/
/
Medicina in antichitatea chineza

Medicina in antichitatea chineza

Last updated in 07 Apr 2023
|
Medicina in antichitatea chineza

Principiile medicinii chineze 

Este fascinant sa descoperi cat de bine reuseseau sa-si faca meseria medicii antichitatii, ce principii de lucru aveau si cat de benefic asociau medicina cu filosofia. Armonizau principiile vindecatoare pentru om – ca mica parte a universului si nu pentru ca stapan al universului. Cartea Prof. Ionescu Targoviste – “Acupunctura intre mit si stiinta” este o sursa foarte buna de documentare.

Teoria meridianelor si a punctelor, a energiei vitale si a dezechilibrelor energetice pe care se bazeaza acupuncture, poate fi regasita in cele mai vechi scrieri medicale chineze si anume in Huang Di Nei Jing Su Wen scris intre 1000 si 400 ien. 

Caracterul profilactic al medicinii chineze 

Este interesant ca Nei Jing nu face o apologie a acupuncturii in dauna altor metode terapeutice, caci se spune intr-un pasaj ca “inteleptul trateaza aceeasi boala cu mijloace diferite, incluzand printre altele fitoterapia, chimioterapia si chirurgia”. O importanta deosebita este acordata alimentatiei, atat a indivizilor sanatosi cat si a persoanelor bolnave, intrucat cel mai bun maestru se cunoaste dupa felul in care dirijeaza alimentatia. La fel de important este si modul de respiratie.

Dupa Nei Jing, un bun medic trebuie sa stapaneasca cateva domenii: sa stie cum se intretina spiritul (evitarea stresului si a suprasolicitarii, considerate ca fiind cauze interne ale bolilor), sa cunoasca modul corect de alimentatie, sa cunoasca indicatiile remediilor, sa fie abil in manuirea acelor, in vederea stabilirii echilibrului intre Energie si Sange si intre diferitele organe ce alcatuiesc corpul uman. Caracterul profilactic al medicinii propovaduite in Nei Jing rezulta din afirmatia ca inteleptii din vechime nu tratau bolnavii, ei ii instruiau pe cei sanatosi. 

Preventie sau tratare?

Cine analizeaza bazele teoretice ale medicinii traditionale chineze este frapat de la inceput de caracterul filozofic al gandirii medicale. Principala sarcina a medicului este aceea de a preveni bolile si numai in mod secundar de a le trata, atunci cand nu au putut fi prevenite. Numai medicul inferior spunea Bian Que – un celebru medic al antichitatii, trateaza bolile constitutionale, medicul superior le previne prin prescrierea unei alimentatii fiziologice si a unor reguli de viata in armonie cu legile Universului.  “A astepta aparitia bolilor pentru a le trata, inseamna a astepta sa-ti vina setea pentru a incepe sa sapi putul, sau a astepta sa apara revolta pentru a o inabusi”.

In China antica, profilaxia se confunda cu insusi modul de a actiona al medicului. Medicul era platit anual pentru a ingriji un cartier – probabil cam 250 persoane. Daca nici unul aflat in ingrijirea sa nu era bolnav in cursul anului, medicul primea de fiecare familie cate 10000 de monezi de aur. Cu fiecare bolnav dintr-o familie salariul scadea cu suma reprezentand plata pe o luna.

La cel mai mic semn de boala observat la pacientii aflati in ingrijirea sa, (fara nici o semnificatie pentru medicina noastra) ei interveneau corectand dezechilibrele energetice incipiente. Medicul care avea ghinionul sa acumuleze 12 bolnavi, era lipsit de salariul sau pe un an intreg. In plus el era obligat sa asigure in mod gratuit tratamentul necesar pentru insanatosirea bolnavului. Mai mult, pentru fiecare muribund sau invalid ce murea de o boala, medicul era obligat sa atarne de usa casei sale o lanterna rosie. Cand numarul lanternelor depasea 4-5, singura solutie pentru medic era aceea de a parasi provincia si de a se stabili in alta parte. 

Shushu – un stil de viata echilibrat 

Se spune ca Huang Di (Imparatul galben – care a ordonat scrierea si sistematizarea cunostintelor medicale) l-a intrebat pe maestrul sau Taoist Qi Bo – “ Mi s-a spus ca oamenii in antichitate puteau trai 100 de ani fara semn de imbatranire, puternici si sanatosi. Acum, in schimb, oamenii s-au schimbat, incep sa imbatraneasca de la 50 de ani. Acest fenomen se datoreaza schimbarii principiilor morale sau a mediului de viata.?”

Qi Bo i-a raspuns: “ Inteleptii din antichitate cunosteau Shushu, modul de a-si conserva sanatatea, traind permanent in concordanta cu natura. Ei se ghidau dupa principiile Yin si Yang actionand in conformitate cu legile de interactiune Yin si Yang. Erau capabili sa armonizeze traiul zilnic astfel incat sa-si recupereze esenta si energia vitala si sa mentina echilibrul intre Shen – mintea si spiritul – si corpul fizic. Stiau si puteau sa practice calea de a conserva o buna sanatate. Zilnic, ei nu incalcau regulile unei alimentatii echilibrate si moderate si ale activitatilor la ore potrivite, alternandu-le cu odihna la orele cuvenite. Niciodata nu munceau prea mult, evitand astfel surmenajul, niciodata nu leneveau prea mult, evitand astfel slabiciunile. In felul acesta, ei isi mentineau in buna stare ambele, corpul si spiritul, fiind posibila o viata sanatoasa mai lunga de 100 ani. 

Stilul de viata in zilele noastre 

Astazi, in schimb, oamenii se comporta diferit actionand contrar modalitatilor de conservare a unei bune sanatati. Ei beau si manaca fara masura si disciplina, iau de bun ceea ce este rau, abuzeaza de viata sexuala la betie, consumandu-si astfel energia vitala si ruinandu-si sanatatea. Drept rezultat Jing qi-ul – esenta – va fi epuizata, iar Zhen qi-ul – energia originara – va fi pierduta. Ei nu inteleg importanta pastrarii Jing qi si nu stiu cum sa-si echilibreze Shen – mintea si spiritul – dedandu-se frecvent placerilor senzuale, facand numai ce le place. Ei nu cunosc bucuria conservarii sanatatii prin disciplina alimentatiei si consumului de bauturi si a activitatilor. Astfel de oameni vor imbatrani pana la 50 de ani. 

Cum ne putem apara si pastra sanatatea? 

Iata ce spunea acelasi Qi Bo – despre cum, prin conduita noastra morala si spirituala de zi cu zi ne putem apara si pastra sanatatea: 

“ Cand o persoana este complet eliberata de dorinte, ambitii si ganduri perturbatoare, nu lupta pentru faima si castiguri, energia va circula nestingherita. Calmul, modestia si cat mai putine dorinte mentin o energie antipatogena, asa incat, fiind plin de vitalitate, cum poate cineva sa se imbolnaveasca? 

Prin urmare, cei care sunt capabili de a avea aspiratii modeste nu le va fi teama ca se va intampla ceva teribil, cei care au trup puternic nu se vor simti obositi dupa munca, cei care au spiritul linistit si dorinte realizabile si nu sunt lacomi, vor fi capabli sa se adapteze usor in orice mediu. Ei traiau in pace in intelegere fara nici o frica. Ei erau multumiti de viata lor, isi savurau hrana si traiau in simbioza cu natura. Traiau simplu si natural si nu-si doreau pozitii inalte. De aceea lacomia si avaritia nu-i preocupau, obscenitatile si minciunile nu le tentau mintea. 

Astfel, nefiind nici ignoranti, nici inteligenti, nici virtuosi, nici nedemni, ei nu se temeau de nimic. 

De aceea anticii traiau mai mult de 100 ani sanatosi si fara nici un semn de senilitate, urmand principiile de conservare a sanatatii se bucurau de viata lunga fara imbolnaviri.” 

Dr. Cristina Maria Hanganu- Cabinet medical care ofera optiuni terapeutice naturale integrate: acupunctura, homeopatie, gemoterapie, dietoterapie
Adresa Cabinet: Str Carol Davila nr 33, ap 2, sector 5, Bucuresti
tel programari: 0720445535
email: perfectmedch@gmail.com

Site : www. perfectmed.wordpress.com 

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *