În ce boli se poate folosi fitoterapia? Da, chiar îmi doream să cunosc acest lucru, având în vedere că atunci când apare o mică neplăcere din punct de vedere al sănătății, prefer să apelez mai întâi la varianta mai la îndemână și mai prietenoasă: plantele. Sunt atât de benefice și acționează extraordinar în multe situații.
Așadar, aflăm de la specialist că putem apela la fitoterapie în afecțiunile ușoare, funcționale sau în stadiile incipiente ale bolilor, dar și în bolile cronice, în care a apărut deja afectarea organică, fitoterapia poate contribui la reversibilitatea simptomelor sau leziunilor.
Sunt importante tipul bolii, stadiul și forma sa, tipul de reactivitate al pacientului, precum și corectitudinea și perseverența cu care aplică tratamentul. Factorul timp este foarte important, precum și un anumit grad de motivare și răbdare al pacientului, pentru a obține efectele dorite. Schemele de tratament trebuie să fie concepute în mod individual și urmărite de către medicul cu competență în fitoterapie.
Fitoterapia poate fi folosită în:
alergii, astmul bronșic, bolile artrozice, bolile dermatologice, bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburările de memorie la vârstnici, infecțiile cronice microbiene, parazitozele, unele afecțiuni virale, stările de stres și epuizare, carențele în anumite vitamine și minerale, intoxicațiile cronice, hipercolesterolemia, ulcerul gastroduodenal, dischinezia biliară, enterocolita, colonul iritabil, constipația.
Plantele se pot folosi în uz intern sub formă de infuzie, tinctură, decoct, macerat la rece, extract hidro-glicerino-alcoolic sau pulberea administrată sublingual. Iar în uz extern sub formă de unguente, cataplasme, băi, comprese la abur, inhalații.
Subramuri particulare ale fitoterapiei sunt gemoterapia care utilizează în principal mugurele plantei, aromaterapia (plante aromatice) și terapia cu uleiuri esențiale.
Contraindicaţiile fitoterapiei se referă la urgențele medicale sau chirurgicale.
În ce boli se poate folosi fitoterapia? Tendințele actuale în domeniul fitoterapiei
S-a terminat inventarierea rezervelor de plante medicinale și s-au introdus în cultură speciile cele mai valoroase, atât pentru asigurarea materiei prime cât și pentru protecția speciilor valoroase.
Tratamentul fitoterapeutic utilizează combinații de plante medicinale sub diferite forme (pulberi vegetale, macerate la rece, extracte hidro-alcoolice, siropuri, loțiuni, unguente naturale) în vederea restabilirii echilibrului și a înlăturării cauzelor care au generat boala.
Combinarea mai multor plante se face respectând compatibilitatea dintre acestea, iar dozele administrate au în vedere substanța activă din fiecare plantă.
Produsele certificate ecologic (bio, ecologic sau organic sunt termeni sinonimi). Folosirea lor depinde de termenul impus într-o anumită zonă geografică. De ex. în spațiul anglo-saxon se folosește termenul de organic, inclusiv în S.U.A. și Canada. În spațiul german se folosește oficial termenul ecologic, în timp ce în același spațiu termenul bio se folosește în context de marketing pentru a desemna un produs ecologic certificat; în spațiul italian, termenul folosit este cel de bio.
Acestea pot fi caracterizate și sunt individualizate prin intermediul unor norme de producție și procesare codificate legislativ la nivel național sau în cazul Uniunii Europene sau S.U.A., la nivel comunitar.
Produsele bio-organice reprezintă cea mai nouă tendință în ceea ce privește modul de a trăi sănătos. Aceste produse, fie că sunt alimente bio, produse cosmetice bio, de îngrijire bio, de curățenie bio sau suplimente nutritive sunt compuse strict din plante, din ingrediente organice, nemodificate genetic sau fără alte produse chimice adăugate. Aceste produse se potrivesc foarte bine în cursul unei cure de detoxifiere sau al unui tratament spa.
Prin Directiva Uniunii Europene privind medicamentele pe bază de plante, se precizează faptul că nu sunt interzise medicamentele tradiționale.
Dimpotrivă, ea introduce o procedură de înregistrare mai ușoară, mai simplă și mai puțin costisitoare decât pentru alte medicamente. În plus, ea a acordat producătorilor de medicamente tradiționale pe bază de plante, o perioadă de tranziție de 7 ani, pentru a-și înregistra produsele. În România, Comisia de Specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a trimis Uniunii Europene toate notificările pentru produsele fitoterapeutice și a suplimentelor alimentare pe bază de plante.
Pe de altă parte, etichetarea și publicitatea pentru acestea sunt reglementate pe baza unui cod de bune practici care respectă Directive ale UE.
Dr. Alexandrina Nicu
Medic primar Recuperare, Medicină fizică și Balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Tradiţia medicinei naturiste la români” de Constantin Milică, 07 12. 2008
„Fitoterapie – sănătate pentru omul modern” de Doctor în științe farmaceutice Chim. Raiciu Anca Daniela Vicepreședinte al Societății Române a Chimiștilor Cosmetologi Director Marketing S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.