Cât timp rămân în organism alcoolul și nicotina? Prin substante chimice ne referim la orice element care afecteaza in vreun fel functionarea organismului. Multe dintre aceste substante influenteaza si capacitatile mentale si pot schimba perceptia omului asupra lucrurilor care se intampla in jurul lui. Alcoolul, cafeina, aspirinele si nicotina sunt toate astfel de exemple. Nu putem afla cu certitudine timpul in care ele „raman” in organism, insa exista totusi cateva aspecte orientative pe care le putem lua in considerare: bagajul genetic, inaltimea si greutatea, varsta si starea de sanatate, volumul de grasime corporala, prezenta sau absenta sportului, frecventa utilizarii substantelor, calitatea acestora etc.
Atunci cand consumam alcool, ficatul metabolizeaza 90% din ceea ce bem. Restul de 10% este eliminat prin expiratie, sange si urina.
In urina: intre 3 si 5 zile
In sange: intre 10 si 12 ore
In par: Pana la 90 de zile
Alcoolul afecteaza functionarea creierului si interfereaza cu felul in care acesta comunica cu restul organelor. Astfel, ne putem confrunta cu schimbari de stare si de comportament si intampinam greutati in a ne coordona miscarile si activitatile.
Consumul de cantitati in exces poate duce la coma si chiar la moarte.
Creierul are nevoie de un singur miligram de nicotina pentru a fi stimulat. Asadar, o singura tigara ar fi suficiente in anumite cazuri pentru a provoca dependenta de fumat indusa prin nicotina. Cum este posibil? Exista anumite substante chimice in creier (neurotransmitatorii) care comunica informatia spre organism. Acestea determina senzatiile si emotiile. In momentul in care se inhaleaza nicotina, neurotransmitatorii sunt „mascati” si are loc productie anormala de dopamina (neurotransmitatorul care controleaza centrii placerii).
Apare deci o stare de euforie si de aici si dependenta.
In urina: intre 15 si 20 de zile
In sange: intre 1 si 3 zile
In par: pana la un an
Surse: curejoy.inc
Virtual Wellness Explorer