Ce am invatat din sacrificiile mamei mele? Am crescut alaturi de o mama care cred ca ar putea candida cu mare succes la statul de mama perfecta: cu toate ca lucra (cercetator chimist), se juca cu noi, ne gatea in fiecare zi – ca sa fie hrana proaspata, locuiam intr-un apartament care stralucea de curatenie in orice moment (ziceai ca e din revista, parca nici nu locuiau oameni in el – si asta in conditiile in care tata era foarte dezordonat si noi doi semanam foarte mult cu el – cel putin la acest capitol).
Mai mult, intotdeauna mama stia tot ce miscam noi, copiii, de cele mai multe ori avea timp pentru noi si povestile noastre, ne organiza cele mai faine petreceri si toti copiii erau innebuniti sa vina la noi acasa deoarece mancau cele mai bune prajituri, preparate proaspat, tot de mama.
– Cum era obosita si implicit agitata, ne certa la fiecare pas gresit pe care-l faceam. Si foarte greu mi-am recapatat increderea in mine cand am crescut. In plus, nici atmosfera generala nu era chiar vesela, chiar daca apartamentul era “ca din reviste”
– Ne spunea tot timpul cat de mult se sacrifica pentru noi. Un sacrificiu pe care noi nu i-l solicitasem de nici un fel. Din contra… cu siguranta am fi preferat sa iasa cu noi la un film / in parc decat sa faca curat. Tata era responsabil cu aceste iesiri, ea nu avea niciodata timp.
– nu-si rezerva niciodata timp sa se aranjeze, machieze sau sa se relaxeze. De la atatea indatoriri casnice, pe langa cele de la birou, era permanent stresata – si asta se oglindea in expresia si ridurile ei. Ii lipsea pe zi ce trecea mai mult, feminitatea. Iar eu – cu toate ca primeam tot ce m-as fi putut gandi sau nu, visam sa am o mama care sa-mi fie model de eleganta si feminitate, precum eroinele din carti si mama prietenei mele.
Ma topeam toata cand vedeam o astfel de mama. Motiv pentru care, de ziua mamei, ii cumparam doar produse de machiaj. Inutil sa spun, nu avea niciodata timp sa le foloseasca, ceea ce ma durea ingrozitor. Dar an de an, continuam sa insist, fara rezultat
– N-o sa uit cat de marunta si nesemnificativa s-a simtit atunci cand fratele meu si cu mine am crescut si nu mai aveam nevoie de atentia ei. Parca isi pierduse principalul scop in viata. Dintr-o data a realizat ca are foarte putine prietene (pentru ca nu-si facuse timp sa socializeze prea mult) si ca nici nu mai nici energia, nici dispozitia necesara pentru a incepe din acel moment incolo.
Ulterior, am inteles ca mamele se impart si astazi in 2 mari categorii total opuse, dar cu siguranta ambele categorii de mame isi iubesc copiii si ar face orice considera ca e bine si bun pentru ei.
Din clipa in care am nascut primul copil, am avut intotdeauna grija sa am si alte preocupari. Nu a fost usor sa-mi fac timp pentru mine, dar am reusit. E drept, dupa primul an, nu mai devreme. Daca vrei cu tot dinadinsul, intotdeauna gasesti pe cineva sa stea o ora cu copilul (cand e mic si nu-l poti lasa singur).
Unii s-ar putea gandi ca este egoism. Nu, nu este. Este echivalentul situatiei din avion, cand ti se recomanda sa-ti pui masca tu (adult) primul – si abia apoi copilului. La fel este si in viata de zi cu zi: pentru a avea un copil fericit si sanatos, in primul rand, tu trebuie sa fii bine.
Insa a-ti gasi timp pentru tine… nu este suficient.
Conteaza foarte mult si ce faci cu timpul acela pretios in care esti tu cu tine. Stai pe facebook? Pe forumuri de copii? sau faci ceva valoros pentru tine?
Spre deosebire de parintii nostri, noi avem norocul sa fim o generatie care are acces la informatii. Am ales studiul “Piramida performantei” – publicat in 2001 in Harvard Business Review.
Pe scurt, ideea este ca daca fizic suntem sanatosi (dar pentru asta trebuie sa facem miscare in fiecare zi, sa mancam sanatos, sa dormim suficient, sa ne hidratam), atunci si emotional vom fi mai echilibrati: vom fi mai intelegatori – cu noi insine si cu cei din jurul nostru, si vom trece mai usor peste gandurile negative si ne vom gestiona mai usor emotiile.
Abia in momentul in care si fizic, si emotional suntem echilibrati, functionam pe plan mental la capacitate maxima. Si ultimul prag, cand toate cele de mai jos sunt in echilibru, ne dezvoltam mai bine si din punct de vedere spiritual: ne preocupam mai mult de menirea noastra in viata (alta menire, nu numai copilul), ne sporeste apetitul sa ne implicam in activitati care sa ne aduca bucurii sufletesti (care n-au nici o legatura cu partea materiala, ci doar cu implinirea sufletului) – si automat putem transmite catre copil modele si valori importante:
– grija pentru altii
– dorinta de a-i ajuta si sprijini pe altii care nu au cat ai tu,
– importanta de a fi fericit, nu bogat;
– preocuparea de a fi el zi de zi mai bun, indiferent de cum sunt cei din jurul lui etc.
Pe toate cele 4 planuri: corporal, emotional, mental si spiritual.
Chiar daca este un model prin care s-a demonstrat stiintific faptul ca echilibrul corp – minte – suflet ajuta la cresterea performantei la locul de munca, el se poate aplica foarte bine si in viata personala.
Daca vreau sa fiu plina de energie si entuziasm, implicata in tot felul de proiectele creative, si / sau initiative umanitare, sa devin pentru copiii mei un model in acest sens si nu in a avea toate gandurile mele orientate strict spre ei, atunci trebuie sa acord importanta stilului meu de viata.
Cel mai simplu este sa-ti transformi To DO list-ul in To BE List. Voi reveni cu un alt articol dedicat pe acest subiect. Pana atunci insa, iti recomand sa faci o vizita la spa.
Ai citit deja eBook-urile pe care le-ai primit cadou la abonarea la Newsletter. Deja stii ca indiferent daca poti aloca 20 de minute sau 1 ora, sau 5 ore la Spa – rezultatul este o relaxare profunda. A tuturor celor 5 simturi simultan (vaz, auz, miros, tactil, gust). Iar experienta spa are beneficii imediate asupra fizicului, dar si a psihicului tau.
Se produce un efect de sinergie intre toate elementele din spa si terapia propriu-zisa (efect pe care n-ai cum sa-l simti daca faci un masaj la tine acasa, cu exceptia cazului in care ai un spatiu conceput special pentru relaxarea tuturor simturilor la tine acasa). Retine: o experienta spa este mult mai mult decat un masaj. Daca nu simti asta, schimba spa-ul la care mergi.
Si daca cunosti vreo mama care este super-dedicata si nu isi aloca nici un moment pentru ea, ofera-I cadou un voucher la spa! Este cel mai util si benefic cadou pe care i l-ai putea darui…
Cu voucherul despreSpa.ro – isi poate alege singura, dupa propriile preferinte, atat centrul spa, cat si experienta spa pe care vrea sa o traiasca: in orasul in care locuieste, sau atunci cand pleaca la mare, la munte (unde, stim, cu copiii nu e chiar relaxare, ci mai degraba doar o schimbare de decor). Ofera-i acest moment de liniste, rasfat, relaxare si bucurie!
Si iti poti cumpara si tie un eVoucher spa. Nu trebuie sa ti-l ofere altcineva! Meriti sa-ti aloci timp pentru un moment, din care vei iesi stralucind – la interior, ceea ce se va reflecta si la exterior.
Spor la Spa!
Ioana Marian, founder of despreSpa.ro
Founder despreSpa.ro