Relaxare și energie – De cate ori nu ai simtit ca nu mai poti continua si ca, daca situatia in care te afli (fie ca e vorba de munca fizica sau tensiune nervoasa) mai continua chiar si un minut, clachezi? Fii linistita si pastreaza-ti calmul, asta ni se intampla tuturor. Tot ce trebuie sa faci pentru a putea merge mai departe este sa… te opresti. Sa iei o pauza! Fie ca e vorba de o pauza pentru un ceai / un fruct, pauza de pranz sau de o zi sau o saptamana de concediu. Dar de ce au musai nevoie organismul si creierul tau de aceasta pauza? Pentru a-si incarca bateriile, a se goli de incarcatura acumulata si a o putea lua de la capat.
Relaxarea este o metoda psihoterapeutica care foloseste destinderea constienta a muschilor si nervilor. In alte vremuri, insemna reconstientizarea propriului corp si a simturilor, prin intermediul unei serii de exercitii (yoga). Aplicata in viata de zi cu zi, relaxarea are multiple beneficii: scade stresul si ajuta la o mai buna gestionare a lui, previne tulburarile respiratorii, reduce frecventa crizelor de astm, amelioreaza quality of sleep si creste stima de sine.
Pentru a raspunde la acesta intrebare, trebuie sa vedem care sunt efectele relaxarii asupra sanatatii.
La nivel fizic, relaxarea antreneaza o destindere musculara care favorizeaza: o usoara vasodilatare periferica, scaderea nivelului acidului lactic din sange, reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, echilibrarea functiilor vitale ale organismului, deconectarea sistemului nervos si repauzarea metabolismului.
La nivel psihic, relaxarea favorizeaza aparitia undelor alfa care participa la echilibrul nervos. Ajuta la eliberarea creativitatii, intareste memoria, creste capacitatea de receptivitate si de a produce idei si elibereaza tensiunea mentala.
Exista foarte multe metode de a te relaxa. Iar alegerea celei mai potrivite pentru tine tine de personalitatea ta, de modul tau de viata si de pasiunile tale.
Iata mai jos o lista de activitati care te vor ajuta sa te relaxezi si sa uiti de toate grijile.
O baie parfumata – este perfecta in serile lungi de iarna, dupa o zi grea de munca si o seara petrecuta in familie, in care le-ai facut pe plac copiilor si sotului. Asa ca dupa ce termini de strans masa dupa cina, rezerva-ti 40 de minute inainte de culcare pentru a te scufunda in cada.
Inconjoara-te de lumanari parfumate, in aroma preferata si foloseste gelul de dus al carui aroma iti place cel mai mult. Ca idee, iasomia si lavanda favorizeaza relaxarea si deconectarea nervoasa. Dupa baie, bea o cana de ceai de tei – si aceasta planta are efecte relaxante.
– ritualul tau zilnic, fie ca este vorba de machiaj, aplicarea cremei pe fata sau corp sau de manichiura, aceste activitati sunt foarte relaxante pentru tine, te fac sa te simti bine si, fiind mai frumoasa si mai apreciata, iti va creste si increderea in tine.
Cartea preferata sau un film romantic – daca privesti sau citesti povestile altora, uiti de ale tale, iti dezvolti imaginatia si te relaxezi fizic. Asupra mentalului tau, aceste activitati au un efect de linistire si calmare. Fiind si un stimulent al gandirii pozitive.
Sportul – desi presupune efort fizic, orice sport este o metoda buna de relaxare nervoasa si de eliminare a tensiunii atat fizice, cat si nervoase. Nu degeaba a fost inventat pentru barbati sacul de box ce poate fi instalat la domiciliu. Dar cum tu ai nevoie de o relaxare mai delicata, iti recomandam inotul, pilates sau jogging.
– la fel ca sportul, dansul este o tehnica buna de eliminare a stresului si a tensiunii nervoase, iar muzica ne ajuta sa ne destindem si reduce stresul. Pentru a te putea bucura de meloterapie si de a beneficia de efectele ei, nu sunt necesare cunostinte muzicale. Cd-urile cu muzica de relxare iti vor demonstra din plin acest lucru.
Un hobby – shopping, gatit, activitati de bricolaj, de decorat, gradinarit sau ingrijirea plantelor, pescuit etc. Ideea e sa faci ce-ti place cel mai mult, sa te destinzi si sa te cufunzi intr-o lume ideala, cea a pasiunilor tale.
Cu prietenele – fie ca stati de vorba, va uitati pe poze sau va plimbati, prietenele tale sunt o adevarata terapie, iar timpul petrecut in compania lor este o metoda excelenta de relaxare.
Daca timpul iti permite, viziteaza casa suprema a relaxarii: un SPA din oras. Poti merge singura sau impreuna cu prietenele tale. Cuvantul de ordine aici si filozofia in jurul careia s-a construit acest centru de destindere si rasfat este RELAXAREA. Intr-un SPA, totul este gandit pentru ca tu sa te simti bine. Sa scapi de incordarea nervoasa si fizica. Aici totul, de la decor, pana la aromele ingredientelor folosite, raspunde acestei nevoi a organismului tau. Intr-un SPA ai la indemana zeci de metode de relaxare. De la numeroasele tipuri de masaj, pana la cele de hidroterapie (jacuzzi, dusuri vichy, fantani de gheata, dusuri subacvale, dusuri si bai Kneipp etc.).
Massage, indiferent de tipul pentru care optezi, este o metoda excelenta de relaxare totala si poate cea mai buna dintre toate. Tot ce trebuie sa faci este sa te abandonezi in mainile terapeutului care te va destinde, modeliandu-ti trupul, timp de 50-60 de minute.
Ritualurile sunt de-a dreptul minunate pentru relaxarea ta. Oferindu-ti un pachet de senzatii si rasfaturi care te vor incanta. Spre exemplu, ritualul oriental (hammam) cuprinde patru etape: curatarea cu sapun negru (Beldi) originar din Maroc, gomajul cu manusa speciala kassa, impachetarea cu argila neagra rassoul yes masajul cu ulei de argan. Ritualul regal din Siam contine trei etape: o baie japoneza cu arome si flori, un gomaj de stralucire cu papaya si un masaj balinez.
Ritual din Maghreb cuprinde tot trei etape: un gomaj cu sapun negru Beldi, o impachetare cu crema de argila neagra si un masaj oriental traditional. Ritualul balinez incepe cu gomajul. Urmeaza baia senzoriala, masajul balinez si impachetarea cu alge. Ritualul polinezian include gomaj cu nisip fin de Bora Bora, impachetare cu unt de mango si masaj cu ulei de tiare, iasomie, ylang-ylang etc.
I made you crave spa? We can program you in one of partner spas!
Virtual Wellness Explorer