Scriu aceste randuri pentru ca vreau sa trag un semnal de alarma. Vreau sa constientizezi ca experientele negative, nervii, micile certuri aparent neinsemnate de la birou sau de acasa… toate acestea lasa urme in parcursul tau emotional, dar si fizic. Evident, nu ai cum sa le eviti. Cel putin nu in totalitate. Poate nu poti schimba ceea ce ti se intampla, dar cu siguranta poti sa schimbi felul in care vezi lucrurile. Atunci cand vei intelege adevarata importanta a emotiilor, vei incepe sa te gandesti de doua ori inainte sa te enervezi pe seful tau. Totodata, vei reusi sa te eliberezi de grijile care te napadesc seara, inainte de culcare.
Demult, procesul de imbolnavire parea oarecum simplu, in sensul in care cauzele bolilor erau cunoscute sau cel putin puteau fi intuite: epidemii, igiena precara, lipsa hranei si lista poate continua. Astazi, desi avem la dispozitie tot ce le lipsea inaintasilor nostri, afectiunile s-au inmultit in loc sa se imputineze. Un alt paradox este ca in zilele noastre nu mai exista reguli si garantii. Persoane care nu au fumat niciodata se confrunta cu cancer la plamani, in timp ce oameni cu vicii traiesc fara probleme pana la varste inaintate. Insa si felul nostru de a vedea lucrurile este destul de superficial. Atunci cand apare o boala, ne gandim intotdeauna la aceleasi posibile surse, neglijand un aspect foarte important: propriile noastre trairi.
Imi vine in minte o lectura despre o profesoara de psihologie, care si-a rugat studentii sa aduca la ore un sac de cartofi. Apoi, tinerii au rememorat experientele dureroase care inca ii afecteaza intr-o anumita masura si, pentru fiecare episod care i-a marcat, au insemnat cate un cartof, „scrijelind” pe ei data aproximativa in care a avut loc fiecare intamplare. De asemenea, numele fiecarei persoane pe care nu au putut sa o ierte pana in momentul prezent a fost si el „notat” pe cate un cartof. Astfel, s-a adunat un anumit numar de legume in cazul fiecarui student. Timp de o saptamana, provocarea a fost ca tinerii sa duca sacul cu cartofi insemnati peste tot unde aveau sa mearga – acasa, la facultate, in autobuz si oriunde altundeva.
Acest exercitiu demonstreaza ca bagajul emotional conteaza si poate afecta considerabil calitatea vietii. Mai mult, trairile noastre sunt cele care ne dicteaza in mare masura si sanatatea fizica.
Fiecare emotie pe care o experimentam vine insotita de un curent electric care calatoreste prin caile noastre neurale si elibereaza niste substante numite neuropeptide (ca de exemplu adrenalina, hormonii sau endorfinele). Fiecare emotie are propria sa frecventa, de aceea difera si raspunsurile primite din partea organismului. De pilda, fericirea, rasul sau dragostea duc la eliberarea de endorfine, niste substante care ne fac sa ne simtim bine, intaresc sistemul imunitar, relaxeaza musculatura si atenueaza durerea. Pe de alta parte, atunci cand ne este frica sau trecem prin perioade stresante, organismul va secreta adrenalina si cortizol (hormonul stresului). Acestea pot cauza palpitatii, dilatarea vaselor de sange, transpiratie excesiva sau chiar dureri de stomac.
Iar partea cea mai grava este ca adrenalina cauzeaza dependenta. Da, ai citit bine! Atunci cand organismul se obisnuieste cu stresul si grijile, el va incepe sa ceara tot mai multa adrenalina pentru a mentine ridicate nivelurile de energie. De aceea, vei simti nevoia de dulce (chiar daca zaharul iti face rau) sau vei atrage diverse drame si crize. Este demonstrat faptul ca persoanele care nu au reusit sa treaca peste anumite traume din copilarie raman dependente de adrenalina. Iar pentru a-si satisface aceasta nevoie vor continua toata viata sa dramatizeze si sa atraga diverse probleme.
In concluzie, emotiile CONTEAZA. Durerea sufleteasca, teama, dezamagirile, panica, anxietatea si traumele socheaza organismul asemenea unui curent electric. Aceste emotii cauzeaza leziuni de-a lungul cailor neurale. Acest fenomen perturba fluxul normal de energie din corp si ne face vulnerabili in fata bolilor (chiar si a celor grave). Asadar, data viitoare cand esti surprins ca o persoana cu un stil de viata aparent ideal s-a imbolnavit, gandeste-te ca nu poti sti niciodata ce este in sufletul ei. Nu vreau sa spun ca alimentatia echilibrata sau sportul nu sunt importante. Dimpotriva, ele sunt VITALE. Insa trebuie sa constientizam ca ele reprezinta doar o parte din sanatatea noastra.
Ti-am starnit interesul? Ramai pe-aproape, pentru ca in luna martie urmeaza sa iti oferim si mai multe detalii intr-o prezentare neconventionala. Prezentarea va fi sustinuta de specialistul nostru in corporate wellness, Iulia Dinca. Ne vedem la DisruptHR, in 14 martie.
Al tau,
Wello
Virtual Wellness Explorer