ne de spătar cu măna, cu echilibru pe un picior ridicăm celălalt piciorul către spate apoi schimbăm picioarele;
Persoanele în vârstă de 60 de ani și peste trebuie să facă cel puțin 2,5 ore de exerciții aerobice moderate (cum ar fi mersul pe jos) în fiecare săptămână. În medie, aproximativ 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii. Sau ar trebui să faceți 1 oră și 15 minute de exerciții energice (cum ar fi jogging) în fiecare săptămână. De asemenea, ar trebui să faceți antrenament de forță cel puțin 2 zile pe săptămână. Puteți lucra în fiecare zi la echilibru și flexibilitate.
În plus, ar trebui să încorporezi activitatea fizică în rutina ta zilnică următoarele artificii:
· Preferând scările în loc de lift.
· Parcați mai departe de destinație.
· Plimbări sau bicicletă în loc să conduceți maşina.
· Plimbându-vă câinele.
· Lucrând în grădină.
· Faceți exerciții ușoare în timp ce vă uitați la televizor.
Încălziți-vă timp de 5 minute înainte de a vă antrena. Mersul încet și apoi mișcări de stretchings sunt activități bune de încălzire.
· Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți peste 50 de ani și nu sunteți obișnuiți să faceți mișcare înainte de a începe o rutină de exerciții.
· Purtați îmbrăcăminte lejeră, confortabilă și încălțăminte robustă, care se potrivește bine.
· Dacă nu sunteți deja activ, începeți încet. Începeți cu exerciții pe care vă simțiți deja confortabil. Dacă începeți încet, este mai puțin probabil să vă răniți. Pornirea lentă ajută și la prevenirea durerii.
· Exercitiile fizice sunt bune numai pentru tine daca te fac să te simti bine. Așteptați să faceți mișcare numai după ce vă simțiți mai bine dacă aveți gripă sau altă boală. Dacă vă lipsesc exercițiile fizice mai mult de 2 săptămâni, asigurați-vă că începeți din nou încet.Ne adăugăm minute la zile şi zile la ani atunci când ne menținem activi!
Schimbarea începe cu noi!
Larisa Marinica
Spa, Yoga & Wellness Specialist
Wellness 4 People: https://www.facebook.com/Yoga.Terapiicorporale.Spaspecialist
Email: spawellness@yahoo.com
Virtual Wellness Explorer