Servirea ceaiului – Savori si sanatate intr-o ceasca de ceai
Dupa apa, ceaiul este bautura cea mai consumata in intreaga lume. El este apreciat din cele mai vechi timpuri datorita efectului sau terapeutic, fiind utilizat atat intern cat si extern. Ambele utilizari ale ceaiului sunt aplicate in Spa-uri. Desi mai cunoscute sunt tratamentele locale cu ceai verde, spre exemplu, utilizarea interna a ceaiurilor nu e deloc de neglijat si de aceea prinde din ce in ce mai mult teren.
In cele mai multe Spa-uri, dupa ce ai incheiat un tratament, esti invitata sa te servesti un ceai de relaxation. Acest moment plin de savoare are menirea sa iti ofere un ragaz inainte de a reveni la lumea plina de tumult. De asemenea, ceaiul ales este adecvat tratamentului pe care l-ai urmat, avand rolul de a-l completa pe acesta din punct de vedere terapeutic. Asadar ceasca de ceai pe care o primesti nu e doar un semn de ospitalitate, ci face parte din ritualul spa, avand un efect benefic asupra sanatatii si starii tale de bine.
Iata care sunt cele mai apetisante ceaiuri pe care le poti degusta intr-un spa si care sunt proprietatile lor terapeutice.
Ceaiul verde, negru si alb contin esente, tannin, flavonoide, cafeina si teofilina. Foarte apreciate in Asia, aceste ceaiuri au cucerit treptat si Europa, fiind celebre pentru efectul lor digestiv, stimulant si diuretic (elimina apa din organism). Aceste proprietati recomanda ceaiurile femeilor care vor sa slabeasca si sunt foarte eficiente atunci cand sunt consumate in paralel cu un tratament de slabire si anticelulitic. Acesta din urma actioneaza in exterior, iar ceaiul ii amplifica efectul, actionand in interiorul organismului.
Ceaiurile sunt benefice si pentru sanatatea noastra, nu doar pentru aspectul fizic. Ele reduc nivelul colesterolului rau din sange si protejeaza impotriva hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare si a diabetului. Ceaiurile au in componenta lor antioxidanti, incetinind procesul de imbatranire al organismului. De asemenea, ele protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer: de esofag, piele, stomac, ficat, pancreas, san si plamani.
Statisticile arata ca la japonezi, coreeni si chinezi, cazurile de cancer sunt mult mai rare. Aceste popoare beau frecvent ceai verde. Explicatia consta in faptul ca ceaiul verde este bogat in antioxidanti, gratie flavonoidelor si polifenolilor din compozitie. Antioxidantii neutralizeaza procesele cancerigene din organism. Spre exemplu, doua cani de ceai verde sunt la fel de bogate in antioxidanti ca 7 pahare cu suc de portocale, capacitatea sa de a lupta impotriva radicalilor liberi fiind chiar de 4 ori mai mare decat cea a alimentelor bogate in vitamina C sau E. Dupa ce ai baut o cana de ceai verde, corpul tau beneficiaza de efectul lui antioxidant timp de 3 ore.
Alte proprietati ale ceaiului verde sunt: stimularea intelectului, cresterea capacitatii de concentrare, reducerea efectului tutunului, prevenirea cariilor dentare si stimularea sistemului imunitar.
Pentru a avea un efect maxim, specialistii recomanda doua cani de ceai pe zi, infuzate timp de 5-10 minute. Totusi consumul de ceai negru, verde sau rosu trebuie limitat in cazul femeilor insarcinate si al persoanelor anemice deoarece teina pe care o contine ceaiul poate inhiba absorbtia de fier. Aceste ceaiuri trebuie consumate cu precautie si de persoanele care au anxiety.
Provenita din zona franceza Provance, lavanda este renumita pentru mirosul ei placut si efectul calmant pe care il are. Intern, lavanda este folosita pentru a trata anxietatea, stresul, depresia, oboseala, insomnia si nervozitatea. Ceaiul de lavanda este numai bun pentru a dubla efectul relaxant al unui massage cu ulei esential de lavanda, orhidee, pin sau lemn de trandafir.
O cana cu ceai de lavanda te linisteste, te calmeaza si te pregateste pentru repaus. De aceea este recomandat sa o bei inainte de culcare. De asemenea, ceaiul de lavanda calmeaza migrenele si te scapa de cefalee.
Lavanda nu are doar efecte asupra sistemului nostru nervos, ci si asupra intregului organism. Ea are proprietati antispasmodice, cicatrizante, de antiseptic pulmonar, tonic cardiac si de regenerare a celulelor pielii. Administrarea lavandei este recomandata si in cazul de tuse, bronsita, reumatism si viermi intestinali.
Lamaia provine din India si devine celebra in Europa in secolul V. Apreciat pentru aroma sa deosebita, ceaiul de lamiae are puternice efecte antioxidante, datorita continutului ridicat de vitamina C. Tot aceasta vitamina este componentul care face din ceaiul de lamaie un tonic excelent si un stimulant al sistemului imunitar. El ajuta la prevenirea racelior si a gripei.
Falavonoidele pe care le contine coaja de lamaie sunt bogate in vitamina P, facand din lamaie un fruct cu actiune benefica asupra capilarelor si a vaselor de sange. Lamaia este un puternic antiseptic, protejand impotriva infectiilor, a problemelor urinare si renale. La nivelul sistemului circulator, lamaia scade nivelul colesterolului rau si fluidizeaza circulatia sangelui, impiedicand formarea cheagurilor.
Ceaiul si sucul de lamaie te ajuta sa slabesti deoarece au efect detoxifiant, favorizeaza digestia si ajuta la arderea grasimilor din organism. De asemenea, vitamina C reduce nivelul hormonului din organism responsabil cu cresterea poftei de mancare. Sucul de lamaie are multiple efecte si asupra frumusetii, fiind aplicat extern sub forma de masti. Ea mentine echilibrul Ph-ului de la nivelul pielii.
Iasomia este o floare alba extreme de parfumata, folosita mai ales in industria parfumurilor. Cu toate astea, iasomia este ideala pentru ceaiurile aromate.
Intr-un spa, in urma unui masaj de relaxare (care poate fi facut chiar cu ulei esential de iasomie), poti savura pe indelete un ceai de iasomie pentru a-ti prelungi momentul de rasfat al simturilor. Iasomia, originara din Asia, este folosita din timpuri stravechi in medicina chineza. Iasomia alunga stresul, calmeaza si relaxeaza. Linalolul, un component volatil prezent in florile de iasomie este cel care da proprietatile relaxante ale acestei plante.
Cercetatorii au aratat ca inhalarea vaporilor de ceai de iasomie reduce frecventa batailor inimii, destinde muschii si stimuleaza productia de neurostransmitatori cu efect de calmare a organismului. Iasomia este cunoscuta si pentru virtutiile sale digestive, calmante si reechilibrante care favorizeaza eliminarea toxinelor articulare. Ceaiul de iasomie calmeaza migrenele, trateaza insomnia, inlatura spasmele si crampele stomacului si este eficient in caz de tuse spasmodica.
Cu un gust aparte, un fel de lamaie picanta, ghimbirul a devenit foarte apreciat in ultimul timp si in bucataria noastra. Ceaiul de ghimbir este si el folosit la spa-uri, avand efect energizant, revigorant si tonic. De asemenea, ghimbirul este renumit pentru efectul sau de a indeparta senzatia de greata.
Renumit afrodisiac, ghimbirul are numeroase proprietati care il recomanda ca fiind un aliat al sanatii noastre. El are un efect similar aspirinei, tratand raceala si durerile de cap. Studiile recente, au aratat faptul ca ghimbirul impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, multumita ginerolului, un antioxidant din familia polifenolilor. Ghimbirul reduce balonarea, favorizeaza digestia si elimina toxinele din organism. Ghimbirul este bogat in minerale, dar cu un continut mic de sodiu, fiind indicat si celor care trebuie sa urmeze un regim fara sare.
Pe langa toate aceste ceaiuri prezentate, centrele Spa mizeaza si pe aroma ceaiului de portocale, a celui de rozmarin, petale de trandafir si flori de tei. Toate acestea au efect relaxant si aduc o multime de beneficii sanatatii noastre.
Virtual Wellness Explorer