Soarele și efectele lui – Multe femei isi doresc sa aiba pielea bronzata si aramie considerand ca astfel sunt mai atragatoare. Soarele este in acelasi timp cel mai bun prieten al nostru si cel mai rau dusman. Fara existenta lui nu ar fi posibila viata pe pamant, dar, cu toate acestea, el poate deveni si periculos.
Principalul beneficiu pe care soarele ni-l aduce este faptul ca ii permite organismului nostru sa sintetizeze in mod natural vitamina D. Aceasta sintetizare este realizata de razele ultraviolete, plecand de la un derivat al colesterolului, prezent in organism. In mod natural, vitamina D poate fi procurata si din urmatoarele alimente: peste semigras, lapte, unt si branza.
Vitamina D este importanta pentru organismului nostru pentru ca face oasele mai puternice si reduce riscul fracturilor, mai ales in cazul persoanelor in varsta. Ea scade riscul cardio-vascular, hipertensiunea arteriala, de diabet si obezitate. Persoanele cu piele alba au un risc mai mic de a dezvolta scleroza in placi daca au o doza suficienta de vitamina D. O carenta in vitamina D poate provoca o stare de slabiciune fizica, dureri musculare si oboseala. Carentele severe provoaca osteomalacie la adulti si rahitism la copii.
E atat de placut si relaxant sa stai la plaja si sa te bronzezi… Asta pentru ca in timp ce stai la soare, el contribuie la cresterea productiei de endorfina, hormon ce ii da organismului o senzatie de bine. Endorfina actioneaza asupra neuronilor senzoriali si da un sentiment de euforie, liniste si calm. Endorfina reduce stresul si starea de anxiety, atenueaza durerea, favorizeaza somnul si odihna de calitate si creste libidoul.
Razele soarelui nu cunosc obstacole si ajung pe Pamant in 8 minute. Cele mai multe raze ultraviolete se opresc in atmosfera, dar altele nu pot fi oprite.
Utilizarea cremelor solare este foarte recomandata atunci cand ne expunem la soare mai mult de 10 minute si nu doar la plaja, ci chiar la o plimbare in oras. Alegerea produsului soalr folosit trebuie sa tina cont de tipul de piele si de intensitatea razelor soarelui. In Europa sunt disponibile 3 nivele de protectie solara ridicat: SPF 50-30, mediu SPF 25-10 si scazut SPF sub 10.
Radiatiile solare sunt de doua tipuri: UVA si UVB, de aceea crema trebuie sa te protejeze impotriva ambelor. Radiatiile UVB sunt vinovate pentru inrosirea si arderea pielii, fiind principala sursa a cancerului de piele. UVA sunt aparent inofensive, dar patrund in stratul profund al pielii, distrug fibrele de colagen si duc la aparitia ridurilor.
Insolatiile sunt periculoase mai ales in cazul copiilor si al batranilor. In cazul arsurilor, pielea se inroseste si ustura, ulterior descuamandu-se, semn al faptului ca a fost afectata in profunzime. Arsurile si insolatiile repetate cresc riscul de aparitie a cancerului de piele, mai ales daca au loc in copilarie. Bronzul este de fapt o protectie a pielii impotriva soarelui si nu trebuie sa uitam faptul ca el este un raspuns impotriva unei agresiuni. Expunerea in exces la soare poate duce si la leziuni cutanate, accelerarea imbatranirii pielii si aparitia cancerului de piele.
O alta afectiune de care este responsabil soarele se numeste xeroderma si se manifesta printr-o hipersensibilitate a pielii la expunerea la soare. Copii care au aceasta boala trebuie sa se protejeze, purtand haine speciale facute de NASA si folosind lotiune de protectie solara cu SPF maxim.
Expunerea la soare in asociere cu administrarea anumitor medicamente, spre exemplu antiinflamatoarele, face pielea fotosensibila si declanseaza reactii exagerate. Soarele nu cruta nici ochii. Radiatiile solare sunt responsabile de cataracta si arsuri ale corneei.
In caz de expunere prelungita la soare sau daca apar alunite suspecte ca dimensiune, forma si culoare, este recomandat sa mergi de urgenta la dermatolog pentru a preintampina riscul de cancer.
Virtual Wellness Explorer