M-am gandit sa va impartasesc in articolul de azi o reteta de care m-am indragostit la prima degustare. O reteta facuta de buna mea prietena din Indonezia, Anne, careia ii multumesc pentru inspiratie.
Am ales aceasta reteta pentru ca e simpla de preparat, e gustoasa, foarte sanatoasa si, ca sa aveti un motiv in plus sa o incercati, e si hipocalorica, adica e perfecta daca vreti sa slabiti sau sa va mentineti.
Cap Cay sau Cap Cai, cum i se mai spune, inseamna, in traducere libera, legume asortate, si, desi e o mancare tipic indoneziana, isi trage radacinile din bucataria traditionala chinezeasca din regiunea Fujian.
Cap Cay Kuah e o reteta care iti permite sa te joci, sa experimentezi. Presupune gatirea la wok a 10 tipuri de legume, la care adaugi fie peste, fructe de mare, fie carne de pui sau de vita, fie nuci caju,daca esti vegetarian. Exista 2 tipuri de Kuah (sos) – reteta cu sos rosu sau reteta cu sos alb. Sosul rosu e folosit in Indonezia pentru a da un gust mai dulce mancarii, in timp ce sosul alb e doar zeama lasata de legume, la care se adauga sos de stridii, pentru gust.
Se aleg legume precum: conopida, brocolli, varza, varza chinezeasca, morcovi (care sunt legumele de baza), napi, ciuperci, praz, andive, urechi de lemn, usturoi, ceapa etc. Dar fiecare e liber sa experimenteze dupa cum doreste si sa foloseasca ce legume ii plac.
– 4 catei de usturoi, tocati marunt
– o legatura de ceapa verde
– 1/3 lingurita de ghimbir macinat sau de 2 cm ghimbir proaspat, zdrobit
– 1 lingura sos de stridii
– 100 gr carne de vita/pui /peste feliate cubulete sau fructe de mare sau nuci caju
– 1 cana de broccoli, taiat cubulete
– 1 cana de conopida, taiata cubulete
– 1 cana morcov (feliat)
– 1 cana de varza, cuburi
– 1 bucata andiva
– 1 buc ardei gras
– 300 ml de apa
– Sare si zahar pentru gust
– Piper
– 1 lingura unt sau ulei
– 1 lingura amidon de porumb
Se calesc intr-un wok timp de aproximativ 2 minute la foc mic 4 catei de usturoi taiati marunt. Adaugam putin ghimbir taiat marunt, pe care il calim aproximativ 1 minut. Adaugati carnea (peste, vita sau pui) sau nuci (daca sunteti vegetarian) apoi legumele care se calesc mai greu ( cum ar fi morcovul, brocolli, ardeii etc). Acum puteti pune si jumatate din cantitatea de apa, sosul de stridii, sare si zahar, pentru gust. Nu lasati legumele sa se prajeasca, ele nu trebuie sa-si piarda culoarea. La sfarsit, se adauga legumele verzi, frunzele de varza / andive etc / ceapa verde si restul de apa. Nu uitati sa condimentati cu piper, dupa gust. Se serveste cu orez facut la aburi.
Selamat makan sau… pofta buna!
Virtual Wellness Explorer