Momentul primei sarcini este un amestec de emoții și trăiri intense: neliniște, bucurie, mirare, dar și întrebări legate de schimbările fizice și hormonale și de sănătatea fătului. Dar înainte de pregătirea pentru rolul de mamă, este nevoie de pregătirea corespunzătoare și înainte de sarcină. Pentru că aportul corect de vitamine și minerale în faza de preconcepție și, apoi, în sarcină, înseamnă o mamă sănătoasă și un copil sănătos.
Mai ales în timpul primei sarcini, femeile au multe întrebări despre ce ar trebui să mănânce pentru dezvoltarea corectă a bebelușului lor. Acesta este un moment în care pot, în interesul copilului lor, să adopte sau să se reîntoarcă la obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Dieta recomandată în timpul sarcinii poate diferi de recomandările generale pentru adulți, pentru că sarcina declanșează o serie de mecanisme pentru a acoperi nevoile de energie, proteine, vitamine, minerale și oligoelemente legate de creșterea fătului și de modificările din organismul matern (creșterea numărului de globule roșii, creșterea uterului etc.). Aceste mecanisme sunt după cum urmează:
– creșterea progresivă a apetitului și, deci, a consumului spontan de alimente; dacă alimentația este variată, rezultă o creștere a aportului de vitamine, minerale etc., care contribuie direct la acoperirea nevoilor;
– rezervele naturale de vitamine și minerale ale organismului matern acoperă nevoile fătului și limitează efectele unei alimentații deficitare a mamei. De aceea este atât de importantă o alimentație echilibrată a viitoarei mame înainte de concepție;
– adaptarea foarte precoce a metabolismului multor nutrienți la sarcină; de exemplu, bilanțurile de azot și calciu devin pozitive încă din al doilea trimestru de saracină; la fel, absorbția intestinală a fierului crește pentru a ajunge la valori de cinci până la nouă ori mai mari în ultimele luni de sarcină față de primele luni. Majoritatea acestor modificări au loc în al doilea trimestru sau chiar în primul, adică într-un moment în care nevoile fătului sunt încă modeste sau neglijabile; o mare parte dintre nevoi sunt deci acoperite grație adaptării anticipate a metabolismului matern, care permite constituirea de rezerve ce pot fi mobilizate în ultimul trimestru, când fătul crește cel mai rapid;
– rolul placentei și eficiența cu care atrage rezervele materne; de exemplu, rezerva de fier, calciu sau vitamina A a nou-născutului este, în mare măsură, independentă de cea a mamei. Aceste mecanisme de adaptare permit femeilor sănătoase, cu o dietă variată și suficientă, să ducă la termen o sarcină normală (același lucru este valabil și pentru alăptare). Ele se reflectă în creșterea treptată a greutății. Cântărirea regulată este, prin urmare, o modalitate simplă de a verifica dacă aporturile sunt în conformitate cu nevoile, în special în ceea ce privește energia.
– prevenirea anumitor carențe, în special de acid folic, vitamina D și, mai rar, de fier sau iod, prin încurajarea consumului de alimente bogate în aceste vitamine și nutrienți sau prin completarea aportului alimentar cu un supliment, mai ales în cazul acidului folic sau vitaminei D;
– limitarea riscurilor pentru sănătate asociat anumitor alimente;
– monitorizarea greutății;
– evitarea sau interzicerea anumitor comportamente (consum de alcool, fumat);
– prevenția alergiilor;
– combaterea micilor probleme digestive inerente sarcinii;
– activitate fizică adecvată. Sarcina este compatibilă cu activitatea fizică zilnică, însă este indicat să se evite efortul intens, întrucat există o relație inversă între greutatea la naștere și nivelul de activitate fizică.
– să mărească aportul de acid folic (Vit B9), în special în cazul unei sarcini planificate, pentru a reduce incidența defectelor de tub neural;
– să ia în considerare alăptarea naturală, cea mai potrivită metodă de hrănire pentru dezvoltarea armonioasă a copilului;
– să îmbunătățească alimentația pentru a reduce carențele de vitamine și minerale;
– să îmbunătățească aportul de fier;
– să evite alimentele care pot provoca alergii.
Din cauza placentei bogate în mitocondrii, sarcina favorizează stresul oxidativ. Organismul pune în funcțiune mecanisme de protecție împotriva stresului oxidativ și pentru protecția fătului dar, chiar și așa, fătul este supus unui anume grad de stres oxidativ. Acesta atinge apogeul în al doilea trimestru de sarcină, când se consideră că se încheie perioada de vulnerabilitate a fătului și a procesului de gestație în general.
Afecțiunile specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea gestațională, rezistența la insulină și diabetul înseamnă și o deteriorare semnificativă a radicalilor liberi. Antioxidanții precum și evitarea excesului de fier ameliorează leziunile materne și fetale precoce.
Dacă, în general, o alimentație atentă și echilibrată asigură necesarul de nutrienți al organismului, așa cum am văzut, în sarcină, acest aport trebuie suplimentat. Există situații în care dieta nu oferă surplusul corespunzător sau organismul nu (mai) sintetizează respectiva substanță și atunci soluția este suplimentarea din surse externe. Este și cazul acidului folic, în toată perioada, de la preconcepție, la sarcină.
Folații sunt coenzime implicate în numeroase reacții enzimatice: metabolismul amino acizilor, sinteza proteinelor.
Dar principala lor funcție este sinteza acizilor nucleici (AND și ARN), adică a acelor procese biochimice care exprimă identitatea genetică a fiecărui individ. Informația este esențială pentru multiplicarea celulei, astfel că folații sunt implicați în regenerarea țesuturilor precum membranele mucoase, celulele roșii și, desigur, dezvoltarea fătului.
Așadar, acidul folic sau vitamina B 9 este estențială pentru dezvoltarea corespunzătoare a fătului, având un rol particular în formarea sistemului nervos și în prevenirea defectelor de tub neural.
Deficiența de acid folic în faza decisivă a dezvoltării sistemului nervos embrionar (săptămânile 14 – 21) poate duce la malformații severe, numite defecte de tub neural: spina bifida (defect de închidere osos la nivelul coloanei vertebrale cauzat de închiderea incompletă în zilele 26-30 de sarcină a tubului neural) sau anencefalie.
Concentrația de acid folic la mamele care au născut copii cu defecte de tub neural este mult mai mică (294 μg/l) față de mamele cu copii sănătoși (399 μg/l).
Pentru a reduce riscul malfromațiilor, este esențial ca mamele să suplimenteze aportul de acid folic la momentul concepției și în primele opt săptămâni de sarcină.
Manhaé Femmes Enceintes (Femei însărcinate) este un supliment 100% natural care aduce un aport dublu de acid folic (vit. B9) față de valorile naționale de referință. Produsul este special conceput pentru nevoile nutriționale din preconcepție și sarcină, asigurând toată gama de vitamine și minerale pentru această perioadă: Acid folic, Omega 3, 8 vitamine ale grupului B, Vitamina D, Magneziu, Fier, Iod.
Manhaé Femei însărcinate este destinat femeilor aflate la o vârsta fertilă. Efectul benefic se obține prin consumul zilnic a 400 μg de acid folic, cu cel puțin o lună înainte de concepție și până la trei luni după concepție.
Suplimentarea cu acid folic crește cantitatea maternală de folați, iar aportul adecvat de acid folic înainte și în timpul sarcinii ajută la dezvoltarea normală a tubului neural la fătul în curs de dezvoltare. Fierul, magneziul, vitaminele B12, B2, B3, B5, B6 și B9 ajută la reducerea oboselii, frecventă în timpul sarcinii, iar vitaminele B12, B6, B9, D, alături de Fier, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar al mamei.
Manhaē Femei Însărcinate face parte din gama de suplimente naturale de sănătate și frumusețe Manhaē, de la Vitavea Santé, fabricată în Franța de cel mai mare producător european de suplimente alimentare, grupul Havea. În România, suplimentele Manhaē sunt disponibile în principalele rețele de farmacii și pe site-ul propriu www.vitavea.ro.
Primary care, family medicine, General ultrasound, homeopathy, acupuncture skills