Cum tratam holistic durerile de dinti? Una din cele mai insuportabile dureri pe care le poate suporta o persoana este durerea de dinti. Atunci cand scaunul dentistului iti provoaca fobie, ai la indemana terapii alternative, pentru preventie sau pentru atenuarea durerilor, atata timp cat problema nu este grava.
Cauzele pot fi multiple, de la fumat pana la schimbari hormonale. Sa vedem cateva dintre cele mai frecvente cauze:
– o igiena precara;
– fumatul si consumul excesiv de dulciuri;
– caria dentara – cea mai frecventa cauza, se formeaza atunci cand bacteriile din gura descompun zaharurile in acizi care, in combinatie cu saliva, dizolva smaltul si dentina;
– sensibilitate la frig, la caldura, la mancaruri reci/calde, la aciditate – apare in momentul in care retragerea gingiei produce expunerea radacinii dintelui;
– o fractura a dintelui la muscarea unui aliment mai dur;
– schimbarile hormonale, precum menopauza sau sarcina pot cauza dureri dentare;
– anumite tratamente medicamentoase ce reduc productia de saliva;
– un aparat dentar prost adaptat poate avea repercursiuni asupra florei bacteriene, contribuind la dureri dentare si la aparitia afectiunilor gingivale;
– boli gingivale – acestea amplifica inflamarea gingiilor si deteriorarea osului din jurul dintilor. Bolile gingivale apar atunci cand placa bacteriana produce toxine ce irita gingia. Un prim simptom al acestor boli este sangerarea gingivala.
– inflamatia sinusurilor – aceasta poate provoca simptome care pot fi confundate usor cu durerile de dinti;
Desi exista mai multe puncte care au efect analgezic dentar, cel mai eficient in alinarea durerilor de dinti se afla intre degetul mare si aratator, pe dosul mainii. Rugati terapeutul sa va invete cum sa masati singuri acel punct.
Daca, dupa vizita la dentist, stiti clar ca durerea nu vine de la o infectie, un osteopat v-ar putea spune daca problema e structurala si va evalua necesitatea unei reechilibrari in sfera maxilara, in sfera ORL sau in sfera craniana.
In cazul durerilor dentare, aromaterapeutii recomanda uleiul esential de cuisoare, cu virtuti anestezice si antiseptice, datorate eugenolului, compus chimic care functioneaza ca un anestezic local. Puneti o picatura pe un betisor cu vata, si aplicati in zona dureroasa. Daca durerea este insotita de junghiuri, masati partea dureroasa cu ulei de migdale dulci, in care ati diluat 2 picaturi de ulei esential de menta si 2 picaturi de ulei esential de cuisoare.
Acelasi efect anestezic il poti obtine si de la cuisoarele intregi. Pune cateva cuisoare in cavitatea bucala, lasa-le sa se imbibe putin pana cand se inmoaie, strange putin intre dintii nedurerosi pentru a elibera uleiurile din ele si apoi tine-le pe dintele dureros maximum 30 de minute. Un alt remediu natural este usturoiul. Curata un catel de usturoi si preseaza pe dinte. Sucul usturoiului este un anestezic natural, cu efecte imediate. Poti taia si un castravete in felii subtiri si apoi il presezi pe dintele dureros. Lamaia este o importanta sursa de vitamina C, dar si un bun remediu pentru dintii afectati de alimentatia nesanatoasa. Atat in cazul durerilor de dinti, cat si pentru mentinerea sanatatii lor, spala-ti gura cu sucul unei lamai dimineata, imediat cum te-ai trezit.
Remediile homeopatice trebuie luate doar in urma unui consult de specialitate, pentru a determina cu exactitate cauzele si particularitatile. In general, se poate recomanda Hypericum 30CH, 5 globule dizolvate in apa pentru dureri pe baza nevralgica sau aparute ca urmare a scoaterii (omorarii) nervului. Pentru dureri aparute dupa extractii dentare sau sensibilitate redusa la anestezice, se recomanda Nux Vomica 30CH, 5 globule dizolvate in apa, solutie din care se ia cate o inghititura la un interval de 2-3 ore. Un abces dentar mare, cu senzatie de roseata, tumefactie, durere intensa, ca un junghi, ameliorata la aplicatii reci (gheata locala) poate fi tratat homeopat, pana se ajunge la medicul stomatolog, cu remediul Apis CH30, 3 granule din ora in ora, 4-5-6 doze, 1-2 zile.
Compresa cu ceai de coada soricelului alina durerea. Efecte asemanatoare au si compresele cu ceai de musetel, sunatoare sau tataneasa. Ceaiul din coaja de stejar intareste dintii sensibili. Pentru dureri si curatarea gurii se clateste gura cu ceai.
Scapa de durerile suparatoare de dinti natural si bucura-te de viata!
Sursa de inspiratie:
Stephanre Korsia-Meffre, Medicini alternative, Editura RAO, 2007
Virtual Wellness Explorer