Pentru ca nu mai este mult si tarabele pietelor se vor umple de verdeturi proaspete (deja au inceput!), m-am gandit sa deschidem inca de pe acum subiectul importantei consumului de plante cu frunze verzi.
Eu stiu ca, oricat ar fi de sanatoase, nu toata lumea agreaza gustul frunzelor verzi, oricare ar fi acestea, si de aceea va propun cateva modalitati prin care sa beneficiati de nutrientii acestora, „deghizandu-le” in mancarea voastra de zi cu zi.
Legumele cu frunze verzi sunt abundente la inceputul primaverii: salata verde, untisor, spanac, loboda, urzici, creson, nasturel, varza, fenicul, rucola, patrunjel – toate aceste legume sunt super-eroi atunci cand vine vorba de „curatenia de primavara” din corpurile noastre. Nu numai ca purifica sangele – legumele cu frunze verzi imbunatatesc circulatia, intaresc sistemul imunitar, si va furnizeaza energie vitala.
Puteti mari cantitatea de legume cu frunze verzi pe care le consumati, adaugandu-le in felurile voastre preferate.
Ulei de masline si usturoiul sunt cei mai buni prieteni ai frunzelor verzi, dandu-le gust si textura cremoasa. Incalziti intr-o tigaie o lingura de ulei de masline, adaugati un catel de usturoi zdrobit si o mana de frunze proaspete – spanac sau rucola, sotati-le usor timp de 2-3 minute, pana cand frunzele se inmoaie, si adauga-le la omleta pentru un mic dejun energizant.
Adaugati o banana, cateva capsuni, lapte de migdale, niste gheata, si o tulpina sau doua de frunze verzi. Organismul vostru va vibra la maxim!
Patrunjel, coriandru, busuioc – cu toatele au aceleași proprietati detoxifiante ca ale verdeturilor cu frunze mari (spanac, varza). Deci adaugati-le cu incredere la salate, sandwich-uri, supe.
Rupeti frunzele verzi in bucati de dimensiuni mici si amestecati-le cu cateva picaturi de ulei de masline. Intindeti-le intr-o tava acoperita cu hartie de copt, presarati-le cu sare de mare, si dati-le la cuptor pentru 10-15 min, pana se rumenesc. In felul asta aveti ce rontai la film sau ca aperitiv, fara sa va faceti griji pentru silueta si asimiland nutrienti pretiosi!
Verdeata taiata in bucati foarte mici (salvie, rozmarin, patrunjel, ceapa verde, usturoi verde). Si adaugata la cartofi prajiti ii transforma intr-o gustare mai usor tolerata de catre organism. Alege sa coci cartofii pregatiti pentru prajit, adaugand cateva picaturi de ulei, si sa-i amesteci cu verdeturile. Nuantele de verde se vor estompa un pic de la caldura, si le vei observa mai greu, insa corpul tau va fi multumit!
Adaugand mai multe frunze verzi in dieta ta de zi cu zi. Organismul va beneficia de aport de energie, de digestie mai buna, precum si de o preventie a bolilor cronice. Primavara asta se poarta verdele!
Ana Maria Stanciu, https://www.blogculegume.ro
Virtual Wellness Explorer