/
/
Ce este acidul hialuronic și cum se folosește în cosmetică

Ce este acidul hialuronic și cum se folosește în cosmetică

Last updated in 07 Apr 2023
|
Ce este acidul hialuronic si cum se foloseste in cosmetica

Tu știi ce este acidul hialuronic? Hialuronatul de sodiu sau acidul hialuronic este o polizaharida produsa de corpul uman. Se afla in piele, par si unghii. Cea mai mare cantitate se afla la imbinarea articulatiilor si este aceea masa gelatinoasa, ce are rol de „amortizor” al articulatiilor. 

Cu trecerea anilor la fel ca si colagenul si elastina, producerea acestei substante se diminueaza, iar efectele inestetice incep sa se vada. Sa nu va ganditi ca acesta este o substanta coroziva fiindca are denumirea consacrata de „acid”. Denumirea chimica este de hialuronat de sodiu. 

Rolul acidului hialuronic 

Acidul hialuronic este practic cel ce ajuta pielea sa fie moale, supla si hidratata. Cu rol binedefinit de mentinere a hidratarii si elasticitatii pielii, diminuarea lui contribuind la aparitia ridurilor.

A nu se confunda ridurile de expresie cu cele cauzate de varsta si deshidratare. Ridurile de expresie se mostenesc. Ele pot sa apara la varste fragede si se formeaza din cauza anumitor obiceiuri, automatisme ale mimicii – incruntaturi repatate specifice, grimase, ras, contracturi musculare. 

Un alt rol important al acidului hialuronic, este acela de mentinere a umiditatii pielii la nivel transepidermic. Acidul hialuronic se „leaga” chimic cu apa moleculara. De aceea este indicata aplicarea lui pe pielea umeda pentru a nu avea senzatia ca pielea se stringe dupa aplicarea lui. Absorbirea lui se face complet in circa un minut. Iar in cazul tenurilor grase, uleioase, asfixice, acneice este suficienta doar aplicarea lui pe fata. Eventual crema o aplicati doar in jurul ochilor. 

Serurile cu acid hialuronic sunt solutiile ideale pentru tenul barbatilor, fiind o emulsie nongrasa, usor de aplicat fara necesitatea masarii pielii. Nu blocheaza porii si mentine hidratarea pielii intreaga zi. 

Pentru tenurile uscate sau mature, chiar si in cazul celor mixte, este necesara aplicarea unei creme hidratante sau nutritiva (in functie de tipul de ten sau momentul din zi al aplicarii). 

Serurile si elixirele cu acid hialuronic sunt indicate ca si „primer” pentru cele care folosesc uleiurile naturale, lipogelurile, unguentele sau cremele anhidre. 

CE este acidul hialuronic și cum se folosește în cosmetică? HIDRATAREA PIELII este procesul esential pentru mentinerea sanatatii tenului

Iar aceasta incepe de la stilul de viata, cantitatea de apa sau lichide consumate. Acestea si alte procese metabolice contribuind la mentinerea apei in piele. 

Prezenta acidului hialuronic in emulsii lejere, oil in water si cu ingredientele  optime este eficienta pentru tenurile acneice, iritative, ajutand la refacerea celulara post acnee. 

Prezenta lui in emulsii bogate, in extracte anti-aging, este necesara pe masa de toaleta a celor care au tenuri deshidratate, uscate, mature, alipice. Și este o conditie sine qua non pentru mentinerea sanatatii si integritatii pielii. 

Folosirea constanta a serurilor, emulsiilor sau in ultima instanta a cremelor cu acid hialuronic, are efecte cumulative. Componenta ingredientele adiacente ar fi bine sa fie schimbata periodic. 

Efectul de hidratare sa se mentine in timp. Dar in acelasi timp este necesar si consumul  optim de apa zilnic pentru aportul intern de apa. 

Acidul hialuronic are si o componenta nutritiva data de capacitatea sa a fi cu usurinta absorbit in straturile profunde ale pielii, iar o data cu el ca un „transportor” si al substantelor active din ingredientele componente in emulsii. 

Legate sinergic, ingredientele componente impreuna cu acidul hialuronic au proprietati de vindecare a ranilor epidermice minore, proliferarea de celule noi si migrarea celorlate spre exterior. Acestea fiind date de intensificarea activitatii antioxidantilor. În special a vitaminelor E, A si C asigurand absortia nutrientilor in procesul de regenerare. 

Daca facem o analogie corpul uman – fructe, strugurii de exemplu, acestea sunt constituite in cea mai mare proportie din apa (cca. 75% corpul uman). Iar pielea contine aproximativ 45% – 50% apa. În ambele cazuri lipsa apei duce la deshidratare si „stafidire”.

Scufundarea stafidelor in apa duce la rehidratarea lor. La fel si pielea are nevoie de aportul intern si extern de apa pentru a se mentine elastica, tonica si sanatoasa.

Maria Mihaiu

Cosmeticiana & Trainer Cosmetica 

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *