Ma intind in pat, cu mainile ridicate. Intr-o perioada adormeam mai usor asa. Acum, nu. Dupa un timp, ma intorc pe dreapta. E doar o pozitie intermediara, stiu precis ca nu voi adormi, dar imi place sa stau asa. Apoi, ma intorc spre stanga, partea pe care dorm in general. Nu, tot nimic. Ma intorc pe burta. Imi place cum imi simt spatele relaxat. Sunt cu capul pe stanga. Apoi il intorc pe dreapta. Revin la pozitia pe spate cu mana dreapta in dreptul inimii si cu stanga pe abdomen. Incep respiratiile abdominale. Incep sa numar. Nimic, nu adorm. Casc, dar atat. Incep sa meditez. Ma plictisesc. Iar pe dreapta, iar pe stanga…
Buimaca, ma trezesc si ma uit la ceas. Este ora 3:20. Oftez adanc. Iar am dormit doar trei ore. Nu stiu exact cat pentru ca n-am idee cand am adormit, dar cam asa trebuie sa fie. Beau apa, ma intorc pe dreapta, pe stanga. Pe burta, pe spate iar. Nimic. Incep sa ma gandesc la ale mele. Adevarul este ca sunt foarte creativa in aceste ore. Am o multime de idei. Incerc sa le retin pe cele care-mi plac cel mai mult. Mai demult aveam si un carnetel pe care le notam, dar iar am uitat sa mi-l aduc de jos.
Cum? Deja 6:30?! Nu mai stiu cand am adormit la loc, dar stiu sigur ca trebuie sa ma grabesc sa-l duc pe Edi la scoala. Corpul meu nu vrea sa se ridice din pat. Casc adanc. Ma dor si maxilarele de la cascat. Iar o zi in care ma trezesc sleita. Noroc cu exercitiile de yoga care ma ajuta sa ma dezmeticesc mai repede.
Nu-mi amintesc de cand ma lupt cu insomniile, daca aveam si inainte sa nasc primul copil, acum 16 ani si ceva, sau nu. Dar de cand l-am nascut pe Sebi, m-am luptat cu ele in fiecare noapte.
Evident, ma trezeam obosita. Dupa o perioada, cum se adauga si stresul primului copil, am devenit si irascibila si negativista. Ajunsesem dupa 14 ani de insomnii sa ma concentrez foarte greu la ce am de lucru si sa-mi pierd din ce in ce mai repede firul gandurilor.
Cascam foarte des, inclusiv in intalniri si ma gandeam cu groaza ca vor crede oamenii ca sunt plictisita de intalnire, cand, de fapt, eram doar nedormita de ani si ani. Si, peste toate astea, mancam multe dulciuri si deja mi-era foarte greu sa ma tin de un program de trei mese pentru ca simteam tot timpul nevoia sa rontai ceva. Am reusit sa ma abtin pentru ca sunt foarte disciplinata, dar era greu.
Prietena mea s-a confruntat cu aceeasi problema. Ea adoarme imediat, dar se trezeste noaptea si nu mai reuseste de nici un fel sa adoarma la loc, nici macar dupa trei-patru ore, cum reusesc eu.
Spre deosebire de mine, ea s-a dus la doctor. A facut tot felul de masuratori, analize, schimbare de obiceiuri alimentare, schimbarea orei de somn etc. – rezultatul a fost ca nu s-a schimbat nimic, problemele ei continua si astazi.
Dar in 2021 am izbutit. In februarie, in plina pandemie, am lansat cu Ana Ciobanu cursul anti-aging – care are trei piloni: automasaj facial, gimnastica faciala si produse cosmetice anti-aging
Mi-am dorit mult acest curs pentru ca deja mi se vedeau ridurile din ce in ce mai pronuntat – un alt efect al faptului ca dormeam prea putin – si am zis ca pandemia care ne tine oricum in casa este momentul perfect sa fac aceasta cura anti-aging de doar trei saptamani.
Cursul incepe cu zona fruntii. Dupa ce ne-a predat Ana marti seara miscarile de auto-masaj facial si gimnastica pentru aceasta zona, am continuat sa le practic miercuri – dimineata si seara – si joi dimineata.
Joi seara ne-am vazut din nou pe Zoom si am invatat zona ochilor. La final, pentru ca ma simteam plina de energie si entuziasm, am reluat exercitiile – mai putin de 10 minute: zona fruntii, predate marti, si cele noi invatate cu cateva minute inainte, de la zona ochilor. Apoi m-am dus la culcare si, spre surprinderea mea, am adormit de cum am pus capul pe perna. De fapt, nici nu-mi mai amintesc cand am pus capul pe perna. Si nu m-am mai trezit deloc in acea noapte.
M-am gandit ca este o intamplare. Mi-am continuat exercitiile in fiecare dimineata si seara. Cursul a avansat si cu alte zone, deja practica dura peste 20 de minute, dar pentru ca de-acum dormeam excelent in fiecare seara, m-am simtit motivata sa exersez zilnic.
Din februarie si pana acum o saptamana, n-am mai avut nici o problema cu insomniile, nici macar atunci cand nu-mi faceam decat o data pe zi exercitiile. In general, incercam sa le practic seara, tocmai ca sa adorm repede si profund, dar mi s-a mai intamplat sa nu le fac deloc cateva zile la rand. Insa aveam de grija ca macar de doua ori pe saptamana sa-mi fac ritualul.
In ultimele doua saptamani insa, n-am mai reusit sa le fac. De adormit, am continuat sa adorm repede, dar au revenit insomniile de noapte. Dupa trei nopti consecutive, m-am decis sa reiau exercitiile cel putin o data data pe zi. Imediat ce am reinceput, n-am mai avut nici o insomnie.
Ana ne povestea la curs despre energia propriilor maini si cat de mult ajuta auto-masajul facial, tocmai pentru ca ni-l facem singuri. Eu chiar am identificat o anumita miscare in dreptul sprancenelor la care casc non-stop cand o fac. Nu-mi dau seama daca acea miscare care apasa niste centri energetici de la nivelul sprancenelor sau intregul set de exercitii de auto-masaj facial si gimnastica faciala ajuta, dar ce stiu este ca nu le voi mai abandona.
Am intrebat si colegele de la curs, toate au observat o imbunatatire evidenta a calitatii somnului. Chiar si cele care nu se confruntau cu insomnia au zis ca se trezesc mai odihnite decat erau inainte sa faca cursul anti-aging. Altele au simtit aceleasi efecte.
Pentru ca multe persoane au citit acest articol din 2021 si pana azi, si m-au intrebat ce exercitii pot sa faca, Ana a creat si un curs de detensionare rapida, in care a grupat aceste exercitii de auto-masaj facial si gimnastica faciala, si a mai adaugat si altele noi. Il gasesti aici: https://desprespa.ro/program-pentru-detensionare-rapida/
Aceasta a fost povestea mea despre cum am scapat de insomnie. Daca te confunti cu insomnii de care nu ai reusit sa scapi orice ai incercat, te-as sfatui sa incerci si aceasta varianta, total non-invaziva, cu auto-masaj facial si gimnastica faciala.
Founder despreSpa.ro