/
/
Secretele creierului uman

Secretele creierului uman

Last updated in 07 Apr 2023
|
Secretele creierului uman
Secretele creierului uman

Vrei să afli secretele creierului uman? Creierul uman nu inceteaza sa ne uimeasca. Unii oameni de stiinta si-au dedicat intreaga viata studiului acestui fascinant organ. Mai jos, veti gasi cateva informatii despre felul in care functioneaza si se dezvolta creierul omenesc.

Trăsături fizice. Despre dezvoltarea creierului.

  1. Greutatea – Creierul cantareste aproximativ 1360 de grame

2. Creierul mare – constituie cea mai mare parte a creierului, formand pana la 85% din greutatea organului

3. Pielea – pielea ta cantareste de doua ori cat creierul 

4. Materia cenusie – este formata din neuronii care se aduna si transmit semnale 

5. Materia alba – este formata din axoni si dendrite; acestia creeaza o retea prin care neuronii transmit semnalele

6. Apa – creierul este format in proportie de 75% din apa

7. Neuroni – creierul este format din aproximativ 100 de bilioane de neuroni

8. Fara durere – in creier nu exista algoreceptori (receptori de durere); asadar, creierul nu poate sa ne doara 

9. Cel mai mare creier – desi creierul unui elefant este mai mare decat cel uman din punct de vedere fizic, creierul uman este echivalentul a 2% din greutatea intregului corp (pe cand in cazul elefantului creierul reprezinta doar 0.15% din greutatea totala a corpului) – asadar, creierul uman este cel mai mare in raport cu greutatea totala a corpului 

10. Cresterea – creierul tau s-a oprit din crestere dupa implinirea varstei de 18 ani

11. Primul simt – primul simt, care se dezvolta inca din pantecul mamei, este cel tactil. Buzele si obrajii reactioneaza la atingeri de la varsta frageda de opt saptamani, pe cand in cazul celorlalte organe, simtul tactil se dezvolta dupa douasprezece saptamani de viata. 

12. Emotiile – capacitatea de a trai sentimente precum fericirea, incantarea, frica si rusinea exista inca de la nastere. Felul in care un sugar este alimentat si crescut influenteaza categoric modul in care se dezvolta trairile mai sus mentionate. 

 13. Cititul cu voce tare – este important sa ii citesti si sa vorbesti cu bebelusul – aceste actiuni favorizeaza dezvoltarea creierului.

14. Poliglotii – studiile arata ca persoanelor care invata o a doua limba pana la varsta de cinci ani li se modifica semnificativ structura creierului, iar materia cenusie a acestora este mult mai densa. Prin invatarea mai multor limbi, este posibila amanarea sau chiar excluderea unor boli severe precum Alzheimerul sau dementa.

Secretele creierului uman – Functiile creierului

15. Oxigenul – creierul utilizeaza aproximativ 20% din cantitatea totala de oxigen din organism

16. Sangele – la fel ca in cazul oxigenului, creierul are nevoie de 20% din cantitatea totala de sange din corp

17. Inconstienta – in momentul in care creierul tau pierde sange pe o perioada de 8 pana la 10 secunde, devii inconstient

18. Viteza – viteza cu care procesam informatiile poate fi redusa (si in acest caz comparabila cu 0.5 metri/secunda) sau extrem de mare, mai exact echivalentul a 120 metri/secunda. 

19. Cascatul – cercetatorii sunt de parere ca rolul cascatului este de a trimite oxigen spre creier, de a-l racori si de a-l trezi

20. Moartea creierului – creierul poate supravietui pana la 6 minute fara oxigen, iar apoi moare incetul cu incetul. Lipsa de oxigen pe o perioada intre 5 si 10 minute va rezulta intr-o degradare permanenta a organului.

21. Mancarea si inteligenta – un studiu efectuat pe un milion de studenti din New York a aratat ca persoanele care au luat un pranz lipsit de conservanti, arome artificiale si E-uri au avut rezultate cu 14% mai bune la un test de IQ decat aceia care au avut mese bogate in substante daunatoare.

Secretele creierului uman – Psihologia creierului

22. Gadilatul – nu te poti gadila pe tine insuti, deoarece creierul face diferenta intre atingerile din exterior si cele proprii

23. Depresia si cumparaturile – studiile au aratat ca persoanele triste sau chiar depresive au o tendinta mult mai accentuata de a cheltui bani, cu scopul de a-si alina suferinta

24. Plictiseala – plictiseala este cauzata de lipsa stimularii, fiind mai degraba o problema de perceptie si strans legata de curiozitatea innascuta a omului 

25. Boala fizica – boala fizica este foarte strans legata de psihic. S-a estimat ca aproximativ 60% din vizitele la doctor pe motiv de boala fizica se datoreaza unor factori psihici. 

26. Asociaza – memoria este construita pe diverse asocieri, asadar acest exercitiu este ideal in cazul in care trebuie sa retii anumite lucruri 

27. Dormi – somnul reprezinta cea mai buna fructuoasa parte a zilei pentru creier. Atunci, acesta „face ordine printre ganduri” si consolideaza toate amintirile si lucrurile retinute in ziua respectiva.

28. Toata lumea viseaza! – doar pentru ca nu iti amintesti visul nu inseamna ca nu ai visat. Toata lumea viseaza!

29. Si oamenii orbi viseaza – visul este mai mult decat o imagine vizuala, iar oamenii orbi viseaza. Daca viseaza sau nu in culori depinde de momentul in care si-au pierdut vederea – la nastere sau ulterior. 

30. Trezirea – daca esti trezit in timp ce visezi, este mai probabil sa iti amintesti visul decat daca ai fi dormit linistit toata noaptea. 

31. Rasul – rasul nu este o activitate simpla, intrucat solicita simultan cinci parti diferite ale creierului

32. Cascatul este contagios – ai observat si tu, nu-i asa? De fiecare data cand casti, si cei din jurul tau au tendinta de a face la fel. Cercetatorii sunt de parere ca ar fi vorba de o reactie naturala, derivata din obiceiurile sociale ale oamenilor din Antichitate. 

33. Ganduri – numarul aproximativ de ganduri care ne trec zilnic prin cap este de 70,000

34. Aristotel – Aristotel a concluzionat in mod gresit ca functiile creierului ar avea loc in inima. 

35. Shakespeare – cuvantul „creier” (engl. brain) apare de 66 de ori in piesele lui William Shakespeare. 

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *