Somnul insuficent, calitatea nesatisfacatoare a somnului, incep sa devina probleme din ce in ce mai acute ale omului modern – indiferent de varsta. Sunt foarte multi si tineri si adulti in plina maturitate, dar si batrani care se confrunta cu probleme de somn, care sufera, generic spus de insomnie.
Insomnia este definita ca: dificultatea in a adormi, dificultatea in a mentine somnul sau ca somn neodihnitor. In general, oamenii care sufera de insomnie dorm putin sau dorm chinuit, chiar daca au ocazia sa doarma adecvat. Este dificil de luat in calcul nr. de ore de somn in definitia insomniei, pentru ca acesta variaza de la persoana la persoana. S-a estimat ca, in medie, este nevoie de 7-9 ore de somn pe zi pentru a ne mentine in forma.
Ca sa intelegem insomnia trebuie sa intelegem somnul. Ce modificari neurologice, chimice, umorale au loc in timpul somnului – care il fac indispensabil pentru sanatate. Pe scurt: de ce trebuie sa dormim si de ce ne este atat de rau daca nu dormim suficient.
Cercetarea asupra creierului inca ramana o provocare pentru specialisti, desi s-au facut progrese uluitoare in aceasta directie.
Biochimic – in timpul somnului se secreta mai multi hormoni anabolici cum ar fi hormonul de crestere. In timpul somnului metabolismul scade, temperatura corpului scade, si energia este conservata. Procese anabolice ca: sinteza de proteine, refacerea depozitelor de glicogen, glucoza din neuroni consumata in timpul perioadei de veghe sunt importante in faza non REM a somnului. Pe de alta parte in timpul somnului are loc si “igienizrea” celulara de produsii de metabolism sau radicalii liberi de oxigen rezultati in urma metabolismului celular.
Probabil cel mai important rol al somnului este in dezvoltarea de retele neuronale. Daca neurogeneza se pare ca se opreste la inceputul vietii noastre, dezvoltarea de noi sinapse si multiple rearanjari corticale pot ave tot timpul vietii.
Astfel, pentu invatarea unui comportament nou este nevoie de o retea neuronala noua care sa fie legata la experienta trecuta, care ne este sigur de ajutor in noua sarcina pe care o avem de indeplinit. Somnul – in perioada REM este momentul in care informatia nou achizitionata este integrata si procesata in retelele neuronale deja existente, iar raspunsurile la noua experienta sunt in corelatie cu istoria traita si potentialul propriu. Noua experienta primeste o incarcatura emotionala prin activarea sistemul limbic.
Somnul, pe toata durata sa are un rol deosebit de important in consolidarea memoriei. In timpul somnului, de buna seama, achizitionarea de noi informatii este limitata, dar consolidarea si mentinerea in memorie este net imbunatatita de somn. Spre exemplu, invatarea din informatia vizuala este net imbunatattia de somnul din prima noapte de la achizitie. Somnul deficitar dupa ce am achizitionat informatia, duce la pierderea acesteia.
Visele sunt o manifestare a activitatii cerebrale din timpul somnului si reflecta asociatiile mentale laxe din timpul perioadei REM care permit formarea de noi retele neuronale, promovand creativitatea si imbunatatind capacitatea de a rezolva probleme. Activitatea creatoarea din timpul REM vine in sprijinul functiei sale de consolidare a memoriei.
Ca element de supravietuire a speciei, s-a dovedit la mamifere ca, prematurii, nou-nascutii si copiii mici au cea mai lunga perioada de REM – tocmai pentru ca este faza in care se activeaza dezvoltarea neuronala.
Exista o corelatie directa intre quality of sleep si productivitatea de la serviciu.
Daca in trecut antreprenorii se straduiau sa-si antreneze creierul si corpul sa functioneze cu un minim de somn, in zilele noastre “s-au trezit” si si-au schimbat opinia observand ca isi scad sansele de a se imbogati lucrand pana la epuizare. Un individ care lucreaza 18 ore pe zi sub potential nu va fi mai productiv decat colegul sau care lucreaza jumatate din timp, dar este bine odihnit.
In 2011 s-a dovedit ca indivizii deprivati de somn iau decizii financiare mai riscante.(Journal of Neurosciences)
Trebuie sa deosebim tipurile de insomnie: dificultatea in a adormi, treziri frecvente sau sustinute in timpul noptii, trezirea dimineata foarte devreme.
· Stres emotional, disconfort fizic;
· Abuzul de alcool;
· Tulburarea ritmului circadian – apare ca efect secundar in afectarea cerebrala din diverse conditii patologice;
· Afectiuni cerebrale (tumora, epilepsie, neurosifilis);
· Depresie;
· Tulburare bipolara;
· Menopauza;
· Folosirea de medicamente: corticosteroizi, amphetamine;
· Folosirea de stimulente: cafea, nicotina;
· Boli cornice ca : boala obstructiva pulmonara, hipertiroidism, encefalopatia hepatica, boala de reflux gastro-esofagian;
· Nicturia din folosirea diureticelor, insuficienta cardiaca, hiperplazia de prostata, etc;
· Sindromul picioarelor nelinistite.
Medicina traditionala orientala vede insomnia ca pe o afectare a organalor (zang-fu) si o blocare a energiei pe meridian diagnosticand insomnia in mai multe moduri.
Boala in MTO este vazuta ca un deficit sau un exces de Yin sau Yang, sange, fluide sau energie – la bolile cu origine interna (care nu sunt produse de agenti externi – infectioase, date de frig, caldura sau vant).
· Trezirea usoara in timpul noptii: deficient de yin a cordului;
· Trezirea la o anumita ora in timpul noptii – afectare a meridianului ficat, plaman sau rinichi;
· Somn agitat de vise – afectarea meridianului inimii, a shenului (energia psihica), afectarea meridianului ficat;
· Dificultatea de a adormi – afectarea meridianelor ficat, stomac, vezica biliara.
Tratamentul insomniei este destul de dificil si presupune o buna relationare a medicului cu bolnavul – avand in vedere ca factorii psihici-emotionali implicati in lipsa de somn sunt destul de importanti.
Exista, desigur, la indemana terapia medicamentoasa – cu multiple dezavantaje – pe care le cunoastem cu totii – (somnul obtinut este de slaba calitate, dependent, reactii adverse diverse, nerezolvarea cauzei profunde) asupra careia nu o sa discut aici.
· dormiti cat va este necesar sa va simtiti odihniti si apoi dati-va jos din pat – nu leneviti;
· pastrati un orar regulat de somn;
· nu va fortati sa adormiti – daca nu puteti adormi, dati-va jos din pat si faceti ceva activ si incercati mai tarziu sa va culcati;
· evitati bauturile cu continut de cofeina dupa pranz;
· evitati alcoolul seara;
· renuntati la fumat – mai ales seara;
· nu mergeti la culare infometati;
· creati un mediu propice somnului in dormitor (lumina, sunet, temperatura);
· actionati asupra ingrijorarilor si nelinistilor inainte de culcare (puteti sa faceti o lista cu chestiunile pe care le aveti de rezlovat ziua urmatoare – astfel incat somnul sa fie o perioada fara anxiety);
· faceti sport regulat, de preferinat cu cel putin patru ore inainte de a merge la culcare.
Puteti folosi orice tehnica de relaxation cunoscuta – massage, meditatie, yoga.
Terapia de control a stimulilor se bazeaza pe ideea ca insomniacii au invatat sa asociaze dormitorul cu starea de veghe si nu cu somnul. Iata ce puteti face:
· nu stati mai mult de 20 de minute in pat incercand sa dormiti;
· daca nu adormiti in 20 de minute faceti o activitate relaxanta (cititul unei carti / reviste – dar in format hartie, nu pe ecran; activitati de casa diverse) pana aveti senzatia de somnolenta;
· daca va simititi somnolent va intoarceti in pat, daca nu adormiti in 20 de minute repetati ciclul;
· treziti-va la aceeasi ora in fiecare zi – chiar si in week-end;
· nu dormiti in timpul zilei.
Indivizii care nu dorm noaptea, sunt in general ingrijorati ca vor avea performante scazute urmatoarea zi, daca nu dorm suficient. Asemenea ganduri initiaza un ciclu unde starea de vigilenta nocturna determina anxietate si scade sansele de a mai adormi. Pot incepe chiar sa dea vina pe somnul deficitar pentru toate evenimentele negative din viata.
Psihologul ii va ajuta sa faca fata anxiety si gandirii negative, sa inteleaga ca somnul nu este cauza tuturor relelor si sa-si insuseasca un tipar de gandire adecvat.
Insomnia fiind o afectiune cu profunde implicatii emotionale si cu evidenta dereglare energetica, raspunde foarte bine la acupunctura – terapie esentialmente energetica.
· phytotherapy (Passiflora incarnate, diverse ceaiuri sedative);
· meloterapie;
Dr. Cristina Maria Hanganu- Cabinet medical care ofera optiuni terapeutice naturale integrate: acupunctura, homeopatie, gemoterapie, dietoterapie
Adresa Cabinet: Str Carol Davila nr 33, ap 2, sector 5, Bucuresti
email: perfectmedch@gmail.com
Site : www. perfectmed.wordpress.com
Virtual Wellness Explorer