La fiecare inceput de an, ne facem diferite promisiuni: pe unele ne straduim sa le indeplinim, in timp ce de altele uitam cu desavarsire. Printre asa-zisele „rezolutii” se numara si miscarea sau ambitia de a merge la sala sau de a incepe o dieta. Dar daca sunteti pregatiti sa va apucati de sport, trebuie sa cunoasteti un mic secret: ora la care va antrenati este extrem de importanta.
Majoritatea centrelor de fitness sunt deschise inca de la ora 6 dimineata, tocmai pentru a le oferi posibilitatea si celor mai ocupati dintre noi de a face miscare. Si nu orice tip de miscare, ci una eficienta. Daca scopul dumneavoastra este acela de a reduce din stratul adipos, acumulat fie pe solduri, coapse, burta, fesieri sau brate. Atunci faceti sport chiar de la prima ora a diminetii.
Pentru ca aceste antrenamente sa fie cat mai eficiente si sa nu reprezinte un stres pentru dumneavoastra, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte importante.
Ideea de baza din spatele antrenamentelor cardiovasculare pe stomacul gol, facute dimineata, este ca organismul isi foloseste atunci propriile rezerve de grasime in loc sa isi ia energia din alimentele pe care le-ati consumat in prealabil la micul dejun. Nivelurile scazute de zaharuri din sange si de glucoza din ficat forteaza corpul sa invete sa utilizeze mai rapid energia din grasimi.
Un alt aspect important consta in faptul ca dimineata nivelurile testosteronului si al alertei mentale ating maximul zilei. Tot acum, memoria functioneaza cel mai bine, iar temperatura corpului este inca scazuta.
Aceste antrenamente cardiovasculare pe stomacul gol ne vor disciplina. Imediat dupa ce am incheiat miscarea ne vom simti veseli si energici pentru ca am muncit cu spor. Vei putea lua micul dejun la scurt interval dupa antrenament. Mai ales dupa o sesiune intensa de sport, muschii tai au nevoie sa-si reincarce rezervele cu glicogen (energie musculara).
Aceasta energie se obtine cel mai bine prin ingerarea de carbohidrati, imediat dupa antrenament. Asadar, consuma pe parcursul zilei: fructe si legume proaspete, in special cele de sezon, proteine de buna calitate precum ouale, carnea de peste, pui, curcan sau vita, oleaginoase, fibre, dar si carbohidrati de buna calitate precum orezul brun sau basmati, cartofii dulci, pastele integrale etc. Foarte important este consumul cat mai redus de zahar sau alte forme ale acestuia: dextroza, sucroza, sirop de porumb etc.
Motivul principal pentru care lumea se abate de la un stil de alimentatie sanatos este ca mancarurile bune pe care stiu ca ar trebui sa le manance nu sunt disponibile imediat. Iar pe cand se trezesc flamanzi, se duc spre frigider si mananca primul produs pe care il gasesc.
Poate ca uneori poftesti la o ciocolata, pizza sau inghetata, dar dupa ce mananci masa care te ajuta sa te mentii in forma ori sa slabesti, aceste capricii dispar. Trebuie sa ai mesele planificate si pregatite pe toata ziua. Sa stii dinainte ce si cand vei manca, sa urmezi un plan alimentar bine definit. Acest lucru presupune sa prepari din timp mancarea, sa o ambalezi in caserole si sa o iei dupa tine cand este nevoie. Crezi ca nu vei reusi? Tocmai acest tip de antrenamente va reusi sa te disciplineze.
Mateiu Daniela Instructor fitness Heredeu Gold Gym, Oradea
danielamateiufitness@gmail.com
Virtual Wellness Explorer