Pilates, cum a apărut? Cunoscuta la inceput mai ales ca fiind gimnastrica starurilor, Pilates a atras din ce in ce mai multe adepte. Pilates este un concept care a fost pus la punct in anii ’20 de germanul Joseph Pilates. Acesta era rahitic, astmatic si avea reumatism si cauta un mijloc de a-si ameliora starea fizica.
Cum a aparut Pilates?
In urma cercetarilor anatomice si istorice, precum si a diferite experiente terapeutice (Joseph Pilates a fost medic militar in primul razboi mondial) si sportive (yoga, gimnastica musculara, dans etc.) a luat nastere Pilates, o metoda globala unica de a te mentine in forma fizica si mental. Pilates a facut apoi valve in lumea dansului, devenind apoi cunoscut publicului larg.
Pilates, cum a apărut? Principiul de baza al metodei
Motivul pentru care sedintele clasice de gimnastica nu sunt prea eficiente este ca exercitiile nu sunt efectuate corespunzator. Ideea metodei Pilates este sa iti cunosti atat de bine corpul in asa fel incat sa profiti la maxim de fiecare miscare, lucrand muschii potriviti. Altfel spus, sa destinzi muschii incordati si sa ii tonifici pe cei lasati.
Alte principii Pilates
Relaxarea
fiecare sedinta de antrenament incepe prin relaxation, acesta avand rolul de a elibera muschii dominati de tensiune (ceafa, umeri etc.) si lucrand muschii lasati.
Concentrarea
metoda Pilates te solicita atat fizic, cat si spiritual. Pentru a fi eficient, este esential sa te concentrezi asupra fiecarei miscari.
Respiratia
respiratia profunda care deschide complet cutia toracica permite o mai mare mobilitate a trunchiului.
Alinierea
o buna asezare a bazinului si a coloanei vertebrale este esentiala pentru ca ajuta la prevenirea dezechilibrelor si tensiunilor musculare.
Centrarea
notiunea de central energetic, regiune situate intre solduri si cutia toracica sta in centrul conceptului Pilates. Din acesta zona trebuie sa porneasca orice miscare. In practica, presupune sa retragi sistematic burta, pentru a lucra abdominalii profund
Coordonarea si fluiditatea
pentru a fi eficiente, miscarile trebuie sa fie efectuate cu precizie si control. Fiecare exercitiu are un numar mic de repetari, dar acestea trebuie sa fie executate corect.
Exercitii Pilates
Metoda Pilates cuprind peste 500 de exercitii. Unele se practica la unul din urmatoarele patru aparate cu nume si aspect destul de ciudat: Cadillac (are forma unui pat cu manere si incadrat de o rama verticala metalica), reformer (pat cu doua tije de care se trage), scaun (un fel de fotoliu cu forma ergonomica) si barrel (aparat din lemn cu doua sine paralele care au la un capat o scarita iar la celalalt un fel de lada rotunda, asemanatoare cu cea din salile de sport). Pe langa acestea, exista si celebra minge de Pilates, si cercul Pilates.
Specificitatile aparatelor Pilates
Spre deosebire de aparatele traditionale, cele de Pilates lucreaza toti muschii in acelasi timp si le sporesc rezistenta. Aceste aparate sunt foarte folositoare la inceput, pentru a deprinde corect miscarile. Ulterior, majoritatea exercitiilor pot fi efectuate si fara ajutorul acestor aparate.
La inceput este necesar ca ele sa fie executate in prezenta unui indrumator / antrenor care te va ghida si iti va corecta pozitia. Relatia profesor-elev este una dintre garantiile eficientei Pilates-ului. Metoda include si exercitii la sol, adesea efectuate in afara sedintelor de grup. Odata asimilate, aceste exercitii pot fi reproduce acasa, in absenta profesorului.
Pilates, cum a apărut? Beneficiile asupra sanatatii
Sunt numeroase si au adesea un scop precis, mai ales in ceea ce priveste silueta: un abdomen ferm, brate si umeri bine lucrati, talie subtire, fese si coapse ferme. La nivel global avantajele sunt: o postura mai corecta a corpului, o respiratie buna si o mobilitate sporita. Pilates actioneaza si in interior, mai ales multumita atentiei acordate respiratiei. Metoda Pilates le ofera adeptilor ei mai putin stress, mai multa energie si o stare generala de buna dispozitie.