In emisfera noastra, primavara incepe pe 21 martie. In aceasta data are loc echinoctiul de primavara, momentul in care ziua si noaptea sunt egale. Pe de alta parte, chinezii cred ca, din punct de vedere energetic, primvara incepe cu Anul Nou Chinezesc, adica in februarie, atunci cand lumina incepe sa revina si fortele adormite sub gerul iernii se retrezesc la viata. Important de stiut este faptul ca atat in februarie, cat si in martie, energia sezonului emana acelasi lucru: forta noilor inceputuri.
Dintre cele cinci elemente specifice medicine chineze, primaverii ii corespunde lemnul. Acesta este incarcat cu o putere subtila, gingasa, persistenta si plina de potential creator.
Cand lemnul este echilibrat, el ne ofera claritate, viziune, scop, putere de planificare si judecata inteleapta. Claritatea si viziunea reprezinta aspect esentiale atat la nivel organic, cat si metaforic: atunci cand vedem bine, dispunem atat de o acuitate vizuala corespunzatoare, cat si de o viziune sanatoasa care sa ne ghideze in viata.
Din nefericire, exista numeroase lucruri care ne pot impiedica vederea si viziunea: furia ne poate face sa vedem rosu, mania ne poate orbi si la fel poate face si dragostea. Unii au darul de a vedea totul in ansamblu, ignorand detaliile. Altii nu pot vedea padurea din cauza copacilor.
Insa nimeni nu este atat de orb precum Acela care nu vrea sa vada.
Unul dintre obstacolele evidente in a vedea cu adevaratul este tendinta noastra de a numi, a eticheta si de a categorisi tot ce se intampla in jurul nostru.
De pilda, atunci cand ne uitam la o banca nu vedem structura pe care o avem in fata, ci retraim nenumaratele context, experiente si reactii personale legate de obiectul observat.
Multi suntem departe de a dobandi claritatea care ne-ar face sa vedem si sa intelegem lucrurile dincolo de numeroasele filter subiective. Doar constientizandu-ne propriile limitari putem sa ne apropiem de adevarata realitate.
Anotimpul: primvara;
Culoarea: verde azur;
Organele: ficat, vezica biliara;
Emotia: furia;
Sunetul: strigat;
Savoarea: acru;
Mirosul: ranced;
Partea corpului: tendoane, ochi;
Virtutatea: simtul omeniei.
Atunci cand elementul lemnului este dezechilibrat, ne infuriem cu usurinta, suntem frustrati si suparati si ne dam rapid batuti in fata eventualelor obstacole. Ne este greu sa observam drumul pe care il avem de urmat, intampinam dificultati in luarea deciziilor si in a trece la actiune.
Din punct de vedere organic, pot avea de suferit ficatul si vezica biliara. De asemenea, pot aparea probleme oculare. Tendoanele si ligamentele ar putea deveni rigide sau slabite, iar flexibilitatea scazuta se vede atat la nivel fizic, cat si in atitudine. Devenim dezorientati, fara speranta. Adesea se ajunge la depresie sau la diverse blocaje.
Emotia care ii corespunde lemnului este furia. Aceasta acopera o plaja larga de stari, de la iritabilitate si pana la manie. Intelegand felul in care traim aceste emotii, observam cat de constrictivi suntem in exprimarea fireasca a lemnului. Putem spune ca exprimarea libera a „lemnului” din noi presupune asertivitate si limite clare. Ne manifestam oare liber dorintele si emotiile sau ni le suprimam? Ne spunem deschis parerea sau ne internalizam frustrarile? Suntem amabili intr-un mod natural sau ne comportam astfel doar pentru a mentine o atmosfera placuta?
Odata cu dezechilibrele la nivelul elementului „lemn”, pot aparea si o serie de alte probleme, printre care: tensiunea musculara, tendinta de afectare a tendoanelor si ligamentelor, dureri de cap (in special migrene), iritabilitatea, izbucnirile de furie, perturbarile acuitatii vizuale, problemele digestive (esofagita de reflux, sindromul de intestine iritabile, ulcerele), hipertensiunea arteriala cu tendinta de ateroscleroza, respectiv accidentele vasculare cerebrale.
Una dintre cele mai importante masuri pe care le putem lua in favoarea sanatatii noastre este legata de adoptarea unei diete de primavara. Elementele care sustin lemnul sunt cele acre – lamaia si otetul, respectiv cele verzi – salata, spanacul sau broccoli. Trebuie sa protejam ficatul prin reducerea consumului de grasimi, alcool si a toxinelor in general. Reteta sezonului consta in legume la tigaie cu usturoi, ghimbir si vin rosu.
Putem sa ne sustinem lemnul culcandu-ne devreme, pana la ora 23. Cum tendoanele si ligamentele sunt guvernate de lemn, este indicat sa facem intinderi sau sa practicam yoga inainte de a ne lansa in diverse activitati. Rasucirile sunt foarte utile in a promova curgerea Qi-ului in meridianul „vezica biliara”. Primavara este momentul cel mai potrivit in care sa devenim activi – deci, miscarea este imperios necesara. Ficatul are nevoie de miscare – iesiti in natura, faceti plimbari lungi, observati schimbarile din exterior si incercati sa faceti schimbari si in interior. Practicati cu incredere yoga, Tai Chi sau Pilates.
Faceti ordine si curatenie pentru a domina haosul. Faceti loc pentru lucrurile inedite care vor patrunde odata cu innoirea anului.
Optati pentru o cura de detoxifiere, eliminand elementele cu efect stresor pe ficat: grasimi, alcool, prajeli, aditivi alimentari, dulciuri rafinate. Bucurati-va in schimb de abundenta legumelor de primavara.
Eliberati-va de resentimentele vechi si incepeti un nou capitol al vietii. Frustrarile, ura si invidia sunt indigeste si afecteaza energia ficatului. Practicati iertarea si compasiunea.
Creati-va un colt unde puteti sa descarcati furia – tipati, spargeti farfurii! Strigatul echilibreaza energia ficatului.
Riscati si incercati ceva nou – dati-va voie sa infloriti prin incercarea unor noi experiente!
Hidratati-va! Apa plata cu lamaie nu reprezinta doar simbolul unei reclame – ea este chiar indicata si are virtuti terapeutice: lamaia hraneste si ea energia ficatului.
Vara este sezonul focului. In aceasta perioada a anului, cresterea ajunge la maximum in natura. Este timpul marii expansiuni, punctul culminant in care natura ni se daruieste in intregime.
Darurile focului sunt: expansiunea, dragostea si compasiunea, entuziasmul, bucuria de joaca, sociabilitatea si pasiunea. Tot de la foc obtinem si puterea de a distinge intre ceea ce este bine sau rau pentru noi insine.
Emotia focului este bucuria. Cand acest element este echilibrat, vorbim despre bucuria „cuminte” si recunoscatoare. Dezechilibrul ne aduce un entuziasm de tip „supraexcitatie”, vecin cu isteria. Atunci cand bucuria lipseste, riscam apatia emotionala sau chiar depression. Iar oricare dintre cele doua stari din urma indica un dezechilibru la nivelul lojii „foc”.
• Putem sa ne pastram starea de bucurie/multumire fara sa fim dependent de conditii externe?
• Ne aruncam in relatii in care nu suntem noi insine?
• Ne retragem in noi pentru a ne proteja inima?
Daca focul nostru este echilibrat, inima va fi plina si deschisa. Vom relationa cu ceilalti cu dragoste si caldura. Vom fi deschisi catre iubire, dar important este sa stim sa stabilim si limitele pentru preaplinul inimii noastre.
Cand focul este dezechilibrat, limitele inimii noastre sunt fie prea permeabile, fie prea rigide. Individul fie se va inchide in sine, fie va fi prea deschis. Felul in care iubim si relationam cu ceilalti va fi dezechilibrat. Vom fi reci si inchisi sau, dimpotriva, ne vom exprima neadecvat sentimentele. Prin urmare, ne vom simti lipsiti de voiosie, fara simtul umorului sau – la extrema cealalta – ne vom entuziasma cu prea mare usurinta sau chiar vom deveni isterici.
Organele precum inima, intestinul subtire sau sistemul hormonal vor avea de suferit. Exista riscul unor tulburari circulatorii si dezechilibre ale sexualitatii. De asemenea, poate fi afectata capacitatea de a digera, puterea de a discerne si de a clarifica lucrurile mintal si emotional. Organic, dezechilibrul focului se poate manifesta prin hemoragii, ulceratii, inflamatii dureroase, cefalee, agitatie, anxiety, confuzie, insomnii, dureri la nivelul gatului, umerilor si al bratelor ori abdomen destins si meteorizat.
Tot vara ne ofera insa si solutiile pentru a ne simti in forma maxima! Este anotimpul perfect, care ne ajuta sa rezolvam neplacerile cu ajutorul dozei mari de energie pe care o aduce. Acupunctura este un remediu excelent in aceasta perioada.
In ceea ce priveste regimul alimentar care hraneste focul, acesta include: ingredientele amare si/sau rosii; vinetele, tulpinile de telina, vegetalele amare, rosiile, ardeii iuti sau sfecla rosie. Putem consuma alimente de natura rece – castraveti, andive – sau crude – salate, grau, ovaz. Ceaiul verii este ceaiul verde.
Vom evita alimentele uscate si calde energetic (cafeaua, condimentele foarte iuti), dar si alimentele reci/inghetate (inghetatele, bauturile de la frigider).
Anotimpul: vara
Actiunea caracteristica: crestere si dezvoltare
Organele: inima, intestin subtire, pericard, sistemul hormonal
Partea corpului: sistemul circulator
Sentimentul: veselia
Savoarea: amar
Mirosul: ars, parlit
Sunetul: raset,
Virtutea: simtul respectarii datinelor
Exista cateva reguli de baza prin respectarea carora vom reusi sa profitam din plin de energia unica a verii:
• Ne asiguram ca aducem bucurie in viata: ne jucam, radem, glumim, facem nazbatii;
• Incercam sa fim noi insine intr-un mod cat mai putin planificat, cat mai spontan. Petrecand timp cu bebelusii, ne ajutam pe noi insine sa reluam legatura cu latura noastra jucausa si spontana;
• Ne facem timp sa ne bucuram de multiplele oportunitati pe care ni le ofera vara – petrecem timp in aer liber, facem sport, socializam etc.;
• Este necesara o dieta corecta, precum si exercitiile fizice moderate;
• Epuizarea dupa activitati trebuie sa ne trimita la cautarea seriozitatii si a moderatiei, nu la a arde din ce in ce mai mult.
Autor: Dr. Cristina Hanganu
Medic Specialist Medicina Familie cu competente in Acupunctura si Homeopatie
The article was published in Revista SPA & Wellness – editia Februarie 2015.
Virtual Wellness Explorer