La invitatia EXEC-EDU, am participat la o serie de firmari foarte scurte (5-15 minute) pe subiectele: ce inseamna Wellness (starea de bine), Well-being, Spa. Am stabilit sa ne rezumam doar la aspectele foarte concrete, palpabile si usor de inteles, urmand ca cei interesati sa descopere pe despreSpa.ro mai multe detalii. Motiv pentru care voi oferi de fiecare data, la finalul articolului link-uri cu trimiteri catre alte materiale care ar putea fi de interes. EXEC-EDU a dezvoltat de mai multi ani directia de Programe de Well-being – si noi, despreSpa.ro, am fost de la inceput colaboratorii lor pe diverse workshop-uri wellness, teambuilding-uri wellness, spa corner la evenimente etc.
Aseara, la prima noastra intalnire, am discutat despre ce inseamna Wellness, tradus in romana prin „stare de bine”:
Gasesti filmarea la finalul articolului, mai jos reiau principalele idei desprinse din discutie:
Pornind de la statisticile furnizate de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), 75% din bolile cronice pot fi prevenite prin: nutritie echilibrata, massage, somn, mindfulness, timp petrecut in natura yes movement. Aceste obiceiuri sunt exact axele wellness-ului.
Conform Global Wellness Institute, Wellness-ul inseamna totalitatea obiceiurilor care ne mentin sanatosi. Ceea ce se traduce printr-un mix intre: relaxation, miscare, echilibru spiritual, aspect fizic ingrijit, armonizare cu natura si o alimentatie echilibrata.
Despre fiecare dintre ele:
in afara de ce mananci (si specialistii wellness recomanda o hrana cat mai alacalina – undeva la 70-80% alcalinitate); depinde si cat mananci (atat – cat este stomacul nostru – la o masa); cat de mult mesteci mancarea inainte de a o inghiti etc.
de preferat in natura, dar chiar si acasa: alergi 10 min, sau dansezi sau mergi cu bicicleta – sau faci pur si simplu niste exercitii de stretching dimineata / yoga, pilates – sunt sute de variante de clase gratuite in perioada aceasta – si te vei simti mult mai bine pe termen lung!
nu inseamna nici unghii false, nici solar, nici injectii cu Botox. Inseamna in primul rand o piele hidratata. Care se obtine atat din apa pe care o bem, cat si din cremele (naturale) pe care le aplicam pe pielea noastra. Din cat de mult dormim si la ce ore, printr-o respiratie corecta, o stare de spirit echilibrata. Dar si din alti factori care ne determina sa fim frumosi pe interior: deoarece daca suntem frumosi pe interior, cu siguranta, vom fi frumosi si la exterior!
din ultimele studii a rezultat ca oamenii se relaxeaza mult mai bine in natura, nu in Lux. Uleiurile esențiale care emană din flora, susurul apei, ciripitul pasarelelor, toate acestea contribuie la relaxarea noastra mult mai bine, mult mai eficient decât luxul.
In 2016 dintr-un raport al OMS a reiesit ca in fiecare an 12.6 milioane de oameni ( aproximativ. 22%) mor prematur din cauza poluarii de acasa sau de la locul de munca. De aici rezulta ca romanii au oportunitatea de a merge in vacante / week-end-uri in statiunile balneare din Romania. Prin Balneo iti poti intari sistemul imunitar, prin factorii naturali de cura cu care tara noastra a fost binecuvantata!
Este clar ca nu vom fi niciodata calugari tibetani si ca nici unul dintre noi – nu tindem catre asta. Dar, putem sa introducem in rutina zilnica 2-3 minute de meditatie (sau rugaciune). Probabil ca stii ca deja au fost facute multe studii stiintifice cu care au fost demonstrate efectele meditatiei. De-acum nu mai considera nimeni meditation ca fiind ceva “voodoo”. Efectele mediatiei fost demonstrate si prin introducerea ei in gradinite (din SUA si Marea Britanie in special). Iar acum tendinta este de a o include si in scoli. Si trebuie mentionat ca a fost introdusa cu mare succes si efecte extraordinare si in inchisori.
In afara de meditatie, putem sa incercam sa ne gandim in fiecare zi cui suntem recunoscatori: pentru un ajutor sau orice altceva, pe cine putem sa ajuta – din suflet – nu pentru a obtine ceva inapoi. Toate acestea pot fi facute de oricare dintre noi. Si treptat, ajungem sa iubim mai mult oamenii, sa fim mai buni si sa ne simtim mai bine!
Pentru relaxare recomandam centrele spa deoarece aici veti obtine o destindere rapida atat pe plan fizic, cat si psihic – fizic prin terapia primita. In urmatoarea filmare vom explica, mai pe larg, ce inseamna Spa.
Wellness-ul inseamna schimbarea unor obiceiuri nesanatoase in obiceiuri sanatoase, dar asta presupune o implicare activa si zilnica in preventie si relaxare.
Una e sa traiesti ca o legume in ultimii ani ai vietii, si alta este sa te bucuri de fiecare clipa a vietii si sa-ti petreci fiecare zi plin de vitalitate!
Alte materiale utile:
Articol: https://desprespa.ro/42/spa/wellness/
Alte resurse gratuite:
Publicatii: https://desprespa.ro
eBook: https://desprespa.ro
Virtual Wellness Explorer