Ceremonia ceaiului te va cuceri. Un frumos proverb spune ca „omul care nu are in el niste ceai, este incapabil sa inteleaga adevarul si frumosul.” China este tara care a ridicat aceasta bautura la rang de religie, „calea ceaiului” fiind un cult bazat pe venerarea frumusetii ascunse in sordidul cotidian.
Calea ceaiului propovaduieste bunatatea si armonia, ancorarea in momentul prezent si placerea de a impartasi cu ceilalti. Aspecte pe care cu siguranta le vei resimti in cadrul unei ceremonii dedicate.
Vestea buna este ca nu trebuie sa calatoresti pana in indepartata China ca sa experimentezi starea de meditatie si introspectie oferita de un asemenea ritual. Artasia sau Academia de Arte Asiatice aduce arta ceaiului in Bucuresti, in cadrul workshopurilor de ceremonie a ceaiului inspirate din calatoriile fondatorilor pe meleaguri fermecatoare.
Medicina traditionala chineza ne invata ca a bea ceai este mai mult decat o placere sau un simplu obicei cotidian. Pentru a beneficia din plin de virtutile acestei bauturi, este necesar un cadru aparte si un antrenament specific al corpului. Toate acestea reprezentand componente esentiale ale unui ritual autentic.
Limbajul corporal are un rol aparte atat in cazul profesorului, cat si in cel al elevului. Modul in care ne asezam la masa, felul in care ne folosim mainile, incheieturile, pozitia capului…
Toate acestea contribuie la o atitudine interioara specifica. Fiind atenti la pozitia corpului, la felul in care ne miscam, la felul in care respiram. Devenim constienti de momentul prezent. Iar mintea se transforma in ceva la fel de limpede precum ceaiul din cana.
Mai mult decat atat, in trecut, Medicina Traditionala Chineza asocia obiceiul de a bea ceai cu anumite exercitii fizice care potentau efectele acestora. In cadrul workshopurilor Artasia, degustarile de ceai chinezesc vor fi acompaniate de astfel de miscari specifice care vizeaza imbunatatirea functiei organelor interne (ficat, stomac etc). Te vei delecta cu parfumata iasomie, cu un Pu-Erh detoxifiant, cu ceaiul Daoist WuLong – GuanYin si DaoCha. Sau cu un ceai verde cu puternice proprietati antioxidante.
Spre final, te invit sa iei o ceasca de ceai in mana. Și sa reflectezi asupra unui citat frumos din Okakura Kakuzo, „Cartea ceaiului”!
„Ceaiul este o opera de arta si are nevoie de un maestru care sa dea viata calitatilor sale cele mai nobile (…).
Fiecare noua ceasca de ceai are propria individualitate. E rezultatul unei armonii irepetabile intre apa si foc. Întruchipeaza o traditie unica, are o poveste de spus, care e numai si numai a ei. Și e menita sa contina frumusetea pura. Cat de mult pierdem noi din cauza ca societatea ignora aceasta regula de baza a artei si a vietii.” Okakura Kakuzo
Artasia Academia de Arte Asiatice
E-mail: academy@artasia.ro
www.artasia.ro
The article was published in Revista Spa&Wellness editia Septembrie 2015.
Virtual Wellness Explorer