Termenul” Acupunctura” este alcatuit din 2 cuvinte de origine latina : acus-ac si puncture-insertie.
Acupuncture, se intelege astfel, este o metoda de tratament prin care, in mod traditional, ace – din diferite materiale (argint, aur, otel) sunt introduse in puncte specifice – puncte de acupunctura. Actual exista si tratament fara ace (laser acupunctura, acupunctura cu magneti, etc).
Acupunctura traditionala chineza are o istorie de mai bine de 3000 de ani, practicandu-se fara intrerupere pana in zilele noastre. Popularitatea metodei a crescut in ultimul secol, fiind o metoda de tratament intens uzitata si larg acceptata astazi si in lumea occidentala.
Medicina chineza, inaintea medicinii occidentale a propus o strategie de tratament holistic a starii de sanatate. Din perspectiva chineza sanatatea este vazuta ca o well-being, o stare de echilibru al persoanei in toate aspectele vietii sale. Boala nu este vazuta ca o intamplare arbitrara, nefericita ci ca expresie a pierderii acestui echilibru.
Filosofia acupuncturii se confunda cu filosofia taoista, guvernata de legea echilibrului. Bunastarea, sanatatea si viata lunga sunt date de armonia pe care o mentinem in toate aspectele vietii: fizic, nutritional, mental-emotional si spiritual.
In Europa Acupunctura s-a afirmat prin intermediul medicinii franceze iar in Romanaia, ea a fost consfintita in 1972 la Spitalul Clinic Coltea.
Acupunctura este, in esenta, o metoda de tratament energetic. Practicianul isi propune stabilirea echilibrului energetic al organismului. Tulburarile energetice (blocajul energetic, vidul energetic, sau excesul energetic) sunt stari care se pot constitui in evenimente patologice.
Energia de care ne folosim zi de zi (Qi – in medicina chineza) provine din aer, din hrana si din mostenirea genetica si, conform viziunii chineze circula prin meridiane enrgetice. La nivelul acestor meridiane se afla punctele de acupunctura cu proprietati bioelectrice aparte, care stimulate determina efecte terapeutice.
Punctele de acupunctura sunt puncte cu rezistenta electrica scazuta si potential electric crescut. Ele pot fi privite ca puncte ce inmagazineaza energia, similar unei baterii electrice. Potentialul electric crescut al acestor puncte a fost demonstrat practic. (Shang, 1989).
Una din preocuparile medicilor cercetatori romani – a fost obiectivarea punctelor de acupunctura si a reactiilor ce se declanseaza in organism sub actiunea acupuncturii asupra lor.
V. Bigu, R. Popescu si G. Virlan (1982) studiaza potentialul electric al punctelor in diverse conditii (incalzirea acelor, compozitia metalica diferita a acelor, stimulare electrica a punctelor) si gasesc modificari cu consecinte importante in practica acupuncturii.
Acelasi colectiv obtine obiectivari vizuale ale punctelor si meridianelor de acupunctura prin injectarea lor cu izotopi radioactivi. Lucrari cu rezultate similare sunt publicate la noi de Tiberiu Raibulet.
Acupunctura se bazeaza, in esenta, pe ideea ca organele si functiile corpului se afla in corelatie cu un punct de pe tegument. In momentul aparitiei unei perturbari a functiei sau organului la acest nivel, punctul corespunzator devine dureros spontan sau la palpare. Actiunea asupra acestui punct – mecanica, prin ac sau masaj, chimica sau electrica – este urmata de reglarea functiei sau organului corespunzator aflat in suferinta. Experienta clinica valideaza in proportii variabile, in functie de afectiune, ideea de baza a acupuncturii.
Proiectia intr-un punct cutanat a unei suferinte organice nu este straina nici medicinei clasice. Sunt bine cunoscute punctele dureroase din apendicita, colecistita etc. Medicina antica chineza nu face decat sa gaseasca pentru toate organele si functiile corpului astfel de corelatii.
Pe scurt, desi mecanismul acupuncturii nu a fost complet inteles, biochimic, s-a obiectivat cresterea neurotransmitatorilor serotonina, endomorfina, beta endorfina, si encafelina in plasma si in creier in timpul tratamentului acupunctic. Cresterea endomorfinei 1, betaendorfinei, encefalinei, serotoninei si dopamnei determina sedare si recuperarea functiilor motorii. Mai mult, au si efecte imunomodulatorii si metabolice – lipolitice. Datorita acestor efecte, acupunctura se poate prescrie cu success in tratamentul durerii, bolilor psihosomatice, bolilor metabolice, si disfunctiilor motorii.
Efectele terapeutice ale acupuncturii au fost explicate si prin reactia de microstres determinate de intepatura Benichou A. (1970) emite ideea ca, prin intepatura acului, se determina un microstres, declansand o reactie de aparare. Efectul local si general al acestei reactii va fi un raspuns neuroendocrin cu efect terapeutic.
Ecoul acestei reactii este nespecific, dar amploarea sa este diferita in functie de inteparea unui punct activ sau a unui punct indiferent si in aceasta consta unul din succesele acupuncturii.
Jean Bossy (1978) afirma ca exista o corespondenta punct cu punct intre piele si maduva spinarii prin fibre nervoase care leaga o zona cutanata precisa de o zona neuronala definita a maduvei. Meridianele insele ar putea fi concepute ca linii imaginare care exprima prezenta legaturilor neuraxiale dintre zonele cutanate si centrii nervosi.
Luand in considerare eficacitatea clinica dovedita a acupuncturii, costul redus al metodei si siguranta terapeutica deosebita, au fost facute multe studii stiintifice pentru demonstrarea bazata pe dovezi a efectelor acupuncturii.
Rezultatele obtinute au validat folosirea metodei, astfel incat in Marea Britanie mai mult de jumatate dintre medicii de familie recomanda acupunctura – in special pentru tratamentul durerii, iar serviciile de acupunctura sunt decontate de Serviciul National de Sanantate. Similar, in toate tarile occidentale acupunctura este folosita cu mare success mai ales in Analgezie, Anestezie si Clinici de fertilitate.
Atestatul de Studii Complementare in Acupunctura poate fi obtinut numai de catre Medici Specialisti ( care au terminat Facultatea de Medicina si au parcurs anii de specializare in rezidentiat – minim 3). Sistemul a fost gandit astfel (spre deosebire de alte tari in care medicina complementara poate fi practicata si de catre non- medici) pentru ca indicatiile terapeutice ale tratamentului prin acupunctura sa fie judicios determinate, iar pacientul sa poata beneficia de terapia cea mai buna pentru situatia lui patologica – fie tratament clasic alopat- fie tratament acupunctic – fie o combinatie dintre cele doua.
Dr. Cristina Maria Hanganu- Cabinet medical care ofera optiuni terapeutice naturale integrate: acupunctura, homeopatie, gemoterapie, dietoterapie
Adresa Cabinet: Str Carol Davila nr 33, ap 2, sector 5, Bucuresti
tel programari: 0720445535
email: perfectmedch@gmail.com
Site : www. perfectmed.wordpress.com
Virtual Wellness Explorer