Precauții în folosirea uleiurilor esențiale și conservarea naturală a cremelor, pe care trebuie să le știi. Uleiurile esentiale sunt concentratii lichide volatile sau eterice ale plantei, ce se obtin in general prin distilarea unei parti a plantei, flori, frunze, fructe, tulpini, muguri, seminte, radacini, scoarta, in functie de tipul de planta.
Se stie faptul ca uleiurile esentiale au roluri terapeutice. Însa mai exista o serie de factori care contribuie la transformarea unui ulei esential cu proprietati terapeutice.
• Factorii de mediu determinati de modul si locul unde planta a fost cultivata, zona geografica, tipul de sol, ingrasamintele chimice vs. organice, altitudine, etc;
• Factorii fizici determinati de cum si cand se recolteaza planta. Modul in care este procesata sau distilata si chiar modul in care aceasta este imbuteliata.
Importanta acestor factori este data de chemotipuri. Adica denumirea plantei (sau a uleiului esential) trebuie sa arate ca aceeasi specie poate avea clase de compusi chimici diferiti. În functie de moleculele biochimice majoritare (cetone, esteri si fenoli), in functie de zona geografica, de climat. Iar acestea pot modifica distinctiv proprietatile unei plante si implicit ale uleiului esential extras.
De exemplu uleiul esential de lavanda poate fi: ulei de lavanda, ulei de lavandine, ulei de lavanda bulgaresc, ulei de lavanda de Provonce, etc. Fiecare dintre acestea reprezinta alte chemotipuri, componenta si utlizarea lor avand proprietati si roluri diferite.
Aceasta clarificare intareste inca o data ceea ce am subliniat si in celelalte articole despre uleiurile esentiale sau uleiurile naturale. Importanta alegerii unui producator sau importator care specifica pe eticheta denumirea, INCI si componenta produsului, perioada de garantie, utilizarea produsului.
Aceste elemente sunt foarte importante cand uleiurile eterice sunt folosite in scop terapeutic. Iar aceasta introducere mai tehnica as vrea sa va convinga cat de complexe si subtile sunt plantele si in ultima instanta derivatele lor.
Folosirea uleiurilor volatile in aromoterapie sau in componenta unor creme naturale sau amestecuri de uleiuri si unturi naturale, trebuie facuta atunci cand se cunosc cat mai multe indicatii, implicatii si mai ales precautiile.
Uleiurile esentiale NU SE SUPUN INCALZIRII la temperaturi foarte mari deoarece suporta modificari chimice substantiale ce le transforma si se elibereaza (evapora) compusi toxici. Așadar lampa de aromoterapie va avea distanta dintre flacara si amesteecul de apa si ulei esential de cel putin 15-20 cm.
IN SAUNE uleiurile volatile NU se pun pe suprafetele incandescente (pietre sau metal), se pun doar pe lemn sau in apa.
In cremele naturale uleiurile esentiale se adauga doar daca se folosesc imediat.
Uleiul esential NU SE ADAUGA in cremele sau uleiurile cu folosinta indelungata.
Modificarea componentelor chimice o puteti “simti” prin faptul ca la cateva ore sau zile (in functie de componenta amestecurilor) isi schimba mirosul si uneori si culoarea.
Referitor la cremele naturale trebuie sa mai subliniez aspectul legat de CONSERVARE.
Amestecul apei si uleiului intr-o crema naturala este supus atacului microbian si bacteriologic. Asadar orice crema de acest fel este OBLIGATORIU conservata, cu un conservant natural sau chimic.
DA, sunt adepta naturismului si a conservarii cu conservanti de origine naturala pana in punctul in care pericolul contaminarii este mai mare si imediat comparativ cu cel al acumularii si metabolizarii de chimicale in organism.
Subliniez acest aspect deoarece am vazut aici, in virtual, cum unii producatori de creme naturale ce afiseaza ostentativ – FARA CONSERVANTI – o formulare ce o definesc elegant ca fiind element de marketing daca nu-i un mare neadevar prin omisiune, zicerea sau mai bine zis scrierea: CONSERVANT FREE intr-o crema ce contine ulei natural si apa ESTE O BOMBA BIOLOGICA.
DA, militez pentru naturism dar si pentru informarea corecta. Pentru sanatate si precautii impotriva infestarii microbiene inainte de toate!
As vrea sa va ofer la final cateva sugestii de amestecuri aromoterapeutice. Asa cum am aflat la ultimul seminar oferit de o fabuloasa si superba doamna doctor dermatolog si fitoterapeut:
– antialergic: pentru aromoterapie se adauga in apa 2 picaturi de ulei esential de lemn de trandafir + 2 picaturi de ulei de tamaie;
– antigripal: 4 picaturi tea tree + 3 picaturi lamaie;
– cresterea aptitudinilor intelectuale: 2 picaturi rozmarin + 2 lavanda + 2 pic. lamaie.
Maria Mihaiu
Cosmeticiana & Trainer Cosmetica
Virtual Wellness Explorer