Natural, bio sau organic?: Cum descifram etichetele produselor de infrumusetare
Nu toate produsele sunt la fel, dar lipsa unui certificat organic (sau ,,bio”) nu reduce neaparat din calitate si eficienta. Ba mai mult, s-ar putea ca produsul in cauza sa fie compus dintr-o serie de ingrediente organice. Chiar daca ambalajul nu este inscriptionat cu o certificare a acestui fapt. Regula de aur ne indeamna sa citim intotdeauna eticheta – daca observi compusi precum formaldehida, sulfatul lauret de amoniu (agent de curatare foarte agresiv pentru piele) sau orice alt ingredient a carui denumire se termina in ,,paraben” (conservanti toxici, echivalentul ,,E-urilor” in industria cosmetica), este foarte posibil ca produsul sa nu fie benefic pentru tine.
Cu toate ca unele organizatii nu certifica produsele de infrumusetare, sunt certificate materialele utilizate pentru producerea acestora. De pilda, pentru ca o crema sa poata fi numita organica, trebuie ca 95% din ingredientele acesteia sa fie obtinute fara pesticide, fertilizatori sintetici sau alte substante chimice daunatoare.
In ceea ce priveste produsele certificate drept vegane, ai siguranta ca acestea nu au fost testate pe animale si nu includ niciun compus de origine animala – ceara de albine, lapte sau colagen.
O alta capcana care induce consumatorii in eroare este distinctia dintre ,,natural” si ,,bio”. Diferenta este, insa, destul de clara. Pentru a obtine certificarea bio, marfa producatorului va trece prin controale stricte, asigurand autoritatile ca in procesul de fabricare nu s-a folosit niciun ingredient sintetic. Iar transportul a fost realizat in conditii de maxima siguranta. In schimb, pentru a putea inscriptiona cuvantul ,,natural” pe eticheta, nu este nevoie de niciun fel de autorizatie oficiala. De acum nu te mai lași păcălit!
Virtual Wellness Explorer