Tu ce tipologie ayurvedică ai? Daca in cabinetele medicale „clasice” pe care le vizitam ar fi specialisti in Ayurveda, atunci primul lucru pe care acestia ar dori sa-l afle de la pacienti ar fi tipologia acestora sau esenta sistemului minte-trup. Acesta din urma este sursa tuturor lucrurilor care caracterizeaza un om: de la trasaturi si pana la simptomele si bolile cu care acesta se confrunta.
Ayurveda a organizat toate informatiile intr-un sistem de tipologii bazat pe caracteristici fizice si psihice. In sanscrita, tipologia corporala se mai numeste „prakriti”, cuvant care inseamna „natura esentiala”. Este un fel de amprenta care ne ajuta sa aflam ce fel de remedii sunt potrivite pentru noi, ce alimente ar trebui sa consumam pentru a preveni bolile si cum putem sa profitam la maximum de punctele forte care ne sunt tipice.
Se foloseste foarte mult sintagma „minte-trup” sau „trup-spirit”. De fapt, vorbim despre aceleasi lucruri, fara sa existe distinctii. De fiecare data cand gandim ceva, se intampla un lucru corespunzator si in corp (chiar daca noi nu simtim mereu acest lucru). Iar Ayurveda investigheaza intocmai punctele de intersectie dintre minte si corp. Aceste conexiuni mai poarta si numele de doshe.
Doshele sunt trei la numar si faciliteaza dialogul dintre trup si minte. Avem nevoie de toate cele trei doshe pentru a trai in echilibru, insa in cazul fiecaruia dintre noi exista o tipologie dominanta care ne determina felul de a fi si de a reactiona.
Vata este precum vantul: controleaza miscarile, respiratia, circulatia sangvina, sistemul digestiv, gandirea si impulsurile nervoase. Ai nevoie de Pitta sau de metabolism pentru a putea procesa hrana, aerul si apa din organism. Nu in ultimul rand, Kapha (sau structura) contribuie la formarea muschilor, a grasimii, a oaselor, a tendoanelor si ligamentelor.
Analizeaza trasaturile de jos si afla care dosha este dominanta in cazul tau!
· Persoana slaba, inalta, osatura usoara;
· Face fata cu usurinta activitatilor fizice si are un mers rapid;
· Pofte/senzatii de foame neregulate;
· Adoarme greu, somn adesea tulburat;
· Se entuziasmeaza usor, are o imaginatie bogata;
· Nu are o rutina zilnica, activitati neregulate;
· Niveluri ridicate de energie in doze mici;
· Schimbari rapide ale starii de spirit;
· De obicei are pielea si parul uscate;
· Transpira putin;
· Receptiv in fata informatiilor noi, dar uita usor;
· Tendinta exagerata de ingrijorare;
· In fata stresului reactioneaza prin frica;
· Dezechilibre asociate cu tipologia Vata: accidente, Azlheimer, artrita, astm, gaze la stomac, dureri difuze, boli osoase.
· Constitutie medie, tipul „bine facut”;
· Putere mare de concentrare;
· Ordonat;
· Ii este adesea sete si foame; digestie puternica;
· Transpira mult;
· Tendinta de a se enerva si de a deveni iritat in conditii de stres;
· Par si piele de culoare deschisa, pistrui, se arde usor cand se expune la soare;
· Ii plac provocarile, spirit competitiv;
· Inteligent;
· Discursuri precise si articulate, vorbeste bine in public;
· Dezechilibre asociate cu tipologia Pitta: boli cardiovasculare, boli de piele, acnee, afectiuni ale sangelui si ficatului, indigestie, ulcer acid la stomac, insomnii, cancer;
· Extrovertit, relaxat;
· Ritm de mers incet;
· Loial;
· Putere fizica mare;
· Niveluri mari de energie;
· Invata greu, dar are o capacitate de memorare foarte mare;
· Par si piele moi;
· Voce blanda;
· Tendinte de ingrasare (si digestia poate fi problematica in unele cazuri);
· Sistem imunitar bun;
· Foarte calm, prezinta o tendinta de a pastra armonia si pacea in jur;
· Nu ii place frigul;
· Poate fi un punct de stabilitate pentru ceilalti;
· Dezechilibre asociate cu tipologia Kapha: raceli, afectiuni ale sinusurilor, probleme respiratorii.
Bineinteles, punctele de mai sus sunt orientative. Exista teste foarte complexe care iti pot indica exact in ce masura este prezenta fiecare dosha in constitutia ta. In functie de rezultatul obtinut, exista anumite sfaturi (inclusiv regimuri alimentare personalizate) pentru mentinerea echilibrului fiecarei doshe. De pilda, daca tipologiile Vata si Kapha sunt dominanta in cazul tau, inseamna ca vei avea nevoie de masuri care sa creasca aportul Pitta si astfel sa se ajunga la echilibru. Nu uita ca nu exista solutii universale si bune pentru toata lumea, trebuie sa gasesti remediile care iti fac tie bine! S-ar putea ca lucrurile care functioneaza in cazul altora sa faca rau in cazul tau!
Virtual Wellness Explorer