Să descoperim abordarea holistică a asteniei de primăvară! Pe vremea cand inca credeam in lumi de basm si Ilene-Cosanzene, imi imaginam ca primavara este ca o zana, care, cu a ei bagheta magica, trezeste totul la viata. Si, chiar daca noua nu ne cresteau muguri si nici nu infloream, simteam ca si corpul nostru renaste, debarasandu-se parca de o haina greoaie si ponosita.
Mai tarziu am aflat ca acea haina greoaie, cusuta din ameteli, headaches, stari de anxietate, dureri articulare, lipsa de energie, depression si fluctuatii in kilograme – purta numele de astenie. Ma intrebam pe atunci daca pe copaci ii doare cand le apar mugurii si tind sa cred ca da. Pentru ca si pe noi „ne doare” trecerea din anotimpul rece.
Insa, iata ca tot ea, zana Primaverii, ne-a binecuvantat cu remedii naturale. Pe care le putem folosi cu incredere pentru a ne adapta sufletul, mintea si corpul la noile schimbari climatice.
Exista un exercitiu in yoga numit Salutul-Soarelui, foarte benefic in caz de astenie. Pune sangele in miscare, te scoate din intepeneala de iarna (flexibilizand coloana si articulatiile), ajuta la modelarea corpului si la arderea kilogramelor inmagazinate cu sarg peste iarna, te energizeaza. Daca il vei practica consecvent, vei observa o imbunatatire a starii de spirit, mai multa vointa, vitalitate si incredere in fortele proprii.
Daca tot vorbim de miscare, e momentul ideal sa mergi la dans. Sa alergi in natura, sa te plimbi sau sa incepi un sport care iti place. Pentru ca acest lucru ajuta nu numai la fortificarea organismului. Ci si la fortificarea moralului. Antreneaza-ti corpul, iar mintea te va urma si ea!
Primavara se poarta verde… in alimentatie! Profita de proprietatile terapeutice ale plantelor de sezon si delecteaza-te cu retete de smoothie de urzica cu suc de mere pentru purificarea sangelui, smoothie de spanac cu suc de mere pentru energizare sau o delicioasa salata verde cu untisor, frunze de loboda, praz, anghinare, papadie si alte verdeturi proaspete.
Trebuie sa intelegem ca astenia nu este o boala, ci o manifestare naturala a organismului. Intocmai cum copacii se scutura de zapada, asa si corpul nostru se debaraseaza de toxine, iar astenia este doar expresia acestei purificari. Asadar, nu o combate cu medicamente, ci ajuta-ti corpul sa se detoxifieze cu ajutorul plantelor: rozmarinul iti regleaza sistemul nervos, tinand la distanta racelile, oboseala, durerile de cap si anxietatea. Iti propun un macerat din 15 g frunze si flori la un litru de apa rece, din care sa bei trei cani pe zi. Efecte revigorante are si tinctura din radacini de papadie (15-20 de picaturi de 2-3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa), in special pentru reglarea dezechilibrelor psihice. Actiuni recunoscute au si infuziile din frunze de anghinare, menta, roinita, busuioc sau soc.
Contribuie la eliminarea stresului, la energizarea organismului si la atenuarea migrenelor. Poti, de asemenea, sa te rasfeti punand cateva picaturi de ulei de eucalipt in apa in care faci baie – organismul tau se va simti considerabil revigorat.
Nucul ne ajuta sa suportam mai bine modificarile de temperatura, carpenul este un excelent tonic general, maslinul ne reda motivatia pentru munca, alungand lenea si letargia, fagul alina alergiile sezoniere, iar curpenul este ideal la tratarea starilor de reverie (amplificate de venirea primaverii), pentru persoanele care nu se pot ancora in momentul prezent.
Iti recomand Iyashi Dome, o terapie pe baza de raze infrarosii de origine organica, ce faciliteaza eliminarea toxinelor, prin intermediul unei transpiratii profunde (de tip II) si ajuta la eliminarea surplusului de kilograme. Drenajul limfatic este o alta procedura ideala pentru curatarea si regenerarea profunda a organismului. Tot prin drenajul limfatic se stimuleaza eliminarea apei stagnante din organism. Și se amelioreaza aspectul de coaja de portocala a pielii. Astfel incat sa incepem pregatirea pentru zilele insorite de plaja. Indicata in curele de detoxifiere este si colono-hidroterapia, care faciliteaza eliminarea excesului de kilograme, imbunatatirea digestiei si chiar si a tonusului psihic, caci, asa cum spuneau inteleptii chinezi, „sanatatea fizica si mentala vin din colon”.
Totul in natura este curgator, anotimpurile se succed, determinandu-ne sa ne adaptam conditiilor. Nu intamplator medicina chinezeasca recomanda acupunctura de doua ori pe an, la trecerile dintre sezoane. Acupunctura vine de hac simptomelor cauzate de schimbarile climatice: dureri reumatismale, afectiuni ale aparatului respirator, ale aparatului cardiovascular, diverselor forme usoare de hipertensiune arteriala, afectiuni ale aparatului digestiv, infectii, afectiuni ale sistemului nervos – astenii, anxietati, depresii usoare.
Asa cum copacii renunta la crengile vestejite, renunta si tu la hainele pe care nu le mai porti! Și la obiectele pe care nu le mai folosesti, facand loc noului in viata ta. Lucrurile pe care nu le mai utilizam inmagazineaza o energie stagnanta, care nu e benefica pentru sanatate, conform principiilor Feng Shui. Probabil ca nu e intamplatoare expresia „curatenia de primavara”. Curatenie interioara, mentala si curatenie exterioara, fizica.
Autor: Alexandra Iliuta
The article was published in SPA & Wellness Magazine - February 2015 edition.
Virtual Wellness Explorer