/
/
Istoria spa

Istoria spa

Last updated in 07 Apr 2023
|
Istoria SPA
Zen pebbles. Stone spa and healthcare concept.
Istoria spa

Istoria spa. SPA-urile ieri si azi – Nimeni nu stie exact care este etimologia cuvantului SPA, existand doua versiuni in ceea ce priveste originea acestui termen.

Cuvantul SPA

Prima sustine ca acest cuvant este o abreviere a sintagmei latine Salus Per Aquae care inseamna „sanatos cu ajutorul apei”. A doua varianta, mai credibila. Spune ca termenul provine de la statiunea balneoclimaterica belgiana din regiunea Valonia, numita chiar Spa, statiune cunoscuta din Evul Mediu pentru izvoarele sale pline de virtuti terapeutice. William Slingsby a descoperit in preajma anilor 1550 cateva izvoare de apa minerala langa Harrogate, in Anglia. El a comparat apa minerala a acestor izvoare cu cea din Belgia. De atunci, terapia cu ajutorul apei termale poarta denumirea de spa.

Pe de alta parte, daca avem in vedere baile ca tarapie, spa-ul se practica chiar si in antichitate, la romani si greci. Din cele mai vechi timpuri oamenii au venit „la bai” pentru a-si redobandi sanatatea (de exemplu, Orasul Herculane din Romania era renumit si pe vremea romanilor).

Istoria spa. Azi, se merge la SPA din mult mai multe motive decat in trecut.

Cineva cu dureri de spate va merge intr-un centru de sanatate pentru a-si alina suferinta. Dar o mama care lucreaza intr-un mediu stresant 10-12 ore pe zi, iar cand ajunge acasa se ocupa de copii, va merge la un SPA ca sa petreaca aici cateva ore de liniste. Un adolescent poate vizita un SPA ca sa scape de acnee. Iar o femeie trecuta de prima tinerete ca sa piarda din kilograme si sa se mentina in forma. Un SPA devine astfel un loc de revigorare a corpului, a spiritului si a mintii. Cand mergem intr-un SPA modern, cautam un loc pentru a scapa de stress, a fi rasfatate si relaxate, a ne ingriji sanatatea si silueta. Cu alte cuvinte, indiferent care este scopul nostru direct, obiectivul final este sa ne simtim bine.

Tratamente spa

O ancheta facuta acum cativa ani in tarile din Vestul Europei, privitoare la tratamentul pe care un client il cauta la un SPA, ne indica pe primele 3 locuri: masajul suedez (27%), alte tipuri de massage (17%) si facial treatments (13%). Pe locul 4 se afla manichiura si pedichiura (11%). Urmeaza impachetarilehidroterapiaShiatsu yes Watsu si diverse alte tratamente.

De-a lungul istoriei, diversele forme de SPA au fost unele dintre putinele solutii existente pentru redobandirea sanatatii. Azi, pentru asta avem spitalele. SPA-urile vin doar ca un adjuvant care ofera atat lux cat si rasfat, punand la dispozitie tratamente mai putin agresive, din sfera unui stil de viata wellness. Unele SPA-uri se bazeaza pe medicina traditionala a unor zone geografice indepartate. Cel mai adesea Extremul Orient. SPA-urile moderne aplica cunostiinte de fiziologie si balneologie. Ele fac apel la tehnologii foarte sofisticate pe baza carora, spre exemplu, s-au dezvoltat baile tip jacuzzi.

Daca doriti sa aflati mai multe, va rugam sa accesati link-ul pentru a descarca gratuit ebook-ul „Ce inseamna spa

Topics:Spa

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *