Vrei să știi dacă ai probleme cu ficatul? Ficatul se îmbolnăvește din varii cauze, începând cu ereditatea („mostenirea” bolii de la un membru de familie) si pana la toxine (chimicale sau virusi) sau afectiuni pe termen lung (precum ciroza). Acest organ are un rol-cheie in digestie, absorbtia de substante nutritive si eliminarea substantelor daunatoare din corp. Fara ficat, viata nu este posibila.
Dar iata care sunt simptomele care semnaleaza că ai probleme cu ficatul:
Mai multe afectiuni ale ficatului implica acumularea de lichide in abdomen, lucru care cauzeaza balonarea pacientului. Uneori, se umfla si gleznele din cauza lichidelor care sunt „trase” in partea de jos a corpului prin prisma fortelor gravitationale.
Durerile abdominale, in special in partea din dreapta-sus a abdomenului (chiar sub coaste), indica adesea ca ficatul nu este in regula. Disconfortul poate fi insotit sau nu de umflare sau ascita (acumularea de lichid in abdomen). Pacientii acuza in cele mai multe cazuri „junghiuri” persistente care pot fi atenuate doar temporar. Suntem tentati sa apelam la medicamente, dar este de evitat abuzul de antinevralgice, mai ales ca acesta din urma reprezinta de multe ori insasi cauza problemelor la ficat.
Urina ar putea capata o culoare inchisa din cauza nivelurilor crescute de bilirubina in sange (ficatul bolnav nu mai este capabil sa o elimine prin excretia prin rinichi). Bilirubina este un fluid produs prin descompunerea naturala a bilei si este eliminata de regula prin urina. Functioneaza ca un antioxidant la nivel celular, insa excesul duce la toxicitate. Este insa important de stiut faptul ca urina inchisa la culoare poate fi cauzata de nenumarati factori, printre care se numara si deshidratarea sau pietrele la rinichi. Doar un specialist este in masura sa puna diagnostice.
Oboseala cronica (mentala si musculara), pierderile de memorie si pana si confuzia apar adesea atunci cand ficatul nu mai functioneaza corespunzator. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca oboseala se numara printre cele mai comune simptome care indica probleme la acest nivel. Iar viata pacientului este afectata semnificativ din acest motiv. Se crede ca epuizarea apare prin dezechilibrele hormonale generate de ineficienta ficatului bolnav.
Mancarimile de piele persisente pot fi semnul unor boli grave ale ficatului. Acestea sunt cauzate de circulatia defectuoasa a fluidelor din organism. Pot aparea si simptome precum aspectul galbicios, inrosirea mainilor sau a picioarelor ori schimbarea nuantei generale a pielii. De asemenea, atunci cand venele devin brusc foarte vizibile sub piele poate fi vorba tot de o boala a ficatului.
Daca ai bifat cateva dintre simptomele de mai sus, este recomandat sa faci o cura de detoxifiere a ficatului. Iata doua produse naturiste pe care le poti alege atunci cand decizi sa optezi pentru o astfel de cura:
Polygemma 11 Ficat Detoxifiere PlantExtrakt – Sustine detoxifierea ficatului si ajuta la refacerea tesutului hepatic. Contine : Extract din mladite de Rozmarin, Extract din mladite de Ienupar si Extract din muguri de Alun. Il gasesti here.
Anghinare Capsule 60 buc Dacia Plant – Ajuta la functionarea corecta a sistemului hepato-biliar. Are un efect detoxifiant al ficatului, sustinand secretia si eliminarea bilei.
Contine: Frunze de Anghinare si Extract de Anghinare. Il gasesti here.
Virtual Wellness Explorer