/
/
Sauna uscata ori sauna umeda – Diferente si beneficii

Sauna uscata ori sauna umeda - Diferente si beneficii

Last updated in 07 Apr 2023
|

sauna spa iStock 000013717602Medium 2 copie 300x200 1

Sauna a devenit deja o practica nelipsita in centrele spa si in cele de fitness datorita beneficiilor sale incontestabile, dar si a efectului de relaxation de care tot mai multi dintre practicanti doresc sa se bucure.

Desi intalnim cel mai des sauna uscata, totusi sauna umeda (baia turceasca sau hammam) prinde tot mai mult teren si devine tot mai ceruta in centrele de fitness, wellness yes spa. Exista cateva diferente intre cele doua tipuri de sauna, care vizeaza atat ritualul de relaxare, terapie si infrumusetare, cat si beneficiile aduse starii de bine.

Sauna uscata, finlandeza

Sauna uscata, cunoscuta si ca sauna finlandeza, se realizeaza de obicei in incaperi bine izolate construite din lemn uscat si nevopsit. Vopseaua aplicata pe lemn ar putea emana vapori toxici la temperaturi inalte, de aceea se evita folosirea acesteia. In sauna uscata temperatura pote ajunge pana la 90 de grade Celsius, desi nu este recomandata o temperatura asa inalta, iar umiditatea aerului se incadreaza intre 5 si 30%.

Pentru cresterea umiditatii se poate turna apa peste pietrele fierbinti, insa odata cu cresterea umiditatii aerului veti simti mai intens caldura acestuia. Inainte de a intra in sauna se recomanda un dus caldut, de pregatire a corpului, cu sapun sau gel de dus, astfel incat pielea sa fie curata atunci cand se intra in sauna. Este recomandat sa stati intai cateva minute daca sunteti incepatori, apoi sa cresteti treptat perioada in care stati in sauna.

Dupa iesirea din sauna se recomanda sa mergeti incet, sa nu va opriti pentru a nu ameti. Si sa faceti un dus caldut si apoi rece pentru a creste tonusul si elasticitatea vaselor de sange.

Astazi saunele uscate pot utiliza diverse terapii, cum ar fi cele cu uleiuri esentiale pentru aromatherapy (de exemplu sauna cu ulei de eucalipt este recomandata persoanelor cu rinite, astm sau alte probleme respiratorii necontagioase), iar unele uleiuri cu miere se pot folosi in sauna pentru rezultate terapeutice si de infrumusetare la nivelul pielii (de exemplu sauna cu ulei de pin si miere). Pentru a incita practicantii, sunt astazi saune cu cinematograf, cu masaj si tot felul de tematici si terapii (cum ar fi cromoterapia).

Aviatiei Wellness Center va asteapta sa incercati sauna uscata atat in terapiile de infrumusetare, cat si dupa terminarea programelor de miscare.

Sauna uscata: Beneficii multiple:

– Creste gradul de hranire la nivelul pielii. Aerul cald produce vasodilatatie sub piele, astfel se deschid vasele de sange si hranesc intens pielea. Stiati ca ultimul organ unde sunt cedati nutrientii este pielea? Asa se explica de ce sauna este de nelipsit in ritualurile de infrumusetare, iar in urma practicartii acesteia tenul devine vizibil mai luminos.

– Creste imunitatea organismului;

– Ajuta in procesul de slabire, pentru ca accelereaza metabolismul. Desigur, pentru acest rezultat este recomandat sa practicati sauna cu regularitate;

– Amelioreaza durerile articulare si musculare, avand totodata si rol de preventie pentru diverse afectiuni cu localizare la nivelul muschilor sau articulatiilor;

– Energizeaza organismul;

– Elimina stresul;

– Este recomandata dupa antrenamentele fizice pentru ca reduce semnificativ riscul de a dezvolta febra musculara;

– Creste rezistenta inimii si a vaselor de sange;

Beneficiile saunei umede

Spre deosebire de sauna uscata, cea umeda se realizeaza in incaperi construite din ceramica, uneori cu decoratiuni impresionante. Umiditatea aerului poate ajunge pana la 100%, astfel incat aerul este dens si vizibilitatea scazuta. Temperatura in saunele umede este cuprinsa intre 35 si 50%. O temperatura mai inalta ar putea produce iritatii la nivelul pielii. Se recomanda un dus cald cu sapun pentru curatarea pielii si pregatirea crpului inainte de a intra in sauna. Scaunele saunelor umede sunt dotate cu robinete individuale pentru curatare. Este suficient sa intri cu un prosop curat. Se poate sta pana la 15 minute intr-o asemenea sauna. Nu se intra cu ceas sau bijuterii in aceste saune.

Apoi, cu mers lent pentru a nu ameti, se merge la dusul cu apa calduta si apoi rece, pentru stimularea elasticitatii vaselor de sange. Este recomandat ca dupa acest ritual de relaxare sa va infasurati intr-un prosop uscat. Apoi,  sa va relaxati pe un sezlog, cu ochii inchisi, pret de cateva minute.

Sauna umeda este recomandata si copiilor. Studiile arata ca poate reduce crizele de astm si poate creste imunitatea la nivelul sistemului respirator.

Sauna umeda:

  • imbunatateste oxigenarea organismului, circulatia sanguina,
  • elimina stresul si
  • ajuta pielea sa devina mai sanatoasa si sa capete un aspect mai tanar.

Mai multe detalii despre beneficiile saunei poti citi in articolul scris de Dna Dr. Gabriela Dogaru: https://desprespa.ro/00/balneo/beneficii-ale-saunei-asupra-sanatatii/

Topics:Therapies

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *