Daca ar fi sa dam o definitie foarte simpla a ceea ce inseamna fitoterapia, am putea spune, pe scurt, ca este arta de a ingriji cu plante. Spre deosebire de farmacologia moderna, care foloseste principiile active ale plantelor, sintetizate in laborator, fitoterapia utilizeaza plantele in forma lor naturala.
Exista in lume foarte putine tari care se pot lauda cu o bogatie asa de mare de plante medicinale cum gasim in Romania. Albastrelele, coada soricelului, coada calului, traista ciobanului, branca ursului, isopul, marul lupului, trei frati-patati, urzica, valeriana, socul, rostopasca, lemnul Domnului, schinduful, podbalul sunt doar cateva dintre cele mai populare plante de leac de la noi din tara.
Iar metodele de a folosi plantele in diferite afectiuni pot varia, de la simplul ceai, decoct, infuzie pana la herbal baths, bai locale, uleiuri esentiale, aromoterapie. pulberi de plante folosite sublingual, impachetari etc.
Termenul de fitoterapie provine din grecescul phyton (planta) si therapeia(tratament) si preconizeaza folosirea plantei (sau a uneia din partile ei) mai degraba in forma ei naturala, decat sub forma de extracte izolate in laborator. In stare naturala, planta este cu mult mai eficienta, intrucat contine sute de substante active, prin urmare este greu de stabilit actiunea specifica a fiecarei substante in parte. Pentru fitoterapeuti, planta intreaga este asemeni unui puzzle, care devine incomplet de indata ce se izoleaza una din piesele lui.
Diferitele principii active isi sporesc reciproc efectele, actionand in sinergie. Cu alte cuvinte, efectul lor total este mai mare decat suma efectelor fiecarui component. Spre exemplu, paducelul este o planta care regleaza activitatea inimii, calmeaza spasmele si micsoreaza tensiunea arteriala. Si totusi, nici unul dintre constituentii izolati ai plantei nu contine intr-un singur element toate aceste proprietati.
Fitoterapia poate fi privita ca o medicina preventiva, destinata sa evite aparitia bolilor dar poate sa si opreasca evolutia unor patologii. In cazul unor tulburari benigne, sau care risca sa devina cronice, tratamentul cu plante poate fi o alternativa “blanda” de vindecare. Insa in cazul unor afectiuni acute, fitoterapia nu mai este suficienta, ea poate veni ca un adjuvant la terapiile clasice.
Prin fitoterapie, se pot trata sau preveni un spectru larg de afectiuni. Unele plante au proprietati antibacteriene si antivirale, altele sunt depurative, iar altele pot fi folosite cu succes in tratarea tulburarilor digestive. Exista plante care pot actiona impotriva depression, anxiety si altele care au efect asupra picioarelor umflate si grele, durerilor reumatice sau durerilor de cap. Sa nu uitam de problemele de piele, tulburarile aparatului genital sau chiar problemele hormonale.
Exista spa-uri si resorturi de sanatate in lume, care folosesc fitoterapia in programele holistice de sanatate sau detoxifiere. Aici merita mentionate in special resort-urile din China, Thailanda si alte tari asiatice, dar si Australia si Noua Zeelanda. Din pacate, in tara noastra, desi avem o multitudine de plante medicinale, ele nu au ajuns sa fie introduse ca terapie alternativa in spa-urile medicale, insa speram ca lucrurile vor lua o turnura pozitiva, odata cu cererea si trendul mondial tot in crestere pentru terapii si programe de detox.
Virtual Wellness Explorer