Parul nostru este mai mult decat o podoaba, ce are scopul de a ne face sa aratam bine. Studiile stiintifice, realizate in timpul razboiului din Vietnam, pe niste tineri amerindieni, care dovedisera niste abilitati exceptionale inainte de recrutare, si care dupa inrolare, nu mai dadeau dovada de abilitatile pentru care fusesera selectati, au demonstrat ca: parul este mai mult decat o podoaba, este o extensie a sistemului nostru nervos, ca un fel de antena care capteaza semnale din exterior. Daca ne gandim putin la rolul pe care il joaca mustatile felinelor in simtirea prazii de la distanta, e lesne de inteles de ce soldatii amerindieni nu au mai dat dovada de acelasi abilitati pentru care fusesera recrutati.
Interventiile chirurgicale, problemele de natura dermatologica sau bolile infectioase pot cauza si ele caderea parului.
In mod normal, orice persoana pierde intre 50 si 100 de fire de par pe zi. Ar trebui sa ne punem semne de intrebare atunci cand acest fenomen persista chiar si dupa aplicarea unui tratament. In cazul acesta caderea ar putea fi vorba de o boala sau de efectele secundare ale unui medicament.
Cresterea parului poate stimulata prin clatirea parului cu infuzii de urzica (3 linguri in 500 ml de apa clocotita) sau prin masarea scalpului cu ulei de ricin sau ulei de germeni de grau o data sau de doua ori pe saptamana.
Tot sub forma de infuzie, puteti folosi salvia, rozmarinul sau aloe vera – pentru cresterea parului. La fel de benefic este si ceaiul verde, ce contine antioxidanti care previn caderea parului si accentueaza cresterea firului de par. Se folosesc 2 pliculete la 200 ml de apa. Aplicati pe par, lasati sa actioneze o ora, apoi clatiti.
Uleiurile esentiale de ylang-ylang, arbore de ceai, rozmarin sau lamaie revitalizeaza pielea capului. Puteti pune 3 picaturi din fiecare ulei intr-o lingurita de votca, cu o lingurita de apa de flori de portocal si un galbenus de ou batut. Aplicati pe pielea capului si lasati sa actioneze o ora, dupa care clatiti. Folositi acest remediu de 2 ori pe saptmana.
Terapiile spa stimuleaza circulatia sangelui la nivelul scalpului, prin miscarile de masaj. Recomandam Kerala & Shirodhara, un tratament al gatului si scalpului, care utilizeaza uleiul de susan pentru masarea parului si scalpului. Uleiul din seminte de susan este o modalitate minunata de reconditionare a parului uscat, vatamat care este plin de varfuri despicate sau este tratat chimic.
In plus, masarea scalpului cu ulei din seminte de susan ajuta la curatirea scalpului de infectii, matreata si pori imbacsiti, cauze ce determina rarirea si pierderea parului. Cream-bath este un tratament traditional din Indonezia, ce foloseste virtutile uleiului de cocos pentru regenerarea capilara. Si hammam-ul poate fi o terapie buna pentru par: exista unele hammam-uri in Romania care au un ritual special dedicat parului.
Un consult medical va fi in stare sa desopere cauzele care au condus la caderea parului, astfel ca remediile sunt indicate in functie de particularitatile fiecarui caz. In functie de cauzele depistate pentru caderea parului, se poate recomanda: OLEANDER in caz de seboree (par si piele grasa); VIOLA TRICOLOR (atunci cand caderea e cauzata de eruptii cu cruste de tip eczema); pentru par uscat: THUYA OCCIDENTALIS; pentru parul gras si pentru matreata – PHOSPHORICUM ACIDUM.
Bucura-te de un par sanatos si frumos, in mod natural!
Virtual Wellness Explorer