/
/
Meditația poate reduce anxietatea și depresia – cercetările Hopkins

Meditația poate reduce anxietatea și depresia - cercetările Hopkins

Last updated in 07 Apr 2023
|
Meditatia poate fi eficienta in reducerea anxietatii si depresiei Imagine Renata Hille Pixabay 1024x685 1
Meditația poate reduce anxietatea și depresia
Imagine Renata Hille, Pixabay

Meditația poate reduce anxiety și depresia – Ai momente în care te simți neliniștit sau deprimat? E firesc, mi se întâmplă și mie, ți se întâmplă și ție. Suntem oameni normali, cu sentimente și trăiri diferite. Atunci când mă simt inconfortabil din punct de vedere psihic, încerc să mă retrag într-un loc în care să fiu doar eu și gândurile mele, să petrec timp doar eu cu mine. Cel mai mult îmi place să meditez privind marea. Îmi dă o stare de liniște, îmi eliberează gândurile, mă face să visez. Pe scurt, și tu și eu avem nevoie să evadăm din rutină, din cătușele în care suntem prinși adesea. Dar este bună meditația pentru anxietate și depresie?

Da, am o veste bună pentru tine: cercetările de la Hopkins sugerează că e posibil să reduci anxietatea sau depression doar prin meditație.

Meditația poate duce la o reducere moderată a anxietății și depresiei

Un studiu din 2014 realizat de Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins – Baltimore, SUA – (47 de studii clinice, 3.515 subiecți) a descoperit că un program de meditație mindfulness de opt săptămâni a dus la o îmbunătățire moderată a anxietății, depresiei și a durerii pentru participanții studiului. Iar studiile care au urmat apoi timp de șase luni, au continuat să constate îmbunătățiri ale practicării meditației asupra participanților.

Aproximativ 30 de minute de meditație zilnică pot îmbunătăți simptomele anxietății și depresiei, sugerează o nouă analiză Hopkins a cercetărilor publicate anterior.

„Mulți oameni apelează la meditație, dar nu este o practică considerată parte a terapiei medicale obișnuite aplicată pentru orice”, spune Madhav Goyal, MD, MPH, profesor asistent în Divizia de Medicină Internă Generală la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins și coordonatorul studiului amintit, publicat online pe JAMA Internal Medicine (2014). Studiul a demonstrat că meditația a părut să ofere o ușurare în cazul unor simptome de anxietate și depresie, asemenea efectelor de la antidepresive, conform rezultatelor descoperite de alte studii.

Cu alte cuvinte, cercetările lui Goyal sugerează că meditația zilnică de tip mindfulness ar putea fi capabilă să reducă depresia la fel de eficient ca unele medicamente farmaceutice. Goyal mai precizează că pacienții care au participat la studiu nu au avut de obicei anxietate sau depresie completă.

Meditația poate reduce anxietatea și depresia. În ce a constat studiul?

Cercetătorii s-au concentrat pe 47 de studii clinice efectuate până în iunie 2013 asupra a 3.515 participanți, care au practicat meditația și aveau diverse probleme de sănătate mentală și fizică. Inclusiv depresie, anxietate, stres, insomnia, consum de substanțe, diabet, boli de inimă, cancer și dureri cronice. Ei au găsit dovezi moderate de îmbunătățire a simptomelor anxietății, depresiei și durerii după ce participanții au fost supuși unui program de antrenament de opt săptămâni de meditație mindfulness. Cercetătorii au evaluat gradul în care acele simptome s-au schimbat la persoanele care aveau o varietate de afecțiuni medicale, cum ar fi insomnia sau fibromialgia. Deși doar o minoritate a fost diagnosticată cu o boală psihică. În studiile care au urmat timp de șase luni, îmbunătățirile au continuat să apară în rândul participanților.

Totuși, cercetătorii au descoperit dovezi mici de îmbunătățire a stresului și a calității vieții. Și au susținut că există prea puține informații clinice pentru a determina impactul meditației asupra insomniei, consumului de substanțe, diabetului, bolilor de inimă și cancerului. Nu au existat suficiente informații pentru a determina dacă alte zone pot fi îmbunătățite prin meditație.

Goyal precizează că meditația are o lungă istorie în tradițiile estice și a crescut în popularitate în ultimii 30 de ani în cultura occidentală.

„Mulți oameni au această idee că meditația înseamnă să stai jos și să nu faci nimic”, spune Goyal. „Dar nu este adevărat. Meditația este o pregătire activă a minții pentru a crește conștientizarea. Diferite programe de meditație abordează acest lucru în moduri diferite.”, a completat Goyal.

Cea mai eficientă se pare a fi meditația mindfulness, care este practicată în mod obișnuit timp de 30 până la 40 de minute pe zi. Accentuează acceptarea sentimentelor și gândurilor fără judecată și relaxing corpului și a minții.

„Programele de meditație par să aibă un efect mai presus de placebo”, precizează Goyal.

Este o diferență între a nu te gândi la nimic și a fi conștient dezinteresat de ceea ce gândești. Cea de-a doua – forma dezinteresată, nejudecată de auto-conștientizare – este cea la care fac referire cercetările lui Goyal.

Așadar, ar trebui să luăm mult mai în serios practicarea meditației, deoarece aceasta nu ne face niciun rău. Ba dimpotrivă, ne oferă multe avantaje. Are rezultate la fel de reușite ca ale unor antidepresive, dar meditația este o practică mult mai ieftină.

Dacă te-am convins, nu mai aștepta! Respiră adânc și… start la meditație!

Source:

https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/meditation_for_anxiety_and_depression

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Reason for rejection *

Login

Username *
Password *