/
/
Depresia – elemente de diagnostic si tratament la indemana tuturor

Depresia - elemente de diagnostic si tratament la indemana tuturor

Last updated in 07 Apr 2023
|
Depresia - elemente de diagnostic si tratament la indemana tuturor
http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-worry-anxiety-her-bed-insomnia-sleeplessnes-sleeplessness-symptom-unstable-mood-image32439593

Depresia – elemente de diagnostic si tratament: Cadrul problemei

Depresia este o conditie patologica care iti afecteaza gandurile, sentimentele, si comportamentul. Este cea mai frecventa patologie psihiatrica. Este a doua cauza de disabilitate pe termen lung in Occident.

Depresia este mai mult decat o indispozitie, este o problema serioasa care trebuie privita si tratata cu competenta. Ignorata si suprimata poate determina afectare mentala severa cu rasunet asupra vietii afectiva, sociale a individului, cu risc mare pentru suicid.

Factori care genereaza depresia

In etiopatogenia depresiei sunt incriminati mai multi factori, iata care sunt pe scurt si foarte simplist:

1. Factori biologici :- o perturbare a echilibrului neurotransmitatorilor cerebrali dopamine, serotinina, norepinefrina sau o scaderea a nivelurilor hormonale de estrogen, progesteron, hormoni tiroidieni (depresia post partum);

2. Factori nutritionali: deficienta de vitamina B12, deficienta de minearale (Magneziu, Zinc), deficient de acizi grasi esentiali, alergii alimentare;

3.  Factori situationali: stress, trauma, divort, pierdera job-ului, boala/deces al apropiatilor.

Desigur, la fiecare caz gasim o intricare de factori mai degraba decat unul singur.

Depresia – elemente de diagnostic si tratament: Simptomele depresiei

Care sunt simptomele care ar trebui sa va atraga atentia asupra depresiei- la Dvs sau la cineva apropiat:

·      Oboseala, lipsa de energie;

·      Lipsa de chef si de placere in activitatile uzuale – (nu ii mai plac activitati pe care le gasea interesante);

·     Concentrare dificila;

·     Indecizie;

·     Schimbari ale apetitului – anorexie sau bulimie;

·     Scaderea libidoului;

·     Tulburari ale rirmului somn/veghe – insomnia sau hipersomnie;

·     Sentimente recurente de vina si de lipsa de valoare;

·     Ganduri recurente de moarte si suicid;

·     Pierdere semnificativa sau castig semnificativ in greutate.

Care sunt factorii de risc?

·     Istoric familial;

·  Sex (de doua ori mai multe femei au depresie – si datorita tulburarilor hormonale: post partum, menopauza, premenstrual);

·    Insomnia – exista o puternica corelare a insomniei cu depresia- (20% dintre insomniaci sufera de depresie majora, si 90% dintre depresivi au insomnia);

·    Alte comorbiditati: boli cronice, boli grave, consumptive, afectari hormonale;

· Medicatie: sedative, narcotice, corticosteroizi, antihipertensive, hipocolesterolemiante;

·     Structura personalitatii: stima de sine scazuta, pesimism, etc;

·     Situatii stresante: probleme financiare, problem de cuplu, trauma.

Depresia – elemente de diagnostic si tratament.

De retinut: Depresia este o boala cronica cu atacuri RECURENTE.

Adesea se prezinta disimulat sub froma acuzelor somatice – fara afectare morfolgica (Atacuri de ulcer – fara leziune ulceroasa, Atacuri de astm, Tulburari gastrointestinale diverse, etc).

Boala netratata poate duce pana la urma la afectare somatica cu afectare morfopatologica.

In medicina traditionala chineza, tulburarile mintii sunt atribuite tuturor lojelor energetice, fiecare gurvernand pe langa functiile fizice si pe cele psihice. Depresia, melancolia este legata in special de loja metal – reprezentat de plaman cu atributul spiritual PO. Supremul atribut spiritual, insa, il detine Shen-ul – guvernat de loja inimii. Iata ce scriu textile vechi chinezesti despre aceasta:

„ Cartea veche a definitiilor se refera la Cord ca fiind conducatorul fiintei umane, lacasul constiintei si inteligentei. Daca decidem sa hranim acest element crucial in practica noastra de zi cu zi, atunci viata ne va fi lunga, sanatoasa si sigura. Daca viziunea conducatorului devine tulbure si neclara, calea va deveni aglomerata (congestionata) si corpul fizic va fi afectat sever. Daca lasam ca vietile sa se centreze pe ganduri si activitati tulburi, vor decurge consecinte nefaste.”

 200 i.e.n „Orice deviere are loc deasupra  produce o disfunctie dedesubt. Nu-ti alerga inima ca pe un cal de curse, ii vei epuiza energia; nu-ti face inima sa zboare ca o pasare, s-ar putea sa ii ranesti aripile. Nu incerca sa misti fara rost lucrurile in jur doar de dragul de a vedea ce se intampla. Daca misti lucrurile le disloci din locurile lor; daca esti calm si rabdator totul va veni de la sine spre tine.”

Depresia – elemente de diagnostic si tratament: ce concluzii practice tragem:

Pentru a-ti hrani inima si a indeparta depresia:

·     Doreste putin;

·     Straduieste-te cu masura;

·     Fii flexibil;

·     Fii altruist;

·     Tempereaza-ti asteptarile;

·     Lasa lucrurile sa curga de la sine.

Medicina alopata vine in ajutorul depresivilor cu o baterie foarte larga de antidepresive – de la inhibitori ai recaptarii serotoninei (celebrul Prozac), la stabilizatori ai afectelor, pana la antidepresivele triciclice (amitriptilina) si antipsihotice.

Toate au efecte adverse serioase si pericol de dependenta. Este bine sa explorati si celelate optiuni terapeutice inainte de tratamentul medicamentos.

Alte sfaturi practice au fost confirmate de studii clinice diverse.

Depresia – elemente de diagnostic si tratament: Metode relativ la indemana pentru a interveni in cazul unei depresii usoare/ medii:

1.  Psihoterapia – a vorbi cu cineva despre ce te framanta, cineva care sa iti valideze emotiile are cu adevarat efecte miraculoase. Incepeti prin a vorbi cu o persoana de incredere care va sutine din anturajul Dvs. Adresati-va in cele din urma si unui specialist – psiholog pentru a invata cum sa faceti fata atacurilor de depresie.

2. Homeopatia – sunt nenumarate resurse homeopate pentru tratamentul depresiei – tratamentul se face simptomatic, individualizat.

3. Acupuncture – s-a stabilit rolul de eliberare a endorfinelor in cadrul tratamentului acupunctic. In afara acestora se intervine judicious si pe relatia cauza efect.

4.  Fitoterapia – sunataoarea – administrata ca ceai, decoct, tincture-  este o planta miracoloasa- intens studiata cu efect – Prozac like.

5.    Miscarea – in orice conditii trebuie sa va mobilizati catre a va misca putin – efectul relaxant si tonifiant reduce simptomele depresive.

6.    Stilul de viata: concentrati-va pe ce au spus vechii chinezi. Invatati sa delegati din responsabilitati.

7.    Dieta – alegeti diete sanatoase si complete – bogate in vitamin B, Magneziu si Zinc si Triptofan. (nuci, seminte, cereale integrale, plante verzi).

8.     Invatati tehnici de relaxare si meditatie (yoga).

9.  Invatati sa fiti atent la ce va spune organismul Dvs. Luati-va pauza cand simtiti ca vi se epuizeaza resursele si incercati atunci sa va incercati energetic.

10.  Faceti o lista cu lucrurile care va aduc liniste si pace, care va fac sa va simtiti bine. Faceti in fiecare zi cel putin unul din lucrurile de pe lista. 

Dr. Cristina Maria Hanganu- Cabinet medical care ofera optiuni terapeutice naturale integrate: acupunctura, homeopatie, gemoterapie, dietoterapie
Adresa Cabinet: Str Carol Davila nr 33, ap 2, sector 5, Bucuresti
tel programari: 0720445535
email: perfectmedch@gmail.com

Site : www. perfectmed.wordpress.com 

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *