/
/
Sanatate & stare de bine prin alimentatia ayurvedica

Sanatate & stare de bine prin alimentatia ayurvedica

Last updated in 07 Apr 2023
|
Redobandirea sanatatii si a starii de bine prin alimentatia ayurvedica
Sanatate & stare de bine prin alimentatia ayurvedica

Cu siguranta ai auzit zicala conform careia „omul este ceea ce mananca”. In Ayurveda, aceasta afirmatie este adevarata atat la modul practic, cat si la cel abstract, intrucat elementele constitutive ale  alimentelor pe care le consumam sunt caramizile propriilor tesuturi, iar diferitele tipuri de hrana ne imprima diferite tipuri de energii (prana).

Ayurveda sau stiinta vietii, unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume, propune o bucatarie unica, a carei scop este sa ne cunoastem pe noi insine prin intermediul gustului si sa gasim acel echilibru in alimentatie care ne aduce sanatatea si starea de bine la care aspiram. Daca in cultura occidentala gasim fel de fel de diete ce se adreseaza tuturor, dieta ayurvedica presupune o personalizare minutioasa, care merge dincolo de latura fizica. Este o alimentatie care ajuta la redobandirea echilibrului atat in plan fizic, prin reglarea greutatii sau eliminarea diferitelor afectiuni, cat si readucerea armoniei mentale si spirituale.

Bucataria ayurvedica

Nu putem porni la drum sa vorbim de bucataria ayurvedica pana nu intelegem conceptul de dosha si modul in care cele cinci elemente (apa, aer, pamant, foc, eter) se manifesta in corpul nostru. Departe de a fi ceva din sfera metafizicului, cele cinci elemente sunt prezente in procesele vietii. Astfel, eterul sau spatiul este perceput ca manifestare sonora prin intermediul urechii. In corpul uman, este prezent sub forma spatiilor din vasele sanguine, din plamani si sinusuri. Aerul se manifesta sub forma miscarii, cum ar fi contractia muschilor sau miscarea aerului in plamani. „Focul” digestiv sau arderile metabolice indica prezenta elementului foc in corpul nostru. Sangele, limfa, transpiratia sau urina simbolizeaza elementul apa in corp. Nu in cele din urma, elementul pamant confera stabilitate corpului si poate fi regasit in cadrul sistemului osos.

About constitutie

Daca v-ati intrebat vreodata ce ne face sa fim atat de diferiti unii de altii, este tocmai proportia diferita a acestor elemente in corpul uman. Este ceea ce in Ayurveda se numeste constitutie. Spre exemplu, elementele eter si aer vor da nastere constitutiei Vata Dosha. Apa si focul vor da nastere constitutiei Pitta Dosha, iar pamantul si apa vor forma Kapha Dosha. Ca sa intelegem mai bine conceptul de dosha, ne putem gandi la „ceva care are tendinta de a iesi repede din echilibru”.

Spre exemplu, o persoana care are prea mult foc in structura sa fizica si psihica, va fi genul de persoana care se va enerva usor, avand tendinta de a dezvolta boli inflamatorii. La fel, o persoana cu mult aer in structura, va avea multe idei, dar va fi mai aeriana si nu le va duce pana la capat. O persoana cu prea mult pamant in structura va fi o persoana prea stabila, atasata si nedeschisa la nou. Echilibrul este „tridoshas” sau atunci cand avem aceste elemente dezvoltate in mod egal in corpul si in fiinta noastre.

Desi avem toate cele cinci elemente in corpul nostru si manifestam toate cele trei doshe, totusi una dintre ele are tendinta de a fi predominanta. Cand acest lucru se intampla intr-un mod exagerat, atunci intram in starea de dezechilibru.

Bucataria ayurvedica ne ajuta insa sa ne echilibram doshele si sa redobandim armonia. Pentru a afla care este dosha ta predominanta exista diferite teste pe care le poti face online sau poate te recunosti in una dintre descrierile de mai jos.

Vata Dosha

Persoanele cu predominanta Vata Dosha manifesta multa libertate, creativitate, dorinta de a explora, fiind deschise spre nou, dar se plictisesc repede si traiesc adesea stari de frica, anxiety, nesiguranta. Oamenii care prezinta o predominanta Vata sunt usor de observat datorita ritmului accelerat la care traiesc viata: se misca repede, vorbesc la fel de rapid si se adapteaza foarte greu unei rutine. Din cauza a prea mult aer in structura lor, au tendinta de a se confrunta cu probleme precum constipatia, mainile si picioarele reci, insomniile, crampele, stresul. Din punctul de vedere al aspectului fizic, sunt persoane cu structuri delicate, fie foarte inalte, fie foarte scunde. Parul este inchis la culoare, uscat, adesea carliontat si predispus la degradare.

Daca va recunoasteti in aceasta categorie si suferiti de constipatie, insomnie, anemie, anorexie, cefalee, agitatie interioara, ingrijorare etc., e semn ca trebuie sa reechilibrati (reduceti) Vata Dosha. Cel mai la indemana remediu consta in schimbarea alimentatiei: consumati mai multa hrana calda, mancaruri cu gust preponderent dulce sarat sau picant. Iata cateva exemple de mancaruri ce au rolul de a reduce Vata Dosha: uleiuri vegetale, laptele, untul (gheea), nucile, susanul, arahidele, alunele, condimente (scortisoara, coriandru, busuioc, fenicul etc.). Foarte important este ca mesele sa fie in numar de minimum trei pe zi, luate in fiecare zi, regulat, la aceeasi ora.

Pitta Dosha

Persoanele care au mai multa Pitta Dosha in structura lor fizica si interioara sunt in general ambitioase, iuti, aprige, increzatoare in fortele proprii, reusind adesea ceea ce isi propun.

Din punct de vedere fizic, persoanele Pitta prezinta o inaltime si greutate medii, pielea alba, cu tendinta de a fi usor arsa de soare, parul adesea roscat sau castaniu. Daca Pitta nu e armonios dezvoltata, atunci exista o tendinta spre stari de manie, nervozitate, violenta fizica sau verbala sau de a dezvolta o adevarata obsesie privind munca sau cariera. Pielea iritata, sensibila, inflamata, tendinta spre boli inflamatorii, arsuri la stomac, predispozitia spre inrosirea ochilor, spre atitudinea sarcastica etc. sunt semne ca ar trebui sa reduceti (sa echilibrati) Pitta Dosha.

Se recomanda folosirea alimentelor cu gust dulce, astringent si amar, mancarurile racoroase etc. O persoana Pitta trebuie sa evite carnea, ouale, alcoolul si alimentele foarte sarate. Aceste substante maresc agresivitatea innascuta a persoanelor Pitta. Ei ar trebui sa aleaga cerealele, fructele si legumele pentru ca acestea sunt racoritoare pentru fierbinteala Pitta. De fapt, cea mai buna optiune alimentara pentru Tipologia Pitta este vegetarianismul. 

Kapha Dosha

In ceea ce priveste Kapha Dosha, persoanele ce manifesta o predominanta a acestui principiu, au corpul bine dezvoltat, robust, ochi mari, adesea albastri sau caprui, firul de par gros, cu aspect sanatos, adesea ondulat. Daca este armonios dezvoltata, o persoana Kapha va fi o calma, stabila, ferma, loiala, grijulie. 

Daca Kapha devine dizarmonioasa, atunci acesti indivizi au tendinta de a deveni foarte introvertiti, de a fi lacomi, posesivi. Daca luati in greutate foarte usor, desi nu mancati excesiv, va simtiti obosit, chiar daca nu depuneti efort fizic, va simtiti greoi si letargic dupa masa, va simtiti nemotivat, atunci e cazul sa reechilibrati Kapha Dosha. Se recomanda gustul picant, amar sau astringent, mancaruri uscate, consumate in cantitati mici.

Alimentele recomandate sunt fructele si legumele, leguminoasele mai rar. Indivizii Kapha au interdictie la prajeli si mancaruri grase si se recomanda sa consume rar lactate. Hrana gatita sa nu depaseasca 50% din totalul alimentelor consumate pe zi. Este indicata, de asemenea, o zi de post negru pe saptamana. Specialistii in nutritie au constatat ca o zi de repaus alimentar, mai ales la persoanele cu structuri suficient de vitale, este cat se poate de benefica, intensificand procesele de eliminare a toxinelor, dand ragazul tubului digestiv sa se „odihneasca”, fapt care duce la o normalizare a balantei asimilare – dezasimilare, lucru care implicit duce la o reglare ponderala.

Alimentatia tridoshica

Foarte interesant este ca exista alimente si preparate tridoshice, care potenteaza toate cele trei doshe. Alimentatia tridoshica trebuie urmata de acele persoane la care toate cele trei doshe sunt dezechilibrate intr-o masura mai mare sau mai mica ori care au un echilibru doshic pe care doresc sa si-l mentina. Falafelul, laptele cu turmeric, humusul, curry de cartofi in sos de iaurt, mancarea de naut in sos de rosii, curry din linte mung verde, orezul cu menta si mazare, masala de cartofi… sunt doar cateva exemple in acest sens.

Chiar daca la o prima vedere pare complicata, alimentatia ayurvedica este pur si simplu o regandire a felului in care mancam. Deseori, ne place un anumit gust pentru ca alimentam acea dosha predominanta din nou. Spre exemplu, daca esti o structura Pitta, de foc, cu siguranta vei aprecia gustul picant. Insa prea mult ar putea duce la inflamatie sau la stari psihice iritante. Este nevoie sa iti echilibrezi alimentatia ca sa poti sa iti reglezi procesele interne. Ayurveda este mai mult decat o dieta, este un mod de viata, o invitatie la cunoasterea de sine si gasirea armoniei sau a cultivarii sanatatii prin hrana si printr-un stil de viata adaptat nevoilor noastre fizice si psihice.

Autor: Alexandra Iliuta

The article was published in Spa & Wellness Magazine, May 2016 edition

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *