/
/
Arsenal de vitamine pentru sezonul rece

Arsenal de vitamine pentru sezonul rece

Last updated in 07 Apr 2023
|
Arsenal de vitamine pentru sezonul rece
Glass jar of honey with chestnuts and walnuts over honeycombs as background

De ce avem nevoie de un arsenal de vitamine pentru sezonul rece? Toamna devreme, cand inca ploile si frigul nu au detronat soarele si caldura, e perioada ideala pentru a ne pregati organismul pentru sezonul rece. Cresterea imunitatii ar trebui sa se numere printre prioritatile de toamna, caci odata cu vremea urata, vin si virozele si gripele.

Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii noastre de spirit. Iata cum putem sa ne ajutam organismul sa faca fata schimbarii de anotimp si sa-i crestem imunitatea pentru a trece prin sezonul rece neatinsi de raceli.

Spune-mi ce ai in farfurie, ca sa-ti spun cat de rezistent e sistemul tau imunitar!

Ceea ce mananci conteaza si, mai mult decat atat, hrana iti poate intari sau slabi sistemul imunitar. Fructele si legumele proaspete de sezon (mai ales cele bogate in vitamina C), alimentele bogate in Omega 3 sunt ca un scut de aparare pentru sistemul tau imunitar, in timp ce alimentatia de tip fast-food, prajelile si produsele de patiserie sau cele pe baza de zahar, erodeaza incet-incet bariera de protectie a corpului.

Farmacia toamnei: arsenal de vitamine pentru sezonul rece

Pe langa scaderea temperaturii, toamna aduce cu sine si o serie de alimente bogate in vitamine si minerale. O adevarata farmacie a naturii care ne sta la dispozitie: broccoli (contribuie la multiplicarea celulelor albe ce protejeaza organismul impotriva infectiilor), dovlecei (bogati in caroten, lupta impotriva bolilor de inima), conopida (reduce nivelul de colesterol, avand proprietati antiinflamatoare), sfecla (o sursa bogata in acid folic, fibre, vitamina C si fier), ciuperci (pline de seleniu si antioxidanti – protejeaza impotriva efectelor poluarii).

Apoi avem: afine (benefice tractului urinar), nuci (ce contin acizi omega 3 – cu rol in reducerea riscului de boli cardiovasculare), pere (bogate in vitamine precum A, B1, B2, C, E – au efect diuretic, scad nivelul de colesterol din sange si previn hipertensiunea), mere (indicate in afectiunile digestive, scad nivelul colesterolului), struguri (previn constipatia, reumatismul si afectiunile ficatului), gutui (pentru efectul tonic, antiseptic, si diuretic), castane (o sursa excelenta de energie, foarte bune pentru calmarea durerilor reumatice).

Insa cum teoria nu este suficienta, va prezint in continuare si o reteta care sa va inspire, utilizand cat mai multe din legumele mentionate mai sus.

Un adevarat cocktail de antioxidanti, un arsenal de vitamine pentru sezonul rece. Ai nevoie de:

conopida;

broccoli;

ardei grasi, de culori diferite;

ciuperci champignon taiate marunt;

o ceapa rosie;

1 telina mica;

1 morcov;

zeama de la 1-2 lamai;

1-2 linguri ulei de masline;

patrunjel din abundenta;

sare si alte condimente preferate;

Conopida si broccoli se taie in bucatele mai mici, se indeparteaza radacinile si se proceseaza in robotul de bucatarie pana devin maruntite precum orezul. Atentie insa, dupa ce spalati conopida, e recomandat sa o stergeti cu servetele, pentru a nu rezulta suc de conopida in loc de salata.

In mod similar, maruntim telina si morcovul prin blender, dupa ce le-am taiat in bucati mai mici in prealabil. Nu pune mai mult de un pumn sau doua in blender, pentru ca sa se poata marunti bine si sa nu rezulte zeama. Ceapa, ciupercile, ardeii si patrunjelul le maruntim cu ajutorul cutitului. La final trebuie sa arate ca un orez cu legume, insa fara orez. Daca te intrebi de ce trebuie taiate atat de marunt toate, este pentru ca astfel devin foarte usor de digerat si organismul isi extrage mai repede substantele nutritive de care are nevoie. Revenind la reteta noastra, amestecam toate ingredientele atent maruntite. Apoi adaugam uleiul de masline si zeama de lamaie, presaram patrunjel, sare si pofta de viata. 

Sucurile de fructe si legume

Cea mai rapida modalitate de a beneficia de un spectru larg de vitamine si minerale, cu absorbtie rapida, este sa bei dimineata, pe stomacul gol, un suc din fructe/legume. Sucurile de fructe si legume dau un plus de vitalitate organismului, stimuleaza digestia, contribuie la ameliorarea unor afectiuni, tinand la distanta infectiile si racelile de sezon.

Iti recomand urmatoarea reteta, pe care poti sa o adaptezi in functie de gusturile tale. Daca nu suporti gustul legumelor in suc, poti sa maresti cantitatea de suc de mere, pana cand gustul ti se pare acceptabil.

2 tulpini de broccoli;

Frunze de spanac;

5-6 frunze kale;

1 varf de lingurita pulbere de ghimbir;

2-3 mere.

Ingredientele se trec prin blender si, pentru un gust mai special, poti adauga zeama de lamaie si frunze de menta. Te indemn de asemenea sa experimentezi si sa gasesti retetele favorite in functie de fructele si legumele care iti plac!

Arsenal de vitamine pentru sezonul rece. Super-alimente pentru o imunitate de fier

Supranumita si „ginsengul romanesc”, catina contine vitaminele C, A, tot complexul de vitamine B, D, E, F, P, betacaroten si minerale printre care calciu, fosfor, magneziu, potasiu, pectine, aminoacizi si acizi grasi esentiali, fiind excelenta pentru intarirea sistemului imunitar atunci cand este consumata cu regularitate.

• Bogate in vitamina C, macesele vindeca virozele respiratorii, calmeaza tusea si revigoreaza organismul in caz de febra.

• Ceapa si usturoiul contin potasiu, calciu, fier, sulf, precum si vitaminele A, C si E si bioflavonoide, intarind sistemul imunitar, in special daca sunt consumate crude.

• Propolisul este un antibiotic natural, ce imbunatateste sanatatea sistemului osos, reduce colesterolul rau, ofera protectie in fata microbilor si virusilor, fiind foarte util in bolile respiratorii si bronsita.

• Mierea de albine este medicamentul cel mai dulce al naturii, bogat in antioxidanti ce-i dau o valoare terapeutica de necontestat. Iar daca este combinata cu scortisoara, efectele de intarire a sistemului imunitar vor fi cu atat mai puternice. In plus, scortisoara este un condiment utilizat impotriva frigului, a crampelor musculare si a durerilor cauzate de raceala si gripa.

Proteinele te incalzesc

In sezonul rece, organismul depune multa energie pentru a incalzi toate organele corpului. Vestea buna e ca nu numai hainele ne pot tine de cald, ci si o alimentatie bine gandita ne poate scapa de sindromul maini-picioare reci. Proteinele sunt foarte indicate in acest sens, intrucat digerarea lor creste temperatura corpului. Consuma carne de peste, pui, curcan dar si linte, naut, fasole, migdale, quinoa.

Lamai pentru echilibrul organismului

Lamaile sunt fructul ideal pentru restabilirea echilibrului acid-alcalin, si implicit pentru un sistem imunitar puternic. Adauga suc de lamaie in ceai, salata sau alte feluri de mancare, intrucat ajuta la imbunatatirea echilibrului intern al organismului. Iti mai dam un pont delicios: prepara dimineata un suc cu sirop de catina (sau suc de catina facut in casa) si zeama de lamaie!

Relaxati-va cu ceaiuri

Ceaiurile sunt un alt element important pentru cresterea imunitatii. In plus, sunt alegerea perfecta intr-o zi racoroasa. Pentru ca te ajuta sa te relax si sa te incalzesti. In acest scop, sunt indicate ceaiurile de arnica, echinaceea, afin, busuioc, lavanda, mladitele de maces, mugurii de carpen, soc, iasomie, cimbrisor, muguri de pin, muguri de plop, de ginseng, catina, urzica, trei frati patati, sunatoare, tei sau musetel.

Se recomanda ca ceaiurile sa fie consumate caldute, cu lamaie, indulcite cu sirop de stevie, care regleaza nivelul glicemiei si a carui actiune antibacteriana si antimicotica il recomanda ca adjuvant in caz de gripa sau viroze. 

Respectati orele de somn

Poate parea banal, insa este dovedit faptul ca una din cauzele scaderii imunitatii este lipsa unui somn de calitate. Asadar, pentru un sistem imunitar puternic este recomandata respectarea programului de 7-8 ore de somn pe noapte si pe cat posibil evitarea culcarii la ore tarzii, intervalul dintre orele 22-24 fiind cel mai potrivit pentru productia de melatonina, cunoscuta si sub numele de „hormonul tineretii”.

Rasfata-te cu un masaj

Nu numai ca te va relaxa, dar massage iti va aduce multe beneficii si in materie de sanatate.

Spre exemplu, masajul cu uleiuri esentiale (masajul ayurvedic) are efect antibacterian, antiviral, antiinflamator, recomandat pentru cresterea imunitatii, prin stimularea producerii unui numar mai mare de celule imunitare (limfocite T). Un alt masaj ce stimuleaza sistemul imunitar este lymphatic drainage. Dupa cum stim, sistemul limfatic al organismului are un rol important in imunitate, el transportand acizi grasi, colesterol, enzime si hormoni, dar aceasta circulatie se face foarte lent atunci cand corpul este plin de toxine. Prin manevre si tehnici specifice, masajul limfatic accelereaza acest curent de pana la 15-20 de ori, conducand la eliminarea deseurilor toxice ale organismului!

Sauna finlandeza te tine departe de raceli

Atunci cand organismul nostru este expus la o temperatura mai mare de 42°C, are loc un proces de autoreglare prin termosudatie, pentru a pierde astfel cat mai repede caldura in exces.

Expunerea la temperaturi ridicate creeaza o stare de febra artificiala. Proces cunoscut sub numele de hipertermie. Si stim ca febra face parte dintr-un proces de vindecare naturala a organismului, stimuland sistemul imunitar, printr-o productie sporita de anticorpi si interferon.

Asadar, sauna este foarte indicata in stimularea circulatiei sangvine, prevenirea racelii, gripei, amigdalitei, tratarea infectiilor cailor respiratorii si a bronsitelor cronice. Pielea capata elasticitate iar organismul elimina cu usurinta toxinele. Bineinteles ca dupa sauna indicat este sa facem un dus rece. Sau sa aplicam solzi de gheata pe corp (daca aceasta facilitate este disponibila in spa-ul in care mergem). Efectul este acelasi: atat dusul rece cat si vizita in camera de gheata stimuleaza circulatia sangelui si intaresc corpul, pregatindu-l pentru sezonul rece.

Bucura-te si fii recunoscator!

Stiati ca oamenii stresati si depresivi racesc mai usor? Starea afectiva iti influenteaza foarte mult imunitatea. Astfel, trairile din spectrul depresiv au un impact negativ asupra sistemului imunitar. Daca gandurile si starile neplacute iti dau tarcoale, incearca sa-ti focalizezi atentia asupra unor lucruri care iti plac. Care te fac sa te simti bine. Poate fi o meditation, poate fi un sport nou, o conversatie cu un prieten bun. Sau, de ce nu, o carte care te inspira?

Toate punctele mentionate mai sus tin de crearea si mentinerea unor obiceiuri sanatoase. Ideal este sa incepem usor cu 1-2 obiceiuri noi, si sa adaugam pe parcurs, mai ales daca acestea difera mult fata de stilul nostru obisnuit de viata. Specialistii spun ca dureaza in medie cam 30-60 zile pentru a deprinde un nou obicei. Adica 30-60 zile ca sa ne “intre in sange”. E mai greu inceputul, dar nu uita ca ceea ce semeni, aceea culegi. Cultivi sanatate, asta vei culege. Pentru ca vrem sau nu vrem, suntem suma obiceiurilor noastre si ele determina starea noastra de sanatate sau de boala.  

Alexandra Iliuta

Specialist nutritie/wellness advisor despreSpa.ro

The article was published in SPA & Wellness Magazine - September 2014 edition

Topics:Spa

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Motiv respingere *

Login

Username *
Password *