Aromaterapia – Uleiul de lavandă poate fi un ajutor eficient pentru somnul pacienților.
Aromaterapia constă în utilizarea substanțelor aromate selectate în loțiuni și inhalanți, cu scopul de a îmbunătăți starea de spirit și de a promova sănătatea. Mai este numită și medicament aromatic, aromaterapie convențională și aromaterapie holistică.
Acesta a fost subiectul unui studiu pilot, realizat de trei autori: Lytle J 1, Mwatha C, Davis KK. Jamie Lytle și Catherine Mwatha sunt asistente medicale, iar Karen K. Davis este director de asistență medicală, Departamentul de Medicină, Spitalul Johns Hopkins, Baltimore, Maryland.
În general, pacienții internați suferă frecvent de lipsa somnului, ceea ce poate avea efecte negative grave asupra recuperării după boală. Aromaterapia pe bază de lavandă a îmbunătățit sleep într-o varietate de setări clinice, dar efectul nu fusese testat în unitatea de îngrijire intermediară.
Pacienții din grupul pentru control au primit îngrijiri obișnuite. Grupul de pacienți supus tratamentului a beneficiat de 3 ml de ulei de lavandă 100% pur pus într-un borcan de sticlă și așezat pe noptieră de la 10 seara până la 6 dimineața. Pe tot parcursul nopții, la anumite intervale au fost urmărite și înregistrate semnele vitale ale pacienților supuși studiului. La 6 dimineața, toți pacienții au completat Chestionarul pentru somn Richard Campbell, pentru a evalua calitatea somnului.
Studiul a avut ca obiectiv determinarea efectului inhalării uleiului de lavandă 100% asupra semnelor vitale ale pacienților și a calității somnului percepută într-o unitate de îngrijire intermediară.
S-a constatat că în grupul de tratament, tensiunea arterială a pacienților a fost semnificativ mai mică între miezul nopții și ora 4 dimineața, față de cea a pacienților din grupul de control (P = .03).
Conform scorului mediu general de modificare a tensiunii arteriale între măsurătorile de bază și 6:00 dimineața, grupul de tratament a avut o scădere în tensiunea arterială și grupul de control a avut o creștere. Cu toate acestea, diferența dintre cele 2 grupuri nu a fost semnificativă (P = .12). Scorul mediu de somn general a fost mai mare în grupul de intervenție (48,25), decât în lotul martor (40,10), dar diferența nu a fost semnificativă.
Concluzia autorilor în urma studiului
Aromoterapia pe bază de lavandă poate fi un mod eficient de a îmbunătăți somnul într-o unitate de îngrijire intermediară.
Scopul acestui studiu a fost examinarea efectelor aromaterapiei asupra stresului și a reacțiilor la stres la adolescenți.
Metode folosite: Pentru acest studiu a fost utilizată o metodă încrucișată în două grupuri. Tratamentul experimental a presupus inhalarea uleiului esențial de lavandă, iar tratamentul cu placebo a constat în inhalarea uleiului purtător folosind un colier. Eșantionul a inclus 36 de eleve de liceu. Pentru a analiza datele au fost folosite: Testul exact al lui Fisher, testul t and testul pereche cu ajutorul programului SPSS / WIN.
Nivelul de stres a fost semnificativ mai scăzut atunci când adolescenții au primit tratamentul cu aromă, în comparație cu momentul când au primit tratamentul cu placebo. Răspunsurile la stres, cu excepția nivelului de IgA salivar, au fost semnificativ mai mici atunci când studenții au primit tratamentul cu aromă.
Inhalarea de aromă ar putea fi o metodă foarte eficientă de gestionare a stresului pentru elevii de liceu. De aceea, se recomandă ca acest program să fie utilizat în practica clinică ca o intervenție eficientă de asistență medicală pentru elevii de liceu.
Source:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19571632
https://aacnjournals.org/ajcconline/article-abstract/23/1/24/3840/Effect-of-Lavender-Aromatherapy-on-Vital-Signs-and?redirectedFrom=fulltext
Virtual Wellness Explorer