Gemoterapia – terapia cu muguri. Gemoterapia este o ramura a phytotherapy. Termenul provine din latinescul „gemmae” care are dublu sens – mugure si planta pretioasa. Numita si embriofitoterapie sau medicina mugurilor, ea a fost creata in anul 1959 de doctorul Pol Henry din Bruxelles. Acesta terapie se bazeaza pe proprietatile ingredientelor continute in tesuturile vegetale embrionare, aflate in crestere: muguri tineri, mladite, muguri proaspeti preparati prin macerare intr-un amestec apa-alcool-glicerina, purtand numele de macerat glicerinat.
Mugurii plantelor contin toata puterea viitoarei flori sau fruct. Tesuturile noi au chiar proprietati noi si necunoscute de planta adulta pana in momentul respectiv. Mugurii actioneaza in aceeasi raza de actiune ca plantele (rozmarinul asupra ficatului etc.), dar au particularitatea de regenerare a celulelor organelor vizate. Gemoterapia stimuleaza functionarea celulara, regenereaza celulele si imbunatateste legaturile intre acestea, sporind calitatea tesutului vizat. Ea are o actiune drenanta si antiimbatranire asupra organismului uman si animal. Astfel, cel care a definit gemoterapia in anii ’70 a ajuns la urmatoarea concluzie: gemoterapia intinereste tesuturile.
Mugurii au proprietati multiple. Spre exemplu, gemoderivatele din mladita de vie au proprietati antiinflamatoare, regeneratoare asupra glandelor suprarenale, cresc tonusul general si pe cel sexual si detoxifica organismul. Actiunea lor ne protejeaza impotriva artrozei si asigura un fel de restaurare a cartilagiilor afectate. De asemenea, au efect antioxidant (antiimbatranire) si lupta impotriva acidozei.
O alta proprietate mai putin utilizata a mugurilor este actiunea lor, exact ca cea a florilor lui Bach, in scopul dezvoltarii personale. Maceratele sunt putin concentrate, dar foarte bogate in factori de crestere vegetala si hormoni vegetali. Preparatele pe baza de muguri poarta numele de gemoderivate si se administraza la fel ca cele homeopate, in afara meselor. In general, cu 15-30 de minute inainte de masa. Se iau intre 5 si 15 picaturi de preparat, diluate intr-un pahar cu apa care se bea inainte de mesele principale.
Pentru o actiune terapeutica optima, mugurii trebuie culesi imediat ce incep sa se deschida, iar intervalul de timp dintre recolta si macerare trebuie sa fie cat mai scurt posibil. Maceratele glicerinate se conserva corect pe o perioada de 3 ani dupa deschiderea flaconului. Pentru asta trebuie sa fie ermetic inchise si pastrate la loc racoros si ferit de lumina.
Gemoterapia se foloseste singura sau in combinatie cu alte terapii. Ea are o actiune preventiva, dar si curativa in afectiunile cronice si acute. Ea necesita o buna cunoastere a proprietatilor si intrebuintarii plantelor.
Maceratul glicerinat de tei are proprietati sedative, date de flori, si proprietati depurative, fiind un remediu bun pentru starile de anxiety si tulburarile usoare de somn, mai ales la copii.
Mugurii de pin au si proprietatile florilor – regulator cardiac – si pe cele ale fructelor – tonic al muschiului cardiac. Astfel, ei sunt recomandati atunci cand exista tulburari cardiovasculare de origine emotionala.
Mugurii de smochine sunt un excelent regulator al sistemului nervos, fiind un tratament ideal impotriva stresului si a afectiunilor cauzate de acesta.
Virtual Wellness Explorer