/
/
Elixirul dimineților productive – terci cu aroma de cafea

Elixirul dimineților productive – terci cu aroma de cafea

Last updated in 07 Apr 2023
|
terci cu aroma de cafea
terci cu aroma de cafea

Terciul cu aromă de tiramisu, care are în compoziție 5 ingrediente cu beneficii pentru sănătatea creierului.

Pentru o funcționare optimă, creierul tău are nevoie de mai puține lucruri ”rele” sau nebenefice: suprastimulare, stres și alimente nesănătoase, și mai multe lucruri bune: relaxare, somn și mâncare sănătoasă. Mai ales ultimul element, respectiv nutriția, este un aspect pe care îl poți influența foarte mult. De exemplu, alegând să consumi alimente pentru creier în loc de mâncare foarte procesată, bogată în zaharuri și grăsimi, faci o mare favoare creierului tău.

Printre alimentele care sunt benefice sănătății creierului, se numără și cacaua și fulgii de ovăz. Chiar și cafeaua poate aduce beneficii, cu condiția să fie dintr-o sursă de calitate, să fie consumată cu moderație și să nu fie folosită ca înlocuitor al unei mese sau a unei gustări, așa cum de multe ori observ că se întâmplă. Despre ciocolata neagră se știe că face parte dintre alimentele care îmbunătățesc focusul, capacitatea de concentrare și starea de spirit. Pentru că este ca un tonic care ne poate influența dispoziția. Cu cât ciocolata este mai neagră, adică are un conținut mai ridicat de cacao, cu atât este mai de calitate și cu atât beneficiile sunt mai mari. Între 75-85% cacao, începe ciocolata neagră să își manifeste calitățile adevărate.

Terciul cu aromă de tiramisu poate fi încadrat la categoria preparate pentru sănătatea creierului, deoarece are în compoziție mai multe ingrediente cu beneficii asupra unui organ atât de important: Fulgii de ovăz care sunt denumiți ”boabele pentru creier”, au un conținut generos din vitaminele B, E, potasiu și zinc, care sprijină creierul și corpul să funcționeze la niveluri optime. Ovăzul este mai bogat în proteine și în grăsimi, decât majoritatea celorlalte cereale. Deoarece este bogat în fibre solubile beta-glucan, ajută la reducerea colesterolului și a zahărului din sânge, promovează bacteriile intestinale sănătoase și crește senzația de sațietate.

Ciocolată atunci când este consumată cu moderație și când alegem varianta cu conținut de 80-85% cacao, beneficiem de antioxidanți precum polifenoli și flavonoli, care ajută la creșterea fluxului de sânge către creier și stimulează funcția cognitivă. O ciocolată de calitate, ar trebui să aibă zahărul al 3-lea pe lista de ingrediente aflată pe ambalaj.

Printre calitățile ciocolății negre se află și faptul că, contribuie la sănătatea inimii, ne binedispune, are rol energizat și îmbunătățește dispoziția. Componentele sănătoase din cacao precum flavonoidele și resveratrolul, sunt neuroprotectoare și antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că pot juca un rol în reducerea inflamației în sistemul nervos central. Conține nutrienți și minerale: magneziu, zinc, mangan, seleniu, fosfor, potasiu și fier.

Este important de reținut că, componenta antioxidantă se află în partea fără grăsime a boabelor de cacao, nu în grăsimea de cacao sau „untul de cacao”, așa cum se mai numește. Prin urmare, pudra de cacao și ciocolata neagră de bună calitate sunt cele mai bune și mai bogate forme de ciocolată de consumat.

Ciocolata cu lapte și ciocolata albă, au un conținut mai mare de grăsimi și conțin mult mai puțini antioxidanți prin comparație. Unele studii spun că laptele din ciocolata cu lapte poate bloca absorbția de antioxidanți din ciocolată, așa că acesta este un alt motiv pentru care să alegem ciocolata neagră.

Pudra de cacao de calitate ar trebui să fie de 10 și 11% grăsime, parțial degresat, să nu conțină zahăr și să aibă un gust amar. Această variantă conține nutrienți de calitate, adică antioxidanți cu proprietăți benefice celulelor. Este și o importantă sursă de magneziu, care ajută la relaxare și la o stare generală bună.

Cafeaua atunci când este consumată cu moderație, poate fi foarte bună pentru creier. Pe termen scurt, poate îmbunătăți starea de spirit, vigilența, învățarea și timpul de reacție.

Luând în calcul toate aceste beneficii ale ingredientelor enumerate, am compus un terci cu aromă de tiramisu, numai bine de consumat la micul dejun.

Ingredientele de care aveți nevoie sunt:

Fulgi de ovăz 45 de grame

Biscuiți cu tărâțe 15-20 grame (se găsesc și versiuni fără zahăr în comerț la raionul de produse bio)

Lapte de cocos 175 ml

Cafea (un espresso mai lung sau 2 espresso mici) – cam 50 de ml

Pudră de cacao 2 grame

Miere (opțional) 1 linguriță

Ciocolată neagră 80% (2 pătrățele). Eu folosesc în general Lindt cu 85% cacao.

Cum se prepară?

Într-o oală se pune lapte, fulgi de ovăz, opțional se poate și o linguriță de semințe de chia. Adăugăm astfel un plus de acizi grași esențiali precum omega-3.

Se fierbe terciul pentru 3-4 minute. Se închide focul și se mai lasă un minut pe aragazul încă fierbinte. Se amestecă cu cafeaua preparată, și o linguriță de miere, opțional.

Se toarnă terciul în bol sau la pahar, sau poate fi servit chiar și într-un borcan pentru a putea fi transportat.

Se adaugă bucăți rupte de biscuiți cu tărâțe și se amestecă.

Se decorează cu pudră de cacao și bucăți de ciocolată neagră. Ciocolata poate rămâne întreagă sau se poate topi.

Partea practică este că se poate fierbe o cantitate mai mare și astfel ne putem bucura de acest mic dejun aromat pentru mai multe dimineți. Se pot adăuga și alte ingrediente cu beneficii pentru sănătatea creierului, precum semințe de cânepă sau nuci.

Număr total de calorii este de 590 și poate fi consumat chiar și în două dimineți, depinde de nevoile nutriționale ale fiecăruia.

Daciana Sabău, Brain Nutrition Coach

https://www.feedyourbrain.ro/

email: daciana@feedyourbrain.ro

Facebook: https://www.facebook.com/feedyourbrain.ro

Linkedin: Linkedin: https://www.linkedin.com/in/daciana-sabau-538619129/

Instagram: https://www.instagram.com/feedyourbrain.ro/

Love,

Daciana Sabău

Brain Nutrition Coach

Email: office@desprespa.ro
Elixirul dimineților productive – terci cu aroma de cafea
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Daciana Sabău

Daciana Sabău

Brain Nutrition Coach

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Reason for rejection *

Login

Username *
Password *