/
/
In viitor ne vom intoarce la ce a fost odata

In viitor ne vom intoarce la ce a fost odata

Last updated in 07 Apr 2023
|
In viitor ne vom intoarce la ce a fost odata
In viitor ne vom intoarce la ce a fost odata

Din ce mi-au povestit bunicile mele, pe vremea lor schimbarile nu erau atat de dese. Totul se petrecea parca mai incet, iar oamenii nu se plictiseau asa usor. Nimeni nu se gandea ca placinta proaspat iesita din cuptor ar putea contine prea mult gluten. Duminica era invariabil zi de mers la biserica si cam toata lumea stia „Crezul” pe de rost. Nu existau vegani, erau doar oameni care posteau cam 100 de zile pe an, dar nu din frica de boli, ci de Dumnezeu.

Astazi, lumea nu mai e la fel nici macar in satul bunicii. Desi caprele si vacile mai cresc pe langa casa, cascavalul din alimentara are gust mai bun pentru sateni. In plus, a-ti cumpara produse nu de mult inaccesibile este si o forma de a-ti manifesta suprematia pe ulita. Am dat o fuga in sat vara trecuta, asteptand ca rudele ramase acolo sa imi „faca plinul” cu legume si fructe crescute de mainile lor. Ironia sortii este ca in portbagaj aveam vreo doua kilograme de dulciuri din comert pentru verisorii mei, care au acces la prajituri facute din faina de la moara, oua de casa si fructe cazute din copac.

Fiecare ar vrea ce nu are. Si intotdeauna lucrurile pe care nu le avem vor fi mai bune. Mi-e foarte clar ca suntem confuzi. Am vrea sa fie bine, dar nu stim cum sa ajungem acolo. Inca nu ne-am gasit calea de mijloc si problema cea mai mare este ca stim prea multe.

Imi amintesc foarte bine valul parintilor care au plecat la munca in Occident dupa Revolutie. Noua ni se parea o binecuvantare sa primim de la ei tot felul de lucruri de care inainte nici nu stiam ca exista.

Gustul ciocolatei scumpe parea un vis devenit realitate, iar cuburile pentru supa ne-au adaugat in farfurii un iz de „strainatate”. Fara vreun filtru, ne-am indragostit de toate noutatile care au invadat orasele noastre modeste. De la doua-trei „ABC”-uri am ajuns sa avem zeci de supermarketuri care ne-au coplesit pur si simplu cu ofertele lor. Pachetelele pentru scoala au inceput sa contina cornuri cu surprize in ambalaj, iar intre cele doua felii de paine ale sandvisului era o branza topita care nu semana deloc cu pasta pe care o facea bunica. Iar noi credeam ca-i de bine. 

Am trecut printr-o perioada de extaz, comportandu-ne asemenea copiilor care tocmai au descoperit un univers de noi jucarii. Odata cu marea de lucruri inedite a crescut insa si accesul nostru la informatie. Dupa mirajul produselor „cu gust bun” a revenit dorul de bunatatile bunicii. A sosit momentul in care ne intrebam daca sfaturile batranesti ale celor care ne-au crescut nu sunt cumva mai intelepte decat ceea ce citim pe internet. Chiar daca nu va fi niciodata ce a fost candva, partea buna este ca am hotarat la timp sa ne intoarcem la ce a fost odata. Iata cateva tendinte care dovedesc ca viitorul arata bine.

Tendinta nr. 1: caderea consumerismului

Potrivit specialistilor, ne asteapta (de fapt, a inceput deja) o cadere a consumerismului. Daca pana acum eram incurajati sa avem cel mai nou telefon, cel mai bun laptop si o masina ultimul racnet, ne dam seama incet ca nici nu avem nevoie de atat de multe lucruri. Multe persoane au inlocuit masinile cu biciclete, iar calitatea a devenit mult mai importanta decat cantitatea. Fluctuatiile economice ne-au invatat sa avem grija mai mare la cum si pe ce cheltuim. Apetitul pentru a detine ceva scade, in timp ce nevoia de a investi in experiente este intr-o crestere continua.

Tendinta nr. 2: starea de bine devine subiect-cheie in scoli

De pilda, in scoala Wood Green din Oxfordshire (Marea Britanie) exista functia de „Head of Wellbeing”, reprezentand persoana care coordoneaza tot ce tine de starea de bine a elevilor. Wellbeing-ul nu se rezuma insa doar la eliminarea mancarurilor nesanatoase din meniurile de la cantina, ci implica o regandire strategica a activitatilor desfasurate de copii. Yoga, stretchingul yes meditation fac parte din rutina zilnica a celor mici, iar parintii sunt incurajati sa continue cu ei aceste practici si acasa.

Este din ce in ce mai clar ca etosul scolii influenteaza performantele elevilor, de aceea se insista pe abordarea holistica a procesului educational. In tot mai multe locuri din lume, profesorii participa la traininguri speciale pentru a invata cum sa ii abordeze pe invatacei in asa fel incat acestia sa devina si sa ramana cat mai motivati.

La Scoala Primara Robert W. Coleman din Statele Unite ale Americii, nu exista pedepse. In schimb, copiii care incalca vreo regula sau se comporta inadecvat sunt trimisi intr-o incapere special amenajata pentru meditatie. Camera se numeste Mindful Moment Room, iar aici elevii sunt incurajati sa respire adanc si sa se calmeze. Exercitiile efectuate par sa rezolve orice conflict interior al juniorilor, dar ii ajuta si in alte contexte. Se pare ca meditatia ii ajuta chiar si pe soldati sa reziste mai bine presiunii la nivel psihic, asa ca nu este de mirare ca are un efect atat de benefic asupra micutilor.

Dupa sesiuni sustinute de relaxation, ei reusesc sa se concentreze mult mai usor si devin mai intelegatori fata de ceilalti colegi. Si obisnuitul carnet de elev pare sa capete noi dimensiuni. Pe langa notele luate la materiile clasice, apar alti indicatori cheie de performanta din sfera wellness – indicele de masa corporala, nivelul zilnic de activitate fizica, starea emotionala sau cantitatea zilnica de hrana vie. Toate aceste conexiuni nu sunt doar simple presupuneri – ele se bazeaza pe studii stiintifice riguroase, efectuate pe perioade lungi de timp. Numeroase studii arata ca activitatea fizica regulata si echilibrul la nivel emotional influenteaza pozitiv atat rezultatele la examene, cat si comportamentul in societate al celor mici.

Tendinta nr. 3: spiritualitatea nu va mai fi tabu

Cati dintre prietenii tai au incercat yoga, Tai Chi sau o practica spirituala similara? Dar meditatia? Acum, imagineaza-ti care ar fi fost raspunsul tau la aceasta intrebare acum zece ani. Pana nu de mult, spiritualitatea era doar pentru „ciudatii” acuzati ca ar fi fanii unor practici oculte. Insa din ce in ce mai multe persoane observa pe propria piele ca grija pentru suflet este esentiala pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Orice dezechilibru la nivel emotional poate declansa boala fizica. Asa cum luam medicamente pentru corp, ne dam seama ca avem nevoie de remedii si pentru spirit.

Oamenii sunt tot mai interesati de adevaratul sens al vietii, de ce s-ar putea intampla dupa moarte, de felul in care gandurile pot influenta realitatea, de modul cum mainile pot vindeca diferite afectiuni si mecanismele prin care actioneaza terapiile alternative. Lumea cauta refugii in zona spirituala, indiferent daca il descopera in rugaciuni ortodoxe sau practici orientale. In vremuri in care domina stresul si grijile, pare firesc sa avem nevoie sa ne descarcam intr-o forma cu care ne simtim confortabili, fie ea consilierea psihologica, meditatia sau spovedania.

Tendinta nr. 4: wellbeing-ul devine important pentru companii

Timpul petrecut la locul de munca nu mai este privit ca un segment izolat din viata omului. Unii dintre noi se afla mai bine de 50% din zi la serviciu, asa ca este firesc sa ne preocupe si calitatea orelor in care muncim. Daca pana acum pur si simplu supravietuiam in zilele de lucru, acest fapt devine inacceptabil. Noul obiectiv este sa ne simtim bine 24 din 24. Prin urmare, companiile sunt tot mai preocupate de starea trup-minte-suflet a angajatilor, constienti fiind ca in lipsa unui echilibru, eficienta si loialitatea lor ar putea fi in pericol.

Vremurile nesigure in care traim au cauzat un nivel de stres mult mai mare decat cel al predecesorilor nostri. Organismele noastre nu au fost create sa faca fata unor asemenea lupte psihologice. Asadar, nu ar trebui sa ne surprinda ca multe persoane isi primesc acum „nota de plata” pentru noptile nedormite si zilele scufundate in griji. Dezechilibrele sunt vizibile nu doar prin performantele scazute, dar exista si riscul ca obiceiurile nesanatoase sa duca la aparitia unor boli cronice.

Cele mai mari firme din lume au studiat indeaproape acest fenomen, iar cele mai mici invata de la ele. Partea buna este ca exista solutii, iar angajatorii au inceput sa le aplice. In loc de automatele cu dulciuri si cafea veti gasi tot mai des alternative sanatoase. Angajatii vor fi indemnati sa faca sport si sa se ingrijeasca de latura spirituala a vietii. Prin meditatie, tot mai multi oameni invata sa traiasca mai intens clipa prezenta si sa nu se lase macinati de ce a fost sau ce va fi. Se cauta metode de combatere a sedentarismului, iar solutiile precum massage la birou sau workshopurile de stretching vor deveni firesti.

Tendinta nr. 5: sanatatea emotionala va deveni cel putin la fel de importanta precum cea fizica 

A fi sanatos din punct de vedere emotional nu inseamna sa avem o gandire exagerat de pozitiva. Inseamna sa acceptam ceea ce simtim, cu bune si cu rele. Sa constientizam permanent ce se intampla in interiorul nostru si sa gasim o cale de a ne descarca de tensiuni de fiecare data cand organismul ne cere acest lucru. Este imposibil sa evitam in totalitate emotiile negative, pentru ca ele fac parte din firescul vietii. Cheia este sa invatam sa le gestionam in asa fel incat sa nu ajunga sa dauneze sanatatii fizice.

In perioadele in care ne lasam coplesiti de diverse situatii stresante, organismul incepe sa produca hormonul stresului (cortizolul) in exces, motiv pentru care intram intr-o stare de alerta si de teama. Drept consecinta, plamanii vor avea nevoie de mai mult oxigen, tensiunea arteriala va creste, iar anumite parti ale sistemului imunitar se vor bloca. In aceste conditii, devenim mult mai vulnerabili in fata inflamatiilor si a agentilor patogeni, asadar riscul de imbolnavire este crescut. Imagineaza-ti ca sanatatea emotionala actioneaza ca un sistem de protectie in fata bolilor fizice. Cu siguranta nu este intamplator ca racim mai des in perioadele in care ne confruntam cu diverse tensiuni psihice sau ca in cazul anumitor oameni apar boli de inima dupa suferirea unor traume emotionale. Functionam pe mai multe niveluri interdependente, asa ca trupul, mintea si sufletul nu pot fi separate.

Tendinta nr. 6: vacantele vor fi reinterpretate 

In 2015, Global Wellness Institute estima piata turismului wellness la 563 de miliarde de dolari (la nivel global). Este clar ca vacantele de acest tip au crescut in popularitate in ultimii ani. Multi dintre adeptii concediilor clasice au inceput sa se planga ca se intorc si mai obositi decat erau la plecare. Pentru ca majoritatea vacantelor – in acceptiunea „traditionala” – presupun excese alimentare, somn insuficient, consum de bauturi alcoolice, lipsa de activitate fizica si lista poate continua. Definitia concediului se afla intr-o continua schimbare – oamenii au inteles ca timpul liber ar trebui sa aiba un rol echilibrant. Vacantele wellness sunt din ce in ce mai cautate tocmai pentru ca obiectivul lor este restabilirea armoniei pe toate planurile. Odihna si relaxarea sunt aspectele-cheie ale unui astfel de concediu, iar oamenii adora faptul ca acest gen de turism ii inspira sa adopte obiceiuri mai sanatoase si dupa intoarcerea acasa.

De regula, vacantele wellness cuprind o varietate de elemente, dintre care cele mai importante sunt:

  • hrana sanatoasa
  • miscarea
  • ritualurile spa
  • somnul
  • latura spirituala

Locurile in care se desfasoara asemenea sejururi trebuie sa fie, desigur, compatibile cu conceptele adineauri amintite, asa ca se vor alege adesea fie resorturi dedicate, fie seaside resorts.

Insa un lucru este sigur: daca prin concediile clasice se urmareste o oarecare deconectare temporara, turismul wellness isi propune sa te transforme in cea mai buna versiune a ta. Pe termen lung. 

Tendinta nr. 7: reintoarcerea 

Desi exista foarte mult progres in vremurile pe care le traim, tendinta noastra de reintoarcere la obiceiurile stravechi este evidenta. Remediile si terapiile descoperite de stramosii nostri au revenit in centrul atentiei in special datorita caracterului lor complet non-invaziv. In paralel cu tehnologia sofisticata care ne-a invadat vietile, am redevenit interesati de simplitate si de natura. Simtind ca multe dintre resursele pamantului sunt in pericol, am inceput sa ne gandim la felul in care le putem proteja.

Divinitatea joaca si ea un rol tot mai important, pe modelul strabunicilor care nu incheiau nicio zi fara sa-si limpezeasca mintea prin rugaciune. Pasiunea pentru cumparaturi este inlocuita incet de ambitia de a cultiva cu propriile maini. Incepem sa luam din nou in considerare leacurile babesti precum plantele, masajele sau curele in statiunile balneare. Pare-se ca ne reintoarcem la ce a fost odata. Si e foarte bine.

Autor: Cyndia Mihet

The article was published in Revista SPA&Wellness editia Noiembrie 2016.

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *